Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valiokunnan puheenjohtaja odottaa jo Orpoa talousministeriksi – haluaa hallintarekisterin uuteen käsittelyyn

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) haluaa tulevan valtiovarainministerin Petteri Orpon (kok) linjaavan näkemyksensä hallintarekisteriin.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta
Kaj Turunen (ps.)
Kaj Turunen (ps.) Kuva: Outi Pyhäranta

Kiistelty esitys hallintarekisteristä on juuttunut eduskunnan talousvaliokunnan pöydälle. Valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) sanoo, että valiokunta ei ehdi käsitellä lakiehdotusta ennen syksyä.

Hänen mukaansa lakiesitys on juuttunut valiokuntaan, koska hallituspuolueet ovat siitä erimielisiä.

”Esitys on valtiovarainministerin antama ja ministeri vaihtuu. Siksi on syytä saada uuden ministerin linjaus asiaan ja uusi täydentävä esitys eduskuntaan”, sanoo Turunen.

Turunen odottaa uudelta valtiovarainministeriltä sellaista täydentävää esitystä, että pörssiomistusten piilottamismahdollisuutta ei enää olisi ollenkaan. Nykyisessä lakiesityksessä sellainen mahdollisuus on.

Jos pörssiyhtiö siirtää osakkeidensa hallinnan ulkomaiseen arvopaperikeskukseen, se avaa suomalaisille mahdollisuuden piilottaa suomalainen osakeomistus hallintarekisteriin, nyt käsiteltävä lakiesitys säätää. Nykyisen voimassa olevan lain mukaan hallintarekisteröinti on kielletty suomalaisilta sekä Suomessa että ulkomailla.

”Odotan uutta esitystä ilman salailupykälää. Miksi salailu sallittaisiin, kun se nykyisinkin on kielletty”, Turunen ihmettelee.

Nyt valtiovarainministeriksi nouseva Petteri Orpo (kok) on entinen sisäministeri. Hallintarekisteriä taas ovat vastustaneet varsinkin poliisit, jotka ovat lausunnoissaan katsoneet hallintarekisteröinnin suosivan ja myös lisäävän rikollisuutta.

”Valiokunta ei voi muuttaa esitystä niin paljon, että hallintarekisteröinti ulkomailla jää pois. Siksi tarvitsemme uuden täydentävän esityksen”, Turunen sanoo.

Turunen muistuttaa, että kansainvälinen kehitys kulkee koko ajan avoimempaan suuntaan. Viimeksi esiin tulleet paljastukset Panama-papereista ovat käynnistäneet monenlaisia selvityksiä ja nostaneet esiin entistä suurempia vaatimuksia läpinäkyvälle omistamiselle.

”Miksi Suomi nyt sallisi omistusten piilottamisen ulkomaille, kun omistamisen julkisuutta kansainvälisestikin avataan?” Turunen kysyy.

Hallintarekisteröinnin sallimista Suomessa suomalaisille ajoi voimakkaasti Finanssialan keskusliitto (FK) taustavoiminaan muun muassa Nordea. Nyt Nordea on joutunut selittelemään Panama-veroneuvontaansa kevään paljastusten jälkeen.

Kaikki tämä kertoo Turusen mielestä yhteiskunnallisen ilmapiirin nopeasta muutoksesta. Hän uskoo, että tämä ilmapiirin muutos ulottuu koko Euroopan unioniin.

”Tehostuva verotietojen vaihto ei korjaa niitä vahinkoja, joita hallintarekisteröinti eli omistusten piilottaminen aiheuttaisi. Eihän ulkomaiden viranomaisilla olisi mitään tietoja kerrottavana, jos suomalaiset saisivat piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin ulkomailla”, Turunen sanoo.

Turunen ei pelkää sitä, että Suomi joutuisi EU-tuomioistuimeen oman avoimemman kantansa vuoksi. Hänen mukaansa se olisi hyvä asia, sillä Luxemburgin tuomarit joutuisivat ottamaan kantaa avoimuuden ja salailun välillä.

Nykyisin kaikki pörssiyhtiöt käyttävät suomalaista arvopaperikeskusta Euroclearia, joka pitää ajantasaista ja julkista luetteloa osakkeenomistajista. Tämän niin sanottu suoran omistuksen malli on sellainen, että sitä kannattaa viedä Eurooppaan, Turunen katsoo.

Turusen mukaan hallintarekisterin kannattajatkin ovat sitä mieltä, että suoran omistuksen malli on teknisesti paras ja oikeusvarmin.

”On ristiriitaista, että he silti kannattavat hallintarekisteriä”, Turunen sanoo.

Outi Pyhäranta
Kaj Turunen (ps.)
Kaj Turunen (ps.)
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kaj Turunen (ps).
Kaj Turunen (ps).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat