Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristötuntija: Suomalaiset syövät selvästi liikaa lihaa

Kotimaa
 
Paulo Whitaker / Reuters
Karjankasvatuksen tieltä raivattu Amazonin sademetsäalue läntisessä Brasiliassa.
Karjankasvatuksen tieltä raivattu Amazonin sademetsäalue läntisessä Brasiliassa. Kuva: Paulo Whitaker / Reuters

Karjankasvatus, viljelysmaiden lisääminen ja patojen ja teiden rakentaminen uhkaavat tuhota jopa 6,5 miljoonaa hehtaaria sademetsää, kertoo ympäristöjärjestö WWF:n tuore raportti.

Se vastaa noin kaksi kertaa Belgian kokoista aluetta.

Lisääntyneen lihankulutuksen seurauksena sademetsä-suojelualueita puretaan erityisesti viljelysmaiden ja karjankasvatuksen tieltä. Viime vuosina tuhotuista sademetsäalueista jopa 80 prosenttia on lihakarjan laidunmaana ja loput rehun viljelymaana. Myös suomalainen lihankulutus vaikuttaa tähän kehitykseen.

”Esimerkiksi soijapapuviljelmien tieltä raivataan koskematonta luontoa muun muassa Brasiliassa, Argentiinassa, Boliviassa ja Paraguayssa. Soijassa konkretisoituvat ongelman globaalit mittasuhteet, sillä Etelä-Amerikassa viljeltyä soijaa syövät myös suomalaiset siat ja broilerit”, kertoo WWF Suomen ekologisen jalanjäljen ohjelmapäällikkö Jussi Nikula.

Suojeltuja alueita puretaan myös patojen- ja teidenrakennuksen tieltä. Suunnitteilla on yli 250 padonrakennusprojektia, jotka vaikuttaisivat toteutuessaan merkittävästi Amazonin makean veden ekosysteemeihin. Lisäksi kehitteillä on yli 20 tienrakennusprojektia, joiden alta kaatuisi valtavia määriä sademetsiä.

Metsäkadolla on peruuttamattomat vaikutukset alueen ekosysteemeihin ja luonnon monimuotoisuuteen. WWF muistuttaa, että Amazonin alueella elää kymmenesosa kaikista maailman lajeista ja lisää löydetään jatkuvasti.

Myös metsäkadon ilmastovaikutukset ovat suuret, sillä Amazonin kasvit ja maaperä sitovat suuria määriä hiilidioksidia ja hidastavat siten ilmastonmuutosta. Lisäksi sademetsät vapauttavat ilmakehään vesihöyryä ja vaikuttavat siten sateiden muodostumiseen eri puolilla Etelä-Amerikkaa.

Nikulaa huolestuttaa erityisesti soijantuonti: Suomessa on suosittu metsäkatoa aiheuttanutta soijaa. Suomeen on tuotu WWF:n vuonna 2013 valmistuneen selvityksen mukaan 150 000 tonnia soijaa, josta noin neljännes on ollut vastuullisesti tuotettua sertifioitua soijaa.

Nikulan arvion mukaan suomalaiset yritykset käyttävät vastuullisesti tuotettua soijaa nykyään tuota enemmän, mutta tyytyväinen hän ei vielä tilanteeseen ole.

”Kaikki soija, mikä ei ole sertifioitua, voi olla tullut sademetsään raivatulta pellolta. Kun soijaa ei ole sertifioitu, ei ole mitään taetta siitä, ettei suomalaisen sian tai broilerin kasvatusta varten ole soijatuotannon edestä hakattu sademetsää pois. Tavoitteemme on, että Suomessa olisi 100-prosenttisesti vain sertifioitua soijaa käytössä. Kaikki metsäkato pitäisi saada pysäytettyä”, Nikula kertoo.

Nikula korostaa Amazonin globaalia merkitystä ja Suomenkin vastuullista roolia taistelussa metsäkatoa vastaan.

”Amazon on maailman monimuotoisimpia alueita, joka koko ajan murenee erilaisten käyttömuotojen edestä. Soijaviljely on siinä yksi keskeinen tekijä, ja suomalaisten kulutusketjujen kautta olemme läsnä siinä kysymyksessä. Se on huolestuttavaa”, Nikula toteaa.

”On ihan perusasia, että jos ajatellaan, että joku tuotanto tai kulutus on vastuullista, se sisältää sen, ettei se olisi silloin aiheuttamassa metsäkatoa. Tällä hetkellä meillä ei ole mitään takuuta siitä, muuta kuin niiden osalta, jotka hankkivat vastuullista soijaa ketjuissaan.”

Esimerkiksi suomalainen kouluruoka voi olla välillisesti lisäämässä metsäkatoa Etelä-Amerikassa.

”Meillä on mahtava järjestelmä, hyvää kouluruokaa. Se on äärimmäisen loistava asia ravitsemuksen, terveyden ja ekologisen kestävyyden kannalta, mutta on muutamia selviä kipupisteitä, joissa kestävyydestä ei voida olla varmoja. Kouluruuissa saattaa nimittäin olla sikaa ja siipikarjaa, joiden rehusta osa on tullut vasta raivatusta sademetsästä.”

Pitäisikö suomalaisen lihansyöjän potea huonoa omaatuntoa Etelä-Amerikan tilanteesta? Nikulan mukaan huono omatunto ei varsinaisesti auta. Tarvitaan toimenpiteitä. Vastuullisiin valintoihin on joka tapauksessa pyrittävä.

”Toivon, että ihmiset huomioisivat asian. Se ei ole kovin monimutkaista eikä vaikeaa. Kaksi simppeliä asiaa ihmisille, jotka syövät lihaa: Suomalaiset syövät punaista lihaa keskimäärin 30 prosenttia yli ravitsemussuositusten, joissa suositellaan maksimissaan 500 grammaa viikossa.”

”Sen verran suomalainen voi keskimäärin vähentää lihansyöntiä. Ja kun syö lihaa, valitsee ympäristön kannalta parempaa – esimerkiksi riistalihaa, kuten hirveä tai jänistä.”

Nikula uskoo vakaasti, että sademetsien alasajoon on mahdollista saada muutos. WWF:n raportti on esittänyt ratkaisuksi valtioiden rajat ylittävää lähestymistapaa, jossa yhdistyvät suojelutoimenpiteet ja tuotannon vastuullisuuden käsittävä kestävä kehitys.

”On hyviä toimenpiteitä kaikesta huolimatta. Asioita tehdään, vaikkeivät ne toistaiseksi näy kuvassa ratkaisevasti. Kestävän kehityksen tavoitteet sovittiin esimerkiksi viime syyskuussa YK:n yleiskokouksessa. Aiemmin YK:n vuosituhattavoitteet koskivat kehitysmaita ja niiden kehitystavoitteita, mutta nyt kestävän kehityksen tavoitteet koskevat kaikkia, myös teollistuneita maita.”

Nikulaa ilahduttava esimerkki tulee Norjasta. Norja on tehnyt viime aikoina päätöksen, ettei heidän julkisissa hankinnoissaan käytetä mitään tuotteita, joiden tuotannossa on edistetty metsäkatoa.

”He toteuttavat kestävän kehityksen tavoitetta. Suomalaisen kouluruuan kaltaiset tilanteet poistuvat, jos Norja toteuttaa tavoitteensa kunnolla ja kaikki maailman maat sitoutuvat samoihin tavoitteisiin. Jos politiikka pitää, näin tapahtuu.”

”Metsäkadon pysäyttäminen ja kehityksen kääntäminen on kyllä hankala homma, mutta pidän sitä mahdollisena. On tiettyjä firmojakin, jotka sitoutuvat vain sertifioituihin tuotteisiin ja sitä kautta pyritään poistamaan metsäkatoa.”

Suomalaiset yritykset voivat tehdä soijasitoumuksen, jossa ne sitoutuvat siihen, että vuoteen 2020 mennessä kaikki niiden omien tuotteiden tuotantoketjussa käytetty soija on vastuullisesti tuotettua. Mukana sitoumuksessa ovat jo Kesko, HKScan, Arla ja Unilever.

”Jos lähdetään alkupäästä, sitoumukseen olisi tärkeää saada mukaan rehutuottajat. Rehujen sisältämä soija olisi vastuullista. Mukaan kaivataan myös kananmuna-alan yritykset. He ovat olleet epäaktiivisia soijan suhteen. Lihatalotkin olisivat mukana. Lihatuotteita valmistavat varmistaisivat, että sika- ja siipikarja olisi syönyt vastuullista soijaa. Haluaisimme, että myös kaupat olisivat siinä mukana. Nyt on jo hyviä tekijöitä mukana, ja pyrimme koko ajan saamaan lisää toimijoita mukaan.”

Sitoumus ulottuu neljän vuoden päähän, ja vastuutavoite on Nikulan mielestä sen myötä yrityksille realistinen.

”Vuoteen 2020 on hyvin aikaa. Se ei ole mikään kovin tiukka tavoite. Se mahdollistaa sen, että vaikka yritykset olisivat alkutekijöissään, nekin voisivat lähteä mukaan.”

John Sommers II / Reuters
Myös soijapapujen tuotantoa varten raivataan runsain mitoin maata. Kaikki soija, mikä ei ole sertifioitua, voi olla tullut sademetsään raivatulta pellolta.
Myös soijapapujen tuotantoa varten raivataan runsain mitoin maata. Kaikki soija, mikä ei ole sertifioitua, voi olla tullut sademetsään raivatulta pellolta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat