Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torvalds: EU tarvitsee isomman budjetin

Europarlamentin jäsenen Nils Torvaldsin mielestä nykyinen EU on kohta tiensä päässä

Kotimaa
 
Jarmo Stenmark
Nils Torvalds
Nils Torvalds Kuva: Jarmo Stenmark

Rkp:n europarlamentaarikko Nils Torvaldsin mielestä Euroopan unioni ei kykene ratkaisemaan ongelmiaan nykyisillä toimintatavoillaan. Ilman perusteellista remonttia nykymuotoinen EU on pian tiensä päässä, hän varoitti Rkp:n puoluekokouksessa Turussa viikonloppuna.

”Olemme jo aika lähellä sitä tilannetta, että kaikki se hyvä, mitä eurooppalaisella yhteistyöllä on toisen maailmansodan jälkeen saavutettu, on uhattuna”, Torvalds sanoo.

Torvaldsin mukaan EU:n keskeinen tavoite alueiden välisten kehityserojen tasaamisesta ei enää toimi. EU ei kykene tukemaan Etelä- ja Itä-Euroopan maita siten kuin näiden maiden kansalaiset odottavat.

”EU:n budjetti ei riitä ongelmien ratkaisemiseen”, Torvalds sanoo.

Komission perustama uusi kehitysrahasto oli hänen mielestä askel oikeaan suuntaan, mutta jäsenmaat eivät halunneet antaa siihen rahaa.

”Rahat otettiin tutkimuksen ja infrastruktuurin rakentamisen vähistä varoista, koska kaikki muu on jo sidottu. Se oli hölmöä, mutta ainoa mahdollisuus.”

Finanssikriisi ja sitä seuranneet hitaan kasvun vuodet ovat vähentäneet EU:n liikkumavaraa ja kärjistäneet ongelmia. Kansalaisten tyytymättömyys EU:hun on kasvanut kaikissa jäsenmaissa.

”Välineet ratkaista ongelmia ovat hukassa. Ainoa ratkaisu, jota tarjotaan, on sisäinen devalvaatio eli palkkojen alentaminen. Mutta se ei toimi”, Torvalds sanoo.

Kehittyneimmät jäsenmaat Saksa, Ranska, Benelux-maat, Pohjoismaat ja Britannia voisivat muodostaa EU:n ytimen, joka voisi edetä muita nopeammin yhteistyön syventämisessä. ”Se on välttämätöntä, jotta Eurooppa pärjää kansainvälisessä kilpailussa.”

Ne voisivat kasvattaa EU:n budjettia ja siirtää unionin hoidettavaksi vastaavasti joitakin uusia tehtäviä. Samalla kaikki turha byrokratia ja virkamiesten kuormittaminen turhilla selvityksillä pitäisi lopettaa. Ydinmaat voisivat tukea järkeviä kehityshankkeita reunamaissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat