Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä suomalaisessa ruuassa maksaa?

Kotimaa
 
Heidi Huotilainen
Ruokakaupan hintalappujen katsominen kannattaa hintasodan ansiosta
Ruokakaupan hintalappujen katsominen kannattaa hintasodan ansiosta
Suomessa syödään Euroopan seitsemänneksi kalleimpia elintarvikkeita. Kauppaketjujen hintakilpailun ansiosta useiden peruselintarvikkeiden hinnasta on raapaistu kymmeniä prosentteja. HSTV vieraili Helsingin Kampin K-Supermarketissa. Toimittaja, kuvaus ja editointi: Toni Lehtinen.
Fakta

Kolme ketjua hallitsee

 Vuonna 2015 S-ryhmän markkinaosuus Suomen päivittäistavaramarkkinoista oli 45,9 prosenttia. Myynti oli 7 613 miljoonaa euroa.

 K-ryhmän osuus oli 32,7 prosenttia ja myynti 5 433 miljoonaa euroa.

 Lidlin osuus markkinoista oli 9,0 prosenttia ja myynti 1 492 miljoonaa euroa.

 Suomen Lähikaupan osuus oli 6,4 prosenttia ja myynti 1 060 miljoonaa euroa. Ruokakesko osti Suomen Lähikaupan keväällä.

 Tokmanni-konserni, Stockmann, M-ketju, Minimani ja muut yksityiset yritykset jakavat lopun markkinan.

Suomi on edelleen kallis maa. Täällä ruoka ja alkoholittomat juomat maksavat noin viidenneksen enemmän kuin EU-maissa keskimäärin, kertoo Tilastokeskuksen keskiviikkona julkaisema hintavertailu.

Suomi sijoittuu Euroopan maiden ruuan hintojen vertailussa kärkipäähän Sveitsin, Itävallan ja muiden Pohjoismaiden jälkeen. Mistä korkeat hinnat johtuvat?

Muun muassa riittämättömästä kilpailusta, sanoo analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén. Hänen mukaansa päivittäistavaramarkkinat voisivat toimia nykyistä paremmin. Voimakas kilpailu vaikuttaisi hintoihin nykyistä enemmän.

Päivittäistavarakauppaa hallitsevat yhteensä lähes 90 prosentin markkinaosuudella S-ryhmä, K-ryhmä ja Lidl.

”Kaikilla kolmella ketjulla menee mukavasti. Optimaalisessa kilpailutilanteessa kaikki eivät voisi näin hyvin”, Vilén sanoo.

Toisaalta hinnat ovat viime vuosina laskeneet. Ruuan hintatason tilanne on Suomessa valoisampi kuin vielä muutamia vuosia sitten, sanoo hintatutkija Ari Peltoniemi Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Vuonna 2008 elintarvikkeiden hintataso oli Suomessa 24,5 prosenttia yli EU:n keskitason, kun nyt hintataso on 19 prosenttia keskitasoa kalliimpi, Peltoniemi vertaa. Esimerkiksi Ruotsi oli tällöin Suomea jonkin verran halvempi, mutta nyt vähän kalliimpi.

Tilastokeskuksen mukaan ruuan hinta on laskenut myös tänä vuonna noin puolitoista prosenttia viime vuodesta.

Rio Gandara / HS
Suomen ruokakaupat kuuluvat Euroopan kalleimpiin. Kampin K-kaupassa ruokaostoksilla käynyt Maiju Rintala moitti varsinkin laktoosittomien maitotuotteiden hinnoittelua.
Suomen ruokakaupat kuuluvat Euroopan kalleimpiin. Kampin K-kaupassa ruokaostoksilla käynyt Maiju Rintala moitti varsinkin laktoosittomien maitotuotteiden hinnoittelua.

Tutkimuspäällikkö Maarit Taurula Kilpailu- ja kuluttajavirastosta (KKV) pitää päivittäistavaramarkkinoita todella keskittyneinä, mutta se ei hänestä tarkoita sitä, ettei kilpailu toimisi.

”Hinnat ovat tulleet alas, ja markkinaosuudet ovat vaihdelleet vuosien aikana, mikä kertoo kilpailusta”, Taurula sanoo.

Vilénin mielestä isojen tuottajien tuotteiden hintojen lasku ei kerro vielä todellisesta kilpailusta.

Muita syitä päivittäistavarakaupan keskittymiselle ja hinnoille muun muassa ovat verotus, byrokratia ja Suomen maantieteellinen sijainti ja väestön vähyys.

”Kauppa on saanut osakseen kritiikkiä ruuan kalliista hinnasta. Osin se on aiheellista, mutta on myös huomioitava, että ruuan hinnasta jopa yli 40 prosenttia voi olla veroa”, Vilén sanoo.

Suomessa elintarvikkeiden arvonlisävero on 14 prosenttia, kun Euroopan keskiarvo on viisi prosenttia. Lisäksi makeisten ja virvoitusjuomien verotus näkyy tiettyjen tuotteiden hinnassa.

Suomi on pinta-alaltaan suuri maa, mutta väestö on pieni. Logistiikka ja raskas byrokratia lisäävät Vilénin mukaan kaupan kustannuksia, jotka heijastuvat hintoihin.

Uusi kilpailu päivittäistavaramarkkinoille olisi kilpailuviranomaisen ja varmasti myös kuluttajan kannalta tervetullutta.

Vilén arvioi, että päivittäistavarakaupassa useampi kilpaileva kauppa voisi vaikuttaa hintoihin voimakkaammin. Ulkomaisista ketjuista kuitenkin vain Lidl on löytänyt tiensä Suomen markkinoille.

”Suomi ei ole tarpeeksi houkutteleva. Pieni väestö ja siten pieni markkinapotentiaali eivät houkuttele lähtemään kilpailuun”, Vilén sanoo.

Vilénin mukaan kahden suuren ketjun väliin voi olla vaikeaa tunkeutua, eikä hankala logistiikka lisää houkuttelevuutta.

KKV:n raportin mukaan yksittäisen kaupan tärkein kilpailutekijä on sijainti. Peltoniemen mukaan kauppapaikat on pitkälti jaettu jo nykypelureiden kesken.

”Hiekkalaatikko on jo valloitettu, eikä sinne ole kenenkään helppo tulla. Aina sitä toivoisi, että joku rohkea tulisi, mutta en usko, että niin tulee lähiaikoina tapahtumaan”, Peltoniemi sanoo.

Kansainvälisen hintavertailun mukaan kallein ruokakori on EU-maista Tanskassa, jossa se maksaa yli kaksinkertaisesti verrattuna halvimpaan EU-maahan Puolaan.

Lähimmäksi EU-maiden keskihintatasoa sijoittuvat Hollanti, Saksa ja Kreikka.

EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin koordinoimassa vertailussa käytetyt hinnat ovat vuoden 2015 keskihintoja. Kalleimpia Suomessa näyttävät olevan muihin EU-maihin nähden viljatuotteet, liha, vihannekset ja hedelmät. Halvimpia ovat öljyt, rasvat ja kala.

Ruuan hintavertailussa on ongelmana se, etteivät hinta ja laatu kulje käsi kädessä, Peltoniemi huomauttaa.

Suomessa ruoka on hänen mukaansa laadultaan ja hygieniatasoltaan parempaa kuin Euroopan alhaisen hintatason maissa, kuten Albaniassa, Serbiassa ja Bulgariassa.

”Suomessa ruoka on puhdasta ja hyvää, joten siitä pitääkin vähän maksaa.”

Peltoniemi uskoo, että suurimmat hinnan alennukset on jo tehty. Jatkossa ruuan hinta pysynee lähellä nykytasoa tai lähtee pieneen nousuun, hän arvioi.

Erityisen kallista Suomessa on alkoholi, jonka hinnoissa Suomi voittaa yhdessä Irlannin kanssa EU:n kalleimman maan tittelin. Alkoholijuomien hinnat ovat noin 70 prosenttia keskiarvoa korkeammat.

Arvokkainta tupakkaa sen sijaan käryttävät EU-maiden kansalaisista irlantilaiset ja britit. Siellä hintataso on keskimääräiseen verrattuna kaksinkertainen. Suomessa tupakka on keskihintaista, jopa piirun verran alle.

”Alkoholin ja tupakan hintaerot johtuvat verotuksesta”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Harri Kananoja sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat