Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa syödään paljon turhia lääkkeitä – lääkityksen karsiminen voisi säästää yli 100 miljoonaa vuodessa

Hallitus aikoo leikata lääkekorvauksia. Myös lääkitysten arviointi toisi säästöä, sanoo professori Marja Airaksinen.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Kuva: Akseli Valmunen / HS

Hallitus on päättänyt leikata Kelan maksamista lääkekorvauksista 134 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Vastaava säästö olisi saatavissa myös toista tietä, sanoo Helsingin yliopiston farmasian professori Marja Airaksinen: käymällä läpi käytössä olevat lääkehoidot.

Näin löytyisi tarpeettomia ja mahdollisesti haitallisia lääkityksiä. Sellaisia syntyy esimerkiksi silloin, kun ihmisellä on useita sairauksia, joiden lääkkeet kumoavat tai vahvistavat toistensa vaikutuksia.

Lääkkeet voivat myös aiheuttaa sivuvaikutuksia, joita usein hoidetaan määräämällä lisää lääkkeitä.

Tarpeettomia taas saattavat olla lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitetut lääkkeet, jotka jäävätkin pysyviksi. Niitä voivat olla tilapäiseksi avuksi ajatellut unilääkkeet ja rauhoittavat, joiden teho katoaa pitkässä käytössä mutta riippuvuus jää.

Hinnoittelukin voi tehdä tilapäiseksi tarkoitetun lääkkeen käytöstä pitkäaikaista, kun iso pakkaus maksaa lähes saman verran kuin pieni, kuvailee proviisori Rami Kivelä Yliopiston apteekista.

Lääkkeiden aiheuttamat haitat eivät ole vähäisiä. Niiden arvioidaan olevan mukana jopa joka toisessa terveydenhuollon haittatapahtumassa, joita sattuu Suomessa peräti miljoona vuodessa.

Haittatapahtumia ovat hoitovirheet ja potilasvahingot. Lääkehaitoille ovat alttiita etenkin monia sairauksia sairastavat, joilla voi olla käytössä jopa 10–20 lääkettä.

”Monilääkitys ei ole sinänsä ongelma”, Airaksinen sanoo.

”Sen on oltava hallinnassa ja turvallinen.”

Riskit kasaantuvat iäkkäille, joilla on useita sairauksia ja niihin useita lääkkeitä.

Viidennes Kelan maksamista lääkekorvauksista menee pienelle joukolle, kolmelle prosentille saajista. Tästä joukosta joka kolmas on iäkäs ja tarvitsee monia lääkkeitä.

Osa niistä on mahdollisesti haitallisia.

”Kustannukset ja riski ovat isot”, Airaksinen summaa.

Ikäihmisille eivät enää sovi kaikki lääkkeet, jotka käyvät nuoremmille. Tällaisia ovat esimerkiksi unilääkkeet ja psyykelääkkeet.

Lääkehoidon kokonaisuus on mietittävä yksilöllisesti, Airaksinen korostaa. Sitä tekemään on koulutettu 200 farmaseuttia ja proviisoria, joille lääkearviointi on erityispätevyys.

Yliopiston Apteekki kokeili arvioinnin tehoa tarjoamalla sitä 75-vuotiaille kanta-asiakkailleen alkuvuonna. Tarjoukseen tarttui 43 ikäihmistä.

Arvioinneissa selvisi, että monella heistä oli käytössä useita lääkkeitä. Monelle oli myös ehtinyt tulla muutoksia, jotka vaikuttivat lääkkeiden imeytymiseen.

Arvioinnista sai mukaansa kirjallisen raportin. Se oli tarkoitettu lääkärille, että tämä voisi tehdä lääkitykseen tarvittavat muutokset. Joka kolmannen lääkitystä muutettiin.

Kun apteekki kysyi osallistuneiden vointia muutaman kuukauden kuluttua, moni koki, että se oli parantunut: Suu ja silmät eivät tuntuneet niin kuivilta, ummetus ja ripuli helpottivat sekä lihaskivut, lihasheikkous ja väsymys vähenivät.

Pillerit kulhossa kuin pastillit

”Eteen on tullut muun muassa sellaista, että tarvittavat lääkkeet on otettu kotona pakkauksistaan ja siirretty pieneen kulhoon. Siitä otetaan yksi aina, kun pitää ottaa lääkettä”, kertoi proviisori Anne Pusa Apteekkariliiton keskustelutilaisuudessa maanantaina. Aiheena oli ikääntyneen hyvä lääkehoito.

Pusa työskentelee Rovaniemen Ilopilleri-apteekissa, joka tekee lääkehoitojen tarkistuksia ja arviointeja. Niissä käydään läpi kaikki asiakkaan lääkkeet ja selvitetään mahdolliset päällekkäisyydet ja haittavaikutukset.

”Palvelua ei ole otettu vastaan niin hyvin kuin toivoimme”, hän sanoi.

Toiminta laajenee. Yliopiston apteekki tarkistaa jo mahdolliset yhteisvaikutukset toimittaessaan lääkkeitä kanta-asiakkailleen.

Lääkehoitojen kokonaisarvioinnin lisääminen on kirjattu myös hallitusohjelmaan, ja sen toteuttaminen on alkamassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat