Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten suolistosairaudet lisääntyvät nopeasti – yleistyminen liittyy ainakin osittain elinympäristöön

Väitös: Sairastumiset kolminkertaistuivat 16 vuodessa. Niin on käynyt myös aikuisille.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Tutkimusjakson aikana tulehdukselliseen suolistosairauteen sairastui lähes 2 000 alle 18-vuotiasta.
Tutkimusjakson aikana tulehdukselliseen suolistosairauteen sairastui lähes 2 000 alle 18-vuotiasta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Ripuli on yleinen oire

 Tulehduksellisten suolistosairauksien syytä ei tunneta eikä niitä siksi osata ehkäistä.

 Haavaisen paksusuolitulehduksen pääoire on viikkoja jatkuva ripuli. Löysiä ulosteita tulee useita kertoja päivässä ja lisäksi lähes aina verta.

 Crohnin taudin oireita voivat olla vatsakivut, ripuli tai ummetus, väsymys, laihtuminen ja kuume.

 Sairauksia hoidetaan lääkkeillä ja leikkauksilla. Lasten taudit näyttävät olevan ärhäkämpiä kuin aikuisten.

Lapsilla oli tulehduksellisia suolistosairauksia vuonna 2003 jopa kolme kertaa enemmän kuin vuonna 1987, havaitsi lääkäri Pieta Lehtinen väitöstutkimuksessaan. Se tarkastetaan Tampereen yliopistossa perjantaina.

Kehitys on todettu muissakin tutkimuksissa. Kahden vuoden takainen väitöstutkimus totesi, että tulehduksellisia suolistosairauksia oli Suomessa vuonna 2008 kolminkertaisesti vuoteen 1993 verrattuna. Tutkimus koski koko väestöä.

Se havaitsi myös, että haavaisen paksusuolitulehduksen esiintyvyys kasvoi neljänneksen vajaassa 10 vuodessa 2000-luvulla.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin kuuluvat haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti. Ne lisääntyvät myös muualla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja osassa Aasiaa.

Sairaudet on liitetty elämäntapoihin kuten runsaaseen rasvan ja sokerin käyttöön, D-vitamiinin vähäiseen saantiin, asumiseen pohjoisessa sekä kaupunkimaiseen ympäristöön.

Lehtinen pitää selvänä, että sairauksien yleistyminen liittyy ainakin osittain elinympäristöön, mutta ympäristötekijöiden merkitys tunnetaan vielä huonosti. Hän selvitti niistä neljä:

Kuinka kaukana koti on meren rannasta tai paperitehtaasta? Onko kotikunnan vesijohtovedessä paljon kemikaaleja? Työskenteleekö vanhempi maatilalla? Onko kotikunnassa paljon lapsia?

Lähes 2 000 alle 18-vuotiasta sairastui tutkimusjakson aikana tulehdukselliseen suolistosairauteen. Lehtinen lähetti terveydentilaa koskevan kyselyn sekä heille että joukolle samanikäisiä terveitä.

Ympäristötekijöistä ei tullut selvyyttä. Tautia on enemmän alueilla, joilla on vähän lapsia, mutta syy voi olla pohjoisuudessa, sillä taudin ilmaantuvuus on suurinta Lapissa.

Moni kertoi liitännäissairauksista kuten niveltulehduksista. Sairastuneet pojat myös kasvoivat terveitä hitaammin ja olivat heitä lyhyempiä ja hoikempia.

Elämänlaatua sairaus heikensi selvästi varhaisaikuisuudessa. Lehtinen tiedusteli sitä muutamalla kysymyksellä, ja kaikkiin tuli sairastuneilta huonompi vastaus kuin terveiltä: yleinen vointi ja mieliala olivat kehnompia kuin terveillä, ja sosiaalinen kanssakäyminen vähäisempää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat