Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahvi ehkäisee monia yleisiä sairauksia – parhaat terveysvaikutukset saa neljällä kupilla päivässä

Kahvi voi olla terveellisempää kuin usein luullaan, ja vaaleapaahtoinen on tummapaahtoista terveellisempää.

Kotimaa
 
Janiko Kemppi
Yksi, neljä vai kuusi kuppia? Monesta kahvikupista päivässä on hyötyä?
Yksi, neljä vai kuusi kuppia? Monesta kahvikupista päivässä on hyötyä?
HSTV summaa vajaassa minuutissa yhteen, kuinka monta kuppia kahvia kannattaa päivässä ottaa, jotta sillä olisi terveysvaikutuksia. Toimittaja ja kuvaaja: Esa Juntunen.

Suomalaiset ovat hulluna kahviin, eikä tämä ole välttämättä huono asia, sillä jo muutaman kupillisen terveysvaikutukset ovat suuret.

Kahvin sisältämien antioksidanttien ja kofeiinin on kansanterveystieteen emeritusprofessori Jaakko Tuomilehdon mukaan jo kauan tunnettu ehkäisevän monia yleisiä sairauksia.

”Kahvi on puhdas, terveellinen ja kaloriton juoma, jossa on erilaisia kasviuutteita, jotka vaikuttavat positiivisesti terveyteen”, Tuomilehto kertoo.

Kahvin sisältämät antioksidantit vaikuttavat monella tavalla kehoon. Kahvi ehkäisee muun muassa sydänverisuonitauteja ja parantaa maksasolujen terveyttä.

”Kahvi estää maksasyövän kehittymistä ja maksan rasvoittumista, joka johtuu usein lihavuudesta tai alkoholin käytöstä”, Tuomilehto tarkentaa.

Kahvi vaikuttaa hyvällä tavalla myös aivojen hyvinvointiin. Se parantaa muistia, vähentää muistihäiriöitä ja Alzheimerin tautia. Myös Parkinsonin taudin kohdalla kahvin ehkäisevä vaikutus on Tuomilehdon mukaan tunnettu asia.

Erilaisia syöpiäkin voi Tuomilehdon mukaan ehkäistä kahvin avulla.

”Kahvilla voi ehkäistä erityisesti maksasyöpää ja suolistosyöpiä yleisestikin. On myös viitteitä siitä, että kahvin sisältämä kofeiini voi ehkäistä ihosyöpiä.”

Suomessa yleistä, tyypin 2 diabetestakin voi ehkäistä kahvin avulla. Vaikutukset ovat Tuomilehdon mukaan selviä.

”Kupillinen kahvia päivässä vähentää diabetesriskiä suunnilleen kymmenen prosenttia pitkällä tähtäimellä. Jos juo kymmenen kuppia päivässä, riski alkaa olla 70–80 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka eivät kahvia juo.”

Kahvin juonnilla voi olla myös negatiivisia vaikutuksia, joista monet saattavat tunnistaa piristävän vaikutuksen iltaisin. Kahvin vaikutus vireyteen on geneettinen.

”Joillain ihmisillä kahvin vireysvaikutus tulee erittäin voimakkaana, mikä taas estää unen tuloa. Osalla ihmisistä tällaista geneettistä taustaa ei kuitenkaan ole, ja he voivat juoda kahvia huoletta ennen nukkumaanmenoakin”, professori Tuomilehto sanoo.

Liikaa kahvia hörppiessä voi olla vaarana kofeiinin yliannostus. Tämä ilmenee sydämentykytyksenä, vapinana ja huonona olona.

”Jos kymmenen kupin päiväannos ylittyy, voi näitä oireita esiintyä. Suomalaisista kuitenkin 20 prosenttia juo kahvia yli tuon määrän, eikä heille tule kyseisiä oireita. Tämä on siis hyvin yksilöllistä.”

Kahvissa on kemikaaleja, jotka nostavat kolesterolia. Kemikaalien päätymistä juomaan voi Tuomilehdon mukaan parhaiten ehkäistä suodatinpaperin avulla.

Kahvin sisältämät hapot eivät ole ärtyneelle mahalle hyväksi, ja jotkut kahvin ystävät voivat kärsiä närästyksestä.

Parhaat terveysvaikutukset saavutetaan Tuomilehdon mukaan neljällä kupilla päivässä.

”Terveysvaikutukset alkavat näkyä siinä kolmen kupin jälkeen. Joidenkin tautien kohdalla näyttää siltä, että vaikutusta ei lisätä, jos määrä nousee kuuden kupin yli. Diabeteksen ja Parkinsonin taudin kohdalla ei kuitenkaan ole tältä kannalta katsoen ylärajaa.”

Parasta on suodatettu, vaaleapaahtoinen kahvi. Vaaleapaahtoista kannattaa suosia, sillä tummaksi paahtaminen tuhoaa kahvissa olevia antioksidantteja ja vitamiineja.

Liisa Takala
Kahvin sisältämät antioksidantit vaikuttavat monella tavalla kehoon.
Kahvin sisältämät antioksidantit vaikuttavat monella tavalla kehoon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat