Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten kiinnostus ammattikouluun on hiipunut

”Suomessa on kaksi vuotta keskusteltu vilkkaasti ammattien katoamisesta. Tuhoutuvien ammattien kärkipäästä löytyy tehtäviä, joihin valmistutaan ammatillisesta koulutuksesta.”

Kotimaa
 
Ville Männikkö
Tekniikan ja liikenteen opinnot ovat menettäneet suosiotaan, mutta liiketalous on sannut sitä lisää. Kuva Varian ammattioppilaitoksesta.
Tekniikan ja liikenteen opinnot ovat menettäneet suosiotaan, mutta liiketalous on sannut sitä lisää. Kuva Varian ammattioppilaitoksesta. Kuva: Ville Männikkö

Peruskoulun päättävien nuorten kiinnostus ammatillista koulutusta kohtaan on hiipunut.

Tuoreen ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimuksen mukaan yhdeksäsluokkalaisista enää runsas puolet eli 54 prosenttia pitää ammattikoulutusta erittäin tai melko kiinnostavana, kun vuonna 2006 vastaava osuus oli 69 prosenttia.

Suuntaus näkyy myös yhteishaun tilastoissa, joissa peruskoulusta ammatilliseen koulutukseen hakevien osuus kääntyi laskuun vuonna 2012.

Tänä keväänä peruskoulun päättäneitä oli yhteishaussa yhteensä 57 263, joista ensisijaisesti lukioon haki 31 947 ja ammattikouluun 25 316.

”Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat vähentäneet koulutuksen tarjontaa monilla paikkakunnilla. Kynnys lähteä ammatilliseen koulutukseen toiselle paikkakunnalle on monelle 16-vuotiaalle korkea, vaikka luvassa olisi asuntolapaikka”, kommentoi mielikuvatutkimuksen tuloksia Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen (Amke) toimitusjohtaja Petri Lempinen. Yhdistys edustaa koulutuksen järjestäjiä.

Asuntoloissa asuu yli 10 000 ammattiopiskelijaa.

Lempinen huomauttaa, että rahoituksen leikkauksista ja niiden vaikutuksesta opetuksen määrään ja laatuun on Suomessa keskusteltu vilkkaasti, mikä osaltaan luo epävarmuutta koulutusvalintoihin.

”Suomessa on kaksi vuotta keskusteltu vilkkaasti myös ammattien katoamisesta. Tuhoutuvien ammattien kärkipäästä löytyy tehtäviä, joihin valmistutaan ammatillisesta koulutuksesta. Samaan aikaan suurtyöttömyys kohdistuu työntekijäammateissa toimiviin”, Lempinen sanoo.

Perinteisesti myös suuret irtisanomiset ovat heijastuneet kyseisen alan koulutuksen kysyntään.

”Kaikki nämä tekijät lisäävät epävarmuutta ammatin ja koulutuspaikan valinnassa, mikä näkyy kyselyn vastauksissa. Lukioon hakeutuminen antaa lisäaikaa alan valintaan ja paremmat jatkokoulutusmahdollisuudet”, Lempinen päättelee.

Ilahduttavaa kyselyn tuloksissa on se, että nuorten asenteet opiskelua kohtaan ovat positiiviset. Ammatillisessa koulutuksessa olevat pitävät opiskelua kiinnostavampana ja mukavampana kuin lukiolaiset.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijat ovat aiempien mielikuvatutkimusten mukaan pitäneet työtä opiskelemista kiinnostavampana lukiolaisia ja peruskoululaisia useammin.

Nyt ammatillisessa koulutuksessa olevista aiempaa harvempi eli alle puolet aikoo mennä suoraan töihin nykyisten opintojen jälkeen, kun aiemmin osuus oli yli puolet.

Seurantatutkimuksen ammatillisen koulutuksen mielikuvista teettivät tänä keväänä opetus- ja kulttuuriministeriö ja Skills Finland. Tutkimuksen teki Feelback.

Tietokoneavusteiseen puhelinhaastatteluun osallistui yhteensä 934 nuorta, jotka olivat peruskoulun yhdeksäsluokkalaisia sekä lukion ja ammattikoulun toisen vuosikurssin opiskelijoita. Myös sadalle yrityspäättäjälle tehtiin internetkysely.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat