Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n ex-puheenjohtaja Lauri Lyly kertoo nyt, miksi ay-liike suostui työehtojen heikennyksiin

Koko ay-liikkeen ja keskusjärjestöjen valta olisi murentunut, jos keskusjärjestö SAK ei olisi pelannut peliä oikein, kertoo SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly HS:n haastattelussa.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
SAK:n puheenjohtajana vuodet 2009–2016 vaikuttanut Lauri Lyly jää eläkkeelle joulukuussa. ”Olen ollut yksi Suomen parhaiten informoituja ihmisiä.”
SAK:n puheenjohtajana vuodet 2009–2016 vaikuttanut Lauri Lyly jää eläkkeelle joulukuussa. ”Olen ollut yksi Suomen parhaiten informoituja ihmisiä.” Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kuka?

Lauri Lyly

 Vuonna 1953 Seinäjoella syntynyt sähköasentaja ja työteknikko. Sosiaalidemokraatti.

 Lähes miljoonaa palkansaajaa edustavan SAK:n puheenjohtaja vuosina 2009–2016.

 Hänen kaudellaan tehtiin seuraavat jokseenkin kaikkia suomalaisia koskevat sopimukset: vuonna 2011 raamisopimus, 2012 työurasopimus, 2013 työllisyys- ja kasvusopimus (tyka), vuonna 2014 eläkeratkaisu, 2015 tykan jatko ja 2016 kilpailukykysopimus.

 Pääluottamusmiesura alkoi vuonna 1982 Imatran Voimassa.

 Sähköliiton puheenjohtaja 1997–2004. SAK:n edunvalvontajohtaja 2004–2009.

 Harrastaa lukemista, kävelyä ja golfia.

Viime vuoden syyskuun 16. päivä Lauri Lyly koki yhden elämänsä kovimmista päivistä, ja näitä rankkoja päiviä hänellä on totisesti viime vuosina riittänyt.

Hän oli vielä tuolloin Suomen suurimman palkansaajien keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja ja tentattavana Ylen A-studiossa sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli lopettanut harvinaisen televisiopuheensa.

Siinä hän vetosi kansaan ja kertoi, miksi hallitus pakkolailla heikentää suomalaisten työehtoja, kun työmarkkinajärjestöt kuten SAK ei kykene sopimaan keinoista, joilla kilpailukykyä parannetaan ja työllisyyttä kohennetaan.

Pääministerin viesti oli, että työmarkkinajärjestöjen pitäisi palata takaisin neuvottelemaan työehtojen heikennyksistä. Sipilä syytti, ettei työmarkkinajärjestöillä ole todellista valmiutta yhdessä sopimiseen.

Lylylle syyttely tuntui ikävältä, sillä hän oli neuvotellut 2010-luvulla viisi nimenomaan hallituksen toivomaan jättisopimusta, muun muassa kauaskantoisen eläkesopimuksen.

”Olimme silloin kovasti syyllisen penkillä”, hän sanoo. Päivä ei ollut alkanut hyvin, sillä aamulla kuljetusala ilmoitti lakoista, joiden takia näytti, ettei työväki pääse seuraavana perjantaina pakkolakien takia järjestettäviin mielenosoituksiin.

Myöhään illalla Lyly ajeli mietteissään autolla kotiinsa, kun yllättäen auto heilahti ja vierestä kuului paks. Ohittaja oli pamauttanut Lylyn sivupeilin irti. ”Ei ollut ihan paras päivä. Illalla oli aika yksinäinen olo. Mietin, että nyt tämä tilanne pitää kääntää.”

SAK:ssa käärittiin hihat. Hallitus halusi vaihtoehtoja ja niitä se tulisi saamaan. Mutta ensin piti näyttää, mihin SAK tarvittaessa pystyy. Tätä oli jo muutama päivä suunniteltu.

Perjantaina Rautatientorille saapui kymmeniätuhansia ihmisiä osoittamaan mieltä pakkolakeja vastaan. Paperitehtaat seisoivat ja satamat olivat kiinni. Suomessa pelattiin kovilla panoksilla.

Ay-liike näki, että hallitus oli viemässä ay-liikkeeltä mahdollisuuden muun muassa osallistua lainvalmistelutyöhön ja rajaamassa palkansaajien ja työnantajien sopimusvapautta.

Lyly näki, että ellei suurin keskusjärjestö SAK pelaa peliä oikein, ay-liikkeen ja keskusjärjestöjen valta murenee. Vain sopimalla saa lopulta valtaa, Lyly on aina sanonut. On pakko tulla vastaan, jos haluaa saada jotain, tai kuten nyt, ettei menetä jotain lopullisesti.

Lyly sanoo, että ay-liikkeellä oli lopulta monta syytä suostua vastenmieliseltä tuntuvaan kilpailukykysopimukseen ja siihen liittyvään työajan pidennykseen. Hän sanoo, että huoli taloudesta oli kaiken takana, mutta ei suinkaan ainoa syy.

”Tähän suostuttiin, koska vaihtoehto oli huonompi. Toinen tie olisi ollut se, että olisi ehkä tullut 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja työehtojen heikennyksiä oltaisiin alettu ohjailla lainsäädännöllä, mikä olisi kohdistunut epäreilummin eri aloihin.”

”Strategisesti olennaista oli se kysymys siitä, kuka määrittelee työehtot. Nyt niitä ei määritellä lailla, vaan sopimuksilla, joita me voimme joskus ehkä korjata. Tämä pysyi omissa käsissä.”

Lyly puhuu ideologisesta taistelusta. Vasta pakkolait saivat SAK:n liitot todella heräämään, että hallitus on tosissaan eikä kyse ole vain puheesta kuten aikaisemmin, hän sanoo.

Kuudessa päivässä SAK:n toimisto, sen työvaliokuntaan kuuluvat liittojohtajat, mutta etenkin Lauri Lyly muotoilivat SAK:n oman ehdotuksen, miten kilpailukykyä parannetaan niin, ettei pakkolakeja tarvita.

Se oli historiallinen ehdotus, sillä SAK oli valmis pitämään palkat ennalleen ja laskemaan työnantajan sosiaaliturvamaksuja merkittävästi. Lylyn mukaan viime tiistaina allekirjoitettu kilpailukykysopimus on lopulta 70–80 prosenttisesti lähes sama kuin SAK:n paperi, vain työajan pidennys puuttui ehdotuksesta.

Tällä paperilla SAK sai ilmaherruuden taistelussa ay-liikkeen vallasta.

”Urani hienoimpia hetkiä oli se yksimielisyys, jolla SAK:n hallitus päätti vaihtoehdosta. Siinä olivat kaikki mukana.”

Lauri Lylyä pidettiin pitkään edeltäjäänsä Lauri Ihalaista heikompana puheenjohtajana. Hän nousi tehtävään Sähköliiton puheenjohtajan paikalta eli teollisuuden puolelta, mutta hänet valittiin palvelualojen äänin. Lähtökohta ei ollut hyvä, toisin kuin hänen työnsä jatkajan Jarkko Elorannan, joka valittiin tehtävään yksimielisesti kesäkuussa.

Tehtävää ei helpottanut sekään, että maan talous oli koko kauden ajan kuralla eikä neuvotteluissa ollut saatavissa entiseen tapaan lisää etuja palkansaajille. Kaiken kukkuraksi vastapuoli eli Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti, ettei se enää tee keskitettyjä palkkaratkaisuja palkansaajien keskusjärjestöjen eli SAK:n, STTK ja Akavan kanssa.

Toisin kävi. Vuoden 2011 raamisopimuksen jälkeen Suomessa on tehty joka vuosi sopimus, jolla on määritelty jokseenkin kaikkien työehtoja ja monia muitakin elämään vaikuttavia perusehtoja. Lylyn aikana on tehty enemmän miljardeja euroja liikuttavia työmarkkinasopimuksia kuin yhdenkään hänen edeltäjänsä aikana näin lyhyessä ajassa.

Aika ajoin väitetään, että Lauri Lyly on vain liittojohtajien marionetti, mutta liittojohtajat todistavat aivan muuta. Hänen neuvottelijakykynsä tunnustavat niin työnantajapuoli kuin ne SAK:n liittojohtajat, jotka eivät hänen johtajatyylistään muuten ole pitäneet.

Monen mielestä Lyly ei raportoinut tarpeeksi neuvotteluista liittojohtajille. Ja hän jatkoi joskus neuvotteluja, vaikka ei ollut ihan selvää, onko hän edes saanut mandaattia SAK:n hallitukselta.

”Vähän itsenäisyyttä sitä pitää olla. Eivät liitot valinneet joo-joo-miestä SAK:n johtoon. Ehkä he toivoivatkin, että välillä rassaa. Sitä pitää tietyllä tavalla haastaa omat liitot.”

Lylyä pidetään rauhallisena, kekseliäänä ja loputtoman väsymättömänä neuvottelijana. ”En ole keneltäkään oppinut niin paljon kuin Lylyltä. Kun kaikki muut ovat jo yöllä luovuttaneet, Lyly on kuin vieteriukko, joka nousee ylös, ja kävelee kohti fläppitaulua ja kuvaa, miten hommaa jatketaan”, kertoo pitkään Lylyn kanssa neuvotellut.

Hallitus, työnantajat ja monet ekonomistit olisivat halunneet vapauttaa työpaikoilla tapahtuvaa sopimissa huomattavasti enemmän kuin kilpailukykysopimuksessa tehtiin.

Esikuvia ovat Ruotsi ja Saksa, joissa paikallinen sopiminen on vapaampaa eikä työehtosopimukset koske niitä, jotka eivät ole niitä allekirjoittaneet. Suomi on harvoja maita, joissa yleissitovuuden takia työehtosopimuksia pitää totella ei-järjestäytyneidenkin yritysten. Muualla maailmassa palkkakilpailua säädellään usein minimipalkkalailla, jota Suomessa ei ole.

”Ruotsin mallissa usein unohdetaan, että vaikka siellä ei ole yleissitovuutta, ay-liike usein hakee yritys yrityksellä sopimusten piiriin, ja tämän takia myös Ruotsissa työehtojen kannattavuus on hyvin korkea”, Lyly sanoo.

Hänen mukaansa yleissitovuus toimii niin kauan kuin järjestäytyminen on yhtä korkealla tasolla kuin on Suomessa. Suomessa on Islannin ohella maailman korkein järjestäytymisaste, lähes 70 prosenttia. ”Minimipalkkalakia aletaan tarvitata, jos tulee useita aloja, joilla ei ole työehtosopimusten määrämiä alarajoja palkoissa ja yritykset alkavat elää kuin pellossa.”

Ruotsissa menee hyvin, mikä sitten Suomen ay-liikettä pelottaa Ruotsin työmarkkinamallissa?

”Jos mentäisiin Ruotsin malliin, työpaikkojen neuvottelujärjestelmä pitäisi muuttaa kokonaan Ruotsin mallin mukaiseksi. Silloin palkansaajapuoli saisi tulkintaoikeuden tiettyjen palkkamääräysten osalta ja myötämäärämisoikeuden. Nämä muuttaisivat kaiken. Jos näihin oltaisiin valmiita, niin palkansaajapuoli voisi varmaan miettiä tätäkin.”

Myötämääräämisoikeudessa henkilöstön jäsenet voivat määrätyin ehdoin päästä merkittäväksi tekijäksi yritysten hallintoon.

”Myös yleissitovuutta kritisoineet Suomen Yrittäjät tuntuu unohtavan, että jos yleissitovuus alkaa heiketä tai loppuu, ay-liike kyllä osaa hakea yritykset yritys yrityksellä sopimuksen piiriin. Siitä voi seurata työrauhakysymyksiä, jos ne eivät allekirjoita yleisiä työehtoja. Monilla yrityksille tämä on myös vaivattomin tapa sopia työehdoista”, Lyly sanoo.

Lylyn mukaan ay-liike on valmis ”kylmään ja kovaan edunvalvontaa”, jotta Suomen työmarkkinoille ei tule kahden kerroksen työväkeä. ”Ettei tule kierrettä, jossa kaksi yritystä kilpaa laskee palkkoja tilanteessa, jossa palkkoja laskeva saa aina vuorollaan asiakkaat. Mihin tämä palkkakilpailun raja vedettäisiin?”

Lylyn mielestä palkkojen vapauttaminen johtaisi helposti tuottavuuden laskuun. ”Jos yritys voisi kilpailla alentamalla jatkuvasti palkkoja, sen ei tarvitsisi huolehtia tuottavuudesta samalla tavalla. Palkanmaksuvara ja hyvinvointi perustuvat lopulta tuottavuuden nousuun.”

Lyly nousi sähköasentajasta pääluottamusmieheksi ja vuosien jälkeen liiton toimitsijaksi, liittopuheenjohtajaksi ja lopulta SAK:n puheenjohtajaksi. Takana on 28 vuotta ay-liikkeen palveluksessa. Hän jää eläkkeelle joulukuussa, mutta tulevaisuuden suunnitelmia ei ole, vaikka työintoa vielä olisi.

”SAK:n puheenjohtajuus on koukuttavaa työtä. Olen ollut yksi Suomen parhaiten informoituja ihmisiä. Ja sitten on tämä rytmi. Siitä minä pidän, kun tapahtuu asioita ja olen neuvotteluprosessissa vaikuttamassa”, Lyly sanoo.

”Kun tämä nyt katoaa, tuntuu varmasti tyhjältä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat