Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kelan tutkimus: Joka viides suomalaisisä ei jää ollenkaan kotiin hoitamaan vauvaa

Viidennes isistä ei pidä lainkaan perhevapaita, kertoo Kelan tuore tutkimus. He työskentelevät muita isiä useammin pienissä, miesvaltaisissa työpaikoissa.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Perhevapaan käyttämättä jättämiseen ei ole yksiselitteisiä selityksiä.
Perhevapaan käyttämättä jättämiseen ei ole yksiselitteisiä selityksiä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Isä voi saada lapsen hoitoon erilaisia tukia

 Äitiysvapaa alkaa ennen lapsen laskettua syntymäaikaa ja kestää noin neljä kuukautta.

 Sen jälkeen alkaa noin puolen vuoden pituinen vanhempainvapaa, jolle voi jäädä joko äiti tai isä. He voivat myös jakaa vapaan.

 Vanhempainvapaata jatkettiin vuonna 2003 isäkuukaudella. Vuoteen 2013 asti se oli ehdollinen sille, että isä käytti vähintään kaksi viikkoa vanhempainvapaasta.

 Nykyään isyysvapaa on noin 9 viikkoa. Isä voi olla kotona enintään kolme viikkoa samaan aikaan kuin äiti, joka saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää vanhempainrahan loppumisen jälkeen, ennen kuin lapsi on täyttänyt kaksi vuotta.

 Isä voi hoitaa lastaa myös vanhempainvapaan jälkeen hoitovapaalla. Tällöin hänelle maksetaan kotihoidon tukea.

Suomessa on 2000-luvulla parannettu isien oikeuksia ja mahdollisuuksia hoitaa lasta kotona yhteiskunnan tuella. Silti joka viides isä ei pidä minkäänlaista perhevapaata, selviää torstaina julkaistusta Kelan tutkimuksen Laulu 573 566 perheestä -kirjan artikkelista.

He eivät siis jää kotiin hoitamaan vauvaa edes muutamaksi viikoksi yhdessä äidin kanssa juuri vauvan syntymän jälkeen. Valtaosalle isistä tästä isyysvapaasta on kuitenkin tullut normi.

Perhevapaan käyttämättä jättämiseen ei ole yksiselitteisiä selityksiä, Kelan johtava tutkija Anita Haataja sanoo.

Tutkimuksen pohjalla olevan rekisteriaineiston mukaan nämä isät poikkeavat koulutukseltaan ja sosioekonomiselta asemaltaan niistä isistä, jotka pitävät isyysvapaata.

”He ovat useammin vähemmän koulutettuja ja pienempituloisia. Toisaalta joukossa on myös suurituloisia, joten erot eivät ole kovin selviä”, Haataja sanoo.

Perhevapaita käyttämättömät isät työskentelevät muita useammin pienissä, hyvin miesvaltaisissa työpaikoissa.

”Siellä voi olla työkaverien ja työnantajan kesken kulttuuri, ettei sieltä niin helposti lähdetä vapaille. Perhevapaiden kehittämiselle on valtava haaste, miten nämä isät saataisiin mukaan jakamaan perhevapaita.”

Haatajan mukaan myös työnantajien pitäisi tukea isien oikeutta perhevapaisiin.

Perhevapaiden epätasaista jakoa äitien ja isien kesken on pidetty ongelmallisena muun muassa siksi, että se pienentää naisten tuloja ja kustannukset kasautuvat naisvaltaisten alojen työnantajille.

Lasten hoidon jääminen naisten vastuulle on myös merkittävä syy siihen, miksi naisten työeläkkeet ovat alhaisempia kuin miesten.

Isät pitävät edelleen hyvin vähän vanhempainvapaata tai hoitavat lasta kotihoidon tuella. Niiden isien määrä, jotka eivät käytä ollenkaan perhevapaita, on kuitenkin vähentynyt vuosituhannen vaihteen 30 prosentista 20 prosenttiin.

Haatajan mukaan perheissä, joissa isät käyttävät paljon perhevapaita, vanhemmat saavat työstään yleensä melko samansuuruista palkkaa.

Aiemmassa, Kelan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perhevapaatutkimuksessa äidit esittivät syitä sille, miksei isä ole käyttänyt isäkuukautta.

”Yleisinä syinä olivat taloudelliset tekijät ja työtilanne tai työn luonne, joka esti vapaan käytön. Lähes puolet äideistä oli kuitenkin itse kotona hoitamassa lasta kotihoidon tuella”, Haataja kertoo.

Kelan lapsiperhetutkimus perustuu rekisteriaineistoihin, jotka edustavat noin puolta kaikista vuosina 1999–2009 synnyttäneistä äideistä ja heidän perheistään.

Aineiston avulla on voitu tutkia pikkulasten vanhempien lastenhoitoratkaisuja, hoitojaksojen kestoa, perherakenteen muutoksia ja toimeentulokysymyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat