Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylen hallintoneuvoston asema vahvistumassa

Työryhmä jäädyttäisi Ylen rahoitukseen tehtävät korotukset pariksi vuodeksi.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Yle-työryhmän puheenjohtaja Arto Satonen (kok) kertoi sen esityksistä eduskunnassa torstaina.
Yle-työryhmän puheenjohtaja Arto Satonen (kok) kertoi sen esityksistä eduskunnassa torstaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Indeksit jäihin

  Ylen rahoitukseen ei tehtäisi indeksitarkistusta vuosille 2017–2019.

 Jäädytettyjen indeksikorotusten suuruus on ryhmän mukaan arviolta 39 miljoonaa euroa.

  Syksyllä 2018 taloustilannetta arvioidaan uudelleen ja katsotaan, voitaisiinko tarkistus tehdä vuodelle 2019. Vuodesta 2020 lähtien normaali indeksimenettely.

Ylen julkista tehtävää ja rahoitusta arvioinut työryhmä ehdottaa, että Yle-vero säilyisi, mutta yhtiön rahoitukseen tehtävät vuosittaiset korotukset jäädytettäisiin seuraavien kahden tai kolmen vuoden ajaksi.

Työryhmä haluaa vahvistaa myös poliitikkojen asemaa Ylen hallinnossa sekä lisätä ohjelmaostoja riippumattomilta tuottajilta ja Ylen yhteistyötä kaupallisen median kanssa.

Parlamentaarinen eli kaikkien puolueiden edustajista koostuva työryhmä oli yksimielinen, kertoo työryhmän jäsen kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd).

Sen sijaan perussuomalaiset joutuivat omassa ryhmässään vääntämään siitä, mihin puolue saattoi suostua.

Ryhmänjohtaja Sampo Terhon (ps) mukaan ryhmä äänesti asiasta. Osa perussuomalaisista olisi halunnut leikata Ylen rahoitusta enemmänkin. Kynnyskysymys perussuomalaisille oli saada Ylen tehtävistä pois laissa mainittu monikulttuurisuuden tukeminen.

Tilalle on nyt tulossa kulttuurisen moninaisuuden tukeminen. ”Monikulttuurisuus viittaa aatteelliseen vaikuttamiseen. Se on nyt muotoiltu kulttuurien moninaisuudeksi, eikä se tarkoita samaa, vaan on järkevää yhteisymmärrystä siitä, että meillä on monia kulttuureja yhdessäkin maassa”, Terho muotoilee. Osa ryhmästä oli sitä mieltä, sanamuodon muutos oli ”yhtä tyhjän kanssa”.

Yksi suurimmista uudistuksista on se, että Ylen strategian hyväksyntä siirtyy Ylen hallitukselta Ylen hallintoneuvostolle, jossa istuu kansanedustajia. Työryhmän puheenjohtajan Arto Satosen (kok) mukaan tämä korostaa sitä, että Yle on ”eduskunnan radio” eli eduskunnan ohjauksessa ja valvonnassa.

”Hallintoneuvosto hyväksyy strategian, ei journalismia tai uutisjuttuja”, Heinäluoma lisää.

Hallintoneuvosto voi kuulla valitsemiaan asiantuntijoita, kun se päättää Ylen strategiasta ja kun se antaa eduskunnalle vuosikertomuksen julkisen palvelun toteutumisesta.

Ylen pitää lisätä ostoja kotimaisilta riippumattomilta ohjelmatuottajilta. Nyt ostot ovat noin 48 miljoonaa euroa vuodessa, ja niitä pitäisi kasvattaa kuuden seuraavan vuoden aikana 30–35 prosenttia. Vuonna 2022 ostot olisivat 62–64 miljoonaa euroa. Hallintoneuvosto päättää, miten ja millä tavalla tähän päästään.

Lisäksi Yle voi tehdä työryhmän mielestä yhteistyötä muiden medioiden kanssa. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi urheiluohjelmien yhteishankintoja.

Työryhmä ehdottaa, että Yleisradio aloittaisi neuvottelut kaupallisen median kanssa tavoitteenaan Suomen Tietotoimiston STT:n asiakkuus tai muu järjestely, jolla tämä perusuutispalvelu turvattaisiin Suomessa. Yle luopui STT:n käytöstä muutama vuosi sitten.

HS:n tietojen mukaan STT:n ja Ylen on tarkoitus aloittaa neuvottelut Ylen täysimääräisestä asiakkuudesta STT:ssä. Lisäksi on tarkoitus pohtia, tuleeko Yle STT:n hallitukseen.

Ensikommenteissaan Yle oli melko tyytyväinen työryhmän linjauksiin, jotka toimitusjohtaja Lauri Kivisen mukaan tuovat selkeyttä, kun hallintoneuvoston rooli vahvistuu eli yhtiö saa ”selvän isännän”.

Sen sijaan Viestinnän keskusliitto ja Sanomalehtien liitto pettyivät, ettei poliitikoilla ollut rohkeutta pienentää Ylen budjettia aikana, jolloin kaikista muista julkisista menoista leikataan ja yksityinen media joutuu tehostamaan toimintaansa.

”Lopputulos oli hyvin pienimuotoinen”, Viestinnän keskusliiton vt. toimitusjohtaja Jukka Holmberg arvioi.

Sanomalehtien Liiton puheenjohtajan Petteri Putkirannan mukaan oikean suuntaista esityksessä kuitenkin on hallintoneuvoston sekä pysyvän asiantuntijaroolin vahvistaminen Ylen strategiasta päättämisessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat