Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO: Uhkasakon määrääminen rikoksesta tuomitulle ei ole kaksoisrangaistus

Yhtiö määrättiin uhkasakon uhalla siivoamaan roskaamansa kiinteistö, ja rikosjutussa toimitusjohtaja sai ehdollista vankeutta ympäristön turmelemisesta.

Kotimaa
 

Ympäristöviranomaiset voivat määrätä ympäristön turmelemisesta tuomitulle uhkasakon sen varmistamiseksi, että roskattu alue tulee siivottua. Kyse ei siis ole lain ja ihmisoikeussopimusten kieltämästä kaksoisrangaistuksesta. Tähän tulokseen päätyi korkein hallinto-oikeus (KHO) perjantaina antamassaan ennakkopäätöksessä.

Kyse oli varsinaissuomalaisesta yhtiöstä, joka harjoitti suihkubetonilietteen läjitystä. Ympäristöviranomaiset kehottivat vuonna 2012 yhtiötä siivoamaan roskaantuneen kiinteistönsä ja poistamaan sille varastoidut betonijätteet ja muut roskat. Siivouskehotusta tehostettiin 80 000 euron uhkasakolla.

Viranomaisten asettamaan määräaikaan mennessä kiinteistön siivous oli edelleen kesken. Yhtiö määrättiin maksamaan uhkasakosta 56 000 euroa, koska 70 prosenttia siivouksesta oli vielä tekemättä. Lisäksi yhtiölle asetettiin uusi 80 000 euron uhkasakko kirittämään siivousta.

Yhtiö valitti uhkasakoista hallinto-oikeuteen ja edelleen KHO:een. Yhtiön mielestä kyse oli kaksoisrangaistuksesta, sillä yhtiö ja sen toimitusjohtaja olivat kärsineet myös raskaat rikosoikeudelliset seuraamukset samasta asiasta.

Toimitusjohtaja tuomittiin nimittäin kesäkuussa 2013 kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ympäristön turmelemisesta. Yhtiö puolestaan määrättiin menettämään rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä lähes 100 000 euroa.

Yhtiö ihmetteli sitä, että alunperin lupaviranomaiset olivat hyväksyneet toiminnan. Viranomaiset puolestaan sanoivat, että toiminta ei vastannut viranomaiselle annettuja tietoja.

Keskeinen kysymys KHO:ssa koski sitä, onko yhtiötä ja sen toimitusjohtajaa rangaistu nyt kaksi kertaa samasta asiasta. KHO päätyi siihen, ettei tästä ole kyse. Samaan lopputulokseen päätyi aiemmin myös Turun hallinto-oikeus.

KHO huomautti, ettei uhkasakkoa ole tarkoitettu rangaistukseksi, vaan sen tavoitteena on varmistaa, että uhkasakon saanut noudattaa viranomaisen määräyksiä. Tässä tapauksessa määräys koski kiinteistön siivoamista, jotta ympäristö palautetaan samaan tilaan, jossa se oli ennen roskaamista.

Rikosjutussa puolestaan oli kyse lain rikkomisesta tavalla, jolla roskaantuminen aiheutettiin.

Tämän takia kyse ei ole laissa ja ihmisoikeussopimuksissa kielletystä kaksoisrangaistuksesta, KHO päätti.

KHO:n päätöksen tekivät hallintoneuvokset Kari Kuusiniemi, Hannu Ranta, Mika Seppälä, Kari Tornikoski ja Elina Lampi-Fagerholm.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat