Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iso yksikkö ja vähän hoitajia lisäävät vanhusten huonoa kohtelua

Tämän totesivat sekä väitöstutkija kyselyssään 2011 että Valvira tuoreessa selvityksessään.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Syiksi kaltoinkohtelulle hoitajat nimesivät väsymyksen, stressin ja esimiestyön sekä kiireen.
Syiksi kaltoinkohtelulle hoitajat nimesivät väsymyksen, stressin ja esimiestyön sekä kiireen. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Hoitohenkilöstön pitää kertoa epäkohdista

 Sosiaalihuollon työntekijöille tuli vuoden alussa velvollisuus kertoa havaitsemistaan epäkohdista.

 Velvollisuus tunnetaan toistaiseksi huonosti, Valviran selvitys osoitti.

 Hoitolaitosten pitää kirjata omavalvontasuunnitelmaansa se, miten ne käyttävät tehtyjä ilmoituksia toimintansa kehittämiseksi.

Jos vanhuksia hoitava voi hyvin, hoidettavilla on pienempi vaara joutua kohdelluksi kaltoin. Tämän totesi terveystieteiden maisteri Heidi Sipiläinen väitöstutkimuksessaan, joka tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa perjantaina.

Hän selvitti vanhusten kaltoinkohtelua kyselyllä, johon vastasi lähes 700 hoitajaa 50 ympärivuorokautisesta hoitopaikasta syksyllä 2011.

Vastauksista ilmeni, että kaltoinkohtelua nähtiin säännöllisesti: 85 prosenttia vastaajista oli havainnut psyykkistä tai sosiaalista kaltoinkohtelua menneen vuoden aikana.

Vanhusta ei esimerkiksi viety vessaan, vaikka hän pyysi, hänelle puhuttiin kuin lapselle tai häntä estettiin käyttämästä soittokelloa tai turvaranneketta.

Myös fyysinen kaltoinkohtelu oli yleistä. Vanhusten kanssa oltiin kovakouraisia, heidän liikkumistaan estettiin sitomalla heidät geriatriseen tuoliin tai laittamalla pöytä tuolin eteen. Heille annettiin rauhoittavia lääkkeitä tilanteissa, jotka olisi voinut hoitaa muullakin tavalla.

Hampaiden pesu jäi usein väliin. Hoitajat kertoivat myös, että vanhuksen kertomia kipuja ei otettu huomioon, miesten partoja ei ajettu eikä tahraisia vaatteita vaihdettu puhtaisiin.

Eniten kaltoinkohtelua ilmeni isoissa yksiköissä, joissa oli yli kaksikymmentä asukasta.

Myös työolot vaikuttivat: jos hoitajat kokivat työilmapiirin huonoksi, vanhuksille puhuttiin useammin vihaisesti tai arvostellen, vanhuksia kohdeltiin kuin lapsia, heitä vähäteltiin ja heidän itsemääräämisoikeuttaan loukattiin.

Niin kävi myös silloin, jos hoitajat kokivat, että hoidon laatu ei ollut hyvä.

Altteimpia kaltoinkohtelulle olivat huonokuntoiset ja raskashoitoiset sekä hitaasti liikkuvat ja kankeat vanhukset, muistisairaat ja aggressiivisesti käyttäytyvät.

Syiksi kaltoinkohtelulle hoitajat nimesivät väsymyksen, stressin ja esimiestyön. Moni valitti kiirettä, jonka takia ehdittiin tehdä vain pakollinen.

Kyselyn jälkeen tuli voimaan vanhuspalvelulaki, joka lisäsi hoitajien määrää ympärivuorokautista hoitoa antavissa yksiköissä.

Kaltoinkohtelua se ei poistanut, havaitsi juuri ilmestynyt Valviran selvitys. Siihen vastasi noin 7 000 työntekijää.

Vastaajat kertoivat samoista asioista kuin Sipiläiselle: vanhukset eivät pääse ulkoilemaan, heitä jätetään yksin ja heille puhutaan epäasiallisesti. Heitä määräillään, rangaistaan, moititaan ja estetään liikkumasta.

Syytkin ovat vastaajien mukaan samoja: ilmapiiri, johtaminen, iso yksikkö ja liian vähän henkilökuntaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat