Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen kansanedustaja Sulo Aittoniemi on kuollut – HSTV:n videolla räväköitä kommentteja vuosien takaa

Ennen poliitikon uraa Aittoniemi tuli tunnetuksi rötösherrajahtiin osallistuneena poliisina.

Kotimaa
 
Sulo Aittoniemi ei säästellyt sanoissa
Sulo Aittoniemi ei säästellyt sanoissa
Pitkäaikainen kansanedustaja Sulo Aittoniemi oli tunnettu suorapuheisuudestaan. Aittoniemi muun muassa kritisoi suorin sanankääntein keskustaa Esko Ahon puheenjohtajaikana ja kertoi mielipiteensä seksuaalivähemmistöjen avio-oikeudesta. Katso HSTV:n videolta Aittoniemen räväköitä kommentteja vuosien takaa.

Suorapuheisuudestaan tunnettu Suomen Maaseudun Puolueen (SMP) entinen kansanedustaja Sulo Aittoniemi on kuollut. Aittoniemen poika Janne Aittoniemi vahvistaa tiedon HS:lle.

Janne Aittoniemen mukaan hän kuoli torstaina illalla kotonaan äkilliseen sairauskohtaukseen.

Kuolemasta kertoi ensimmäisenä STT.

Timo Lindholm
Sulo Aittoniemi soitti huuliharppua Rovaniemellä elokuussa 1997.
Sulo Aittoniemi soitti huuliharppua Rovaniemellä elokuussa 1997.
Heikki Saukkomaa
Aittoniemi eduskunnan täysistunnossa vuonna 2002.
Aittoniemi eduskunnan täysistunnossa vuonna 2002.

Vuonna 1936 syntynyt Sulo Aittoniemi toimi muun muassa SMP:n ja keskustan kansanedustajana vuosina 1987–2003.

Hän oli SMP:n presidenttiehdokkaana vuonna 1994 ja siirtyi keskustaan osana SMP:n hajaannusta sen jälkeen kun presidentinvaalikampanja oli epäonnistunut.

Keskustan Aittoniemi jätti vuonna 1999. Samana vuonna hän perusti oman alkiolaisen keskustaryhmän. Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa Aittoniemi ei ollut ehdolla kansanedustajaksi.

Ennen poliitikon uraa Aittoniemi työskenteli poliisina. Aittoniemi aloitti nuorempana konstaapelina 1964, ja hän eteni miehistötehtävistä aina ylikomisarioksi suorittamatta akateemista loppututkintoa.

Poliisina Aittoniemi tutki 1980-luvun alussa Noppa-juttua, jossa rakennusyhtiö Nopan epäiltiin lahjoneen poliitikkoja ja virkamiehiä vastineeksi rakennusurakoista Tampereella.

Noppa-juttu oli osa laajempaa rakenteellisen korruption tai siihen liittyvien epäilyjen vyyhteä, joka tunnettiin nimellä ”rötösherrajahti”.

Sitkeästi Noppa-juttua tutkinut Aittoniemi hyllytettiin yhden työtoverinsa ohella loppuvuodesta 1984. Hyllytys loi mielikuvan lahjomattomasta poliisista.

Eduskunnassa Aittoniemi toimi laki-, ulkoasiain- ja liikennevaliokunnassa. Hän teki aktiivisesti lakialoitteita ja osallistui tavallisesti kansanedustajien joukossa kaikkein tunnollisimmin eduskunnan täysistuntoihin ja kyselytunteihin.

Huuliharpun soitosta ja sahdista pitänyt Aittoniemi näkyi mielellään julkisuudessa, ja hän laukoi värikkäin sanankääntein tiukan arvokonservatiivisia mielipiteitä.

Elämään jäi muun muassa Aittoniemen vastaus, kun häneltä kysyttiin Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 1993, pitäisikö homo- ja lesboparien saada solmia avioliitto ja adoptoida lapsia.

”Jos Ilmari ja Jalmari vihitään perintöryijyn päällä maalaistalon pihassa juhannuksena, niin sehän on irvokasta. Heiltä puuttuu avioliiton eräs keskeinen mahdollisuus eli lasten saaminen”, Aittoniemi vastasi.

Politiikan ohella Aittoniemi harrasti taiteita. Hän muun muassa levytti yhdessä Mikko Alatalon (kesk) kanssa, ja lisäksi hän sekä näytteli että kirjoitti näytelmiä.

Aittoniemen romaani Riipinkulma Avenue julkaistiin vuonna 2008.

Rami Marjamäki
Sulo Aittoniemi kuvattiin HS:n Kuukausiliitteeseen heinäkuussa 2010.
Sulo Aittoniemi kuvattiin HS:n Kuukausiliitteeseen heinäkuussa 2010.
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Sulo Aittoniemi kotonaan Tampereella 13. kesäkuuta 2016.
Sulo Aittoniemi kotonaan Tampereella 13. kesäkuuta 2016.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat