Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väittelijä arvostelee ammattikorkeakoulujen yhtiöittämistä

”Osuuskuntaa on vaikeaa ellei mahdotonta myydä veroparatiisien kautta rahojaan kierrättäville toimijoille.”

Kotimaa
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Kaikki ammattikorkeakoulut ovat nyt osakeyhtiöitä. Kuvassa Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoita Espoossa vuonna 2013.
Kaikki ammattikorkeakoulut ovat nyt osakeyhtiöitä. Kuvassa Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoita Espoossa vuonna 2013. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Ammattikorkeakoulujen yhtiöittämisestä perjantaina Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa väitelleen lehtori Jukka Linnan mukaan osuuskunta sopisi osakeyhtiötä paremmin järjestämään koulutusta, koska se on demokraattisempi eikä perustu osakkeiden omistukseen vaan jäsenyyteen.

Linna huomauttaa, että yhä useamman aiemmin valtion tai kunnan suoraan tarjoaman hyödykkeen tuottaminen siirretään osakeyhtiöille.

”Tutkimukseni aloittamisen jälkeen sen teema on muuttunut entistä ajankohtaisemmaksi. Vaikuttaa siltä, että tarkoitus on yhtiöittää terveyspalvelut, sosiaalipalvelut, liikenneväylät, valtion omistajaohjaus ja ehkä myös ammattikoulut ja lukiot. Metsät menivät jo”, Linna listaa.

Kun lakia ammattikorkeakouluista uudistettiin pari vuotta sitten, kaikista ammattikorkeakouluista tehtiin osakeyhtiöitä. Poikkeus on vain sisäministeriön alainen Poliisiammattikorkeakoulu. Aiemmin ammattikorkeakoulujen joukossa oli myös esimerkiksi kuntayhtymiä ja säätiöitä.

Laurea-ammattikorkeakoulun lehtorina toimiva Linna kummeksuu, miksei muita organisaatiomalleja edes harkittu. Tosin säätiöt olivat mukana vaihtoehtona alussa.

Osakeyhtiömalliin asetettiin paljon odotuksia. Yleensähän osakeyhtiön on määrä tuottaa voittoa omistajilleen, mutta ammattikorkeakoulun tehtäviin se ei kuulu.

Linnan mukaan odotuksiin liittyi silti voimallisesti talousajattelu, joka leimaa yhä enemmän koko yhteiskuntaa vastakohtana julkiselle vallalle.

Koulutuksen ja tieteen lisäksi uhanalaisena on Linnan mukaan myös oikeus, sillä monkansalliset yritykset haluaisivat noudattaa kansainvälisiä sopimuksia vain niiltä osin kuin taloudellinen tarkoituksenmukaisuus sallii, Linna väittää.

Linnan mukaan ammattikorkeakoulujen yhtiöittämisessä oli kyse poliittisesta ohjauksesta. Ohjausvälineita ovat muiden muassa rahoitus, lainsäädäntö, lupajärjestelmät, tavoitesopimukset ja tieto.

Ammattikorkeakouluja ei ole lueteltu laissa, vaan ne saavat toimilupansa valtioneuvostolta. Linnan mukaan osakeyhtiömallin myötä ammattikorkeakouluja on myös helpompi yhdistää keskenään ja myös yliopistoihin. Yliopistoilla onkin jo Suomessa jonkin verran omistuksia ammattikorkeakouluista, ja lisää ”valtauksia” on suunnitteilla.

Osakeyhtiö sinänsä on Linnan mukaan ”modernin maailman hienoimpia luomuksia” ja toimii siinä kuin astiankuivauskaappi. Osakeyhtiön toiminnan oletettuna tarkoituksena on kuitenkin tuottaa voittoa osakkeenomistajille näiden osakeomistuksen suhteessa.

Linnan suosiman osuuskunnan tarkoituksena taas on taloudellisen toiminnan harjoittaminen osuuskunnan jäsenten taloudenpidon tai elinkeinon tukemiseksi, ja jäsenet käyttävät hyväkseen osuuskunnan tässä tarkoituksessa järjestämiä palveluita.

Osuuskunta muovautuisi Linnan mielestä paljon luontevammin kuin osakeyhtiö hoitamaan ammattikorkeakoulun perustehtäviä. Mukaan jäseniksi voitaisiin ottaa myös korkeakouluyhteisön jäsenet eli opiskelijat, opettajat ja muu henkilöstö.

”Keskeistä olisi yhteisömuodon antama tuki opetukselle ja oppimiselle”, Linna arvioi.

”Vähäpätöinen asia ei ole sekään, että osuuskuntaa on vaikeaa ellei mahdotonta myydä veroparatiisien kautta rahojaan kierrättäville toimijoille”, Linna sanoo.

Osuuskuntamuodossa voisi Linnan mukaan piillä ratkaisu myös sosiaali- ja terveyslan yhtiöittämisvimmaan”, Linnan vihjaa.

Eduskunnassa ei ammattikorkeakoulujen yhtiöittäminen juuri herättänyt keskustelua, kun ammattikorkeakoululakia pari vuotta sitten uudistettiin. Enemmän puhuttiin opiskelijakuntien pakkojäsenyydestä, joka lopulta pudotettiin laista pois, vaikka yliopistojen puolella vastaava on.

Kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps) muistutti perjantaina tiedotteellaan, että hän kyllä ”nosti tikun nokkaan” aikoinaan niin opiskelijakuntien pakkojäsenyyden kuin myös osakeyhtiöittämisen ja kritisoi, että se oli nähty ainoana mahdollisuutena.

Onko tämä nyt jälkiviisautta?

”Ei se ole jälkiviisautta, otin nämä asiat esiin jo lähetekeskustelussa”, itsekin perjantain väitöstilaisuudessa ollut Kivelä vakuuttaa.

Kivelän mukaan häntä pelotti jo tuolloin, että koulutusmaailmasta tulee bisnespelureiden temmellyskenttä, joka jää kansanvaltaisen kontrollin ulkopuolelle.

Kivelä sanoo ottaneensa yhtiöittämisen esille vielä täysistunnossa, vaikka oli sitä hyväksymässä sivistysvaliokunnan mietinnössä. ”Mietimme kyllä myös vastalausetta”, Kivelä sanoo nyt.

Parhaillaan on valmisteilla ammattikoulutuksen reformi, jossa mittavat säästöt tehdään ennen rahoituksen ja ohjauksen uudistuksia. Kivelän mukaan sääntely on lisääntymässä. Myös ammatillisen koulutuksen yhtiöittämisestä on puhuttu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat