Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäseurat ovat monien nuorten kohtaamispaikka – ”Kaltaistensa joukossa on helppoa olla uskovainen”

Uskonnollisia kesäseuroja järjestetään taas kesäisinä viikonloppuina ympäri Suomen. Parikymppiselle seurat ovat odotettu mahdollisuus tavata samanhenkisiä nuoria.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Panu-Ville Riihimäki osallistuu vanhoillislestadiolaisten Suviseuroihin tänä kesänä 23:nnen kerran.
Panu-Ville Riihimäki osallistuu vanhoillislestadiolaisten Suviseuroihin tänä kesänä 23:nnen kerran. Kuva: Reijo Hietanen

Seurakesä on vauhdissa

  Suomen kymmenet kristilliset kesätapahtumat saavat liikkeelle tuhansia ihmisiä. Ensimmäiset on jo pidetty. Tänä viikonloppuna 17.–19. kesäkuuta on vuorossa Kansan Raamattuseuran järjestämät Sanan Suvipäivät Kangasalalla.

 Myös Lapualla vietetään samaan aikaan Evankelisia kesäjuhlia.

 Vanhoillislestadiolaisten seurojen aika alkaa juhannuksena. Muun muassa Haapajärvellä, Hankasalmella ja Hausjärvellä sijaitsevissa leirikeskuksissa alkavat seurat juhannusaattona.

  Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma Suviseurat järjestetään 1.–4. heinäkuuta Torniossa. Paikalle odotetaan 75 000 kävijää.

 Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna pidetään myös Valtakunnallinen Evankeliumijuhla Virroilla.

 Herännäisyyden eli körttiläisyyden vuotuiset kesäjuhlat järjestetään tänä vuonna Vantaalla 8.–10. heinäkuuta.

  Kristillisten kansanopistojen seuroja järjestetään heinäkuussa kolmena viikonloppuna Reisjärvellä (15.–17. 7.), Jämsässä (21.–24. 7.) ja Ranualla (29. 7.–31. 7.).

Tamperelaisen Panu-Ville Riihimäen, 23, lapsuudessa kesäseurat alkoivat jo monta päivää ennakkoon. Asuntovaunu täyttyi kumisaappaista, hellevaatteista ja villapaidoista koleiden iltojen varalle. Vanhemmat huolehtivat, että kaikki tarpeellinen oli varmasti mukana kahdentoista hengen perheelle.

Aleksi Makkonen / Lehtikuva
Kesäkuussa 2013 Suviseurat järjestettiin Pudasjärven lentokentällä.
Kesäkuussa 2013 Suviseurat järjestettiin Pudasjärven lentokentällä.

”Paikallisesta leipomosta mukaan otettiin iso korppusäkki ja piparkakkuja. Erityisen hyvältä maistuivat mukaan otetut lihapiirakat, jotka paistettiin vaunun hellalla illalla ennen nukkumaanmenoa”, Riihimäki muistelee.

Kun vanhemmat olivat yhtenä kesänä Kanadassa sukuloimassa, kaksi vanhinta veljeä ajoivat vaunun ja sisarukset Suviseuroihin. Siellä vanhemmat sisarukset vahtivat vuorotellen 9-vuotiasta Riihimäkeä ja tämän 6- ja 7-vuotiaita pikkusisaruksia.

”Silloin eivät ihan kaikki tavarat tainneet tulla mukaan.”

Tämä kesä on Riihimäen 23. suviseurakesä.

”Seurat ja erityisesti Suvikset ovat kuuluneet niin olennaisesti lapsuuteen ja myöhemmin omaan kesään, etten ole edes miettinyt, mennäkö vai ei”, Riihimäki kertoo.

Tämän kesän Suviseurat järjestetään Torniossa heinäkuun alussa. Matka Tampereelta on pitkä – mutta se ei Riihimäkeä haittaa. Matka taittuu kimppakyydillä kavereiden kanssa.

Tällä kertaa Riihimäki ei yövy teltassa, kuten yleensä, vaan kavereiden vuokraamassa omakotitalossa parinkymmenen kilometrin päässä seurapaikalta. Mukavuudet tuntuvat luksukselta, sillä joskus vettä on satanut niin rajusti, että koko alue on ollut yhtä mutavelliä.

”Teltassa nukkuminen on aina omanlaistaan selviytymistä. Tavallaan se on ikävää, mutta jotenkin Suviseuroihin myös kuuluu se, että aamulla herää hikisenä auringon paahtamasta teltasta, ja jonot suihkuun ovat pitkät.”

Seurat ovat Riihimäelle paras paikka tavata samanhenkisiä ihmisiä. Suviseurojen lisäksi Riihimäki aikoo vierailla ainakin Jämsän ja mahdollisesti myös Reisjärven opistoseuroissa.

Riihimäen mukaan yhteenkuuluvuuden tunnetta on vaikea selittää sellaiselle, joka ei ole koskaan käynyt seuroissa.

”Tunne vain kumpuaa siitä, että samanhenkiset ihmiset luovat turvantunnetta. Kaltaistensa joukossa on helppoa olla uskovainen.”

Suviseurojen ohjelma koostuu pääasiassa seurapuheista, virsistä ja Siionin lauluista. Riihimäki odottaa erityisesti nuorille suunnattua puheenvuoroa.

”Se on aina hieno hetki. Yritän muutenkin käydä joka päivä teltassa kuuntelemassa yhdestä kahteen puhetta. Ohjelmahan kuuluu kaiuttimista kaiken aikaa, mutta ihan kaikkea ei pysty millään kuuntelemaan.”

Odotettu tapahtuma seuroissa on myös sisarusten tapaaminen, sillä Riihimäen yhdeksän sisarusta asuvat ympäri Suomea.

Viimeksi koko perhe kokoontui pääsiäisenä juhlimaan Riihimäen äidin 60-vuotisjuhlia.

”Meitä oli yhteensä 62, kun otetaan lukuun lapsenlapset, vävyt ja miniät. Siinä riitti vauhtia ja vaarallisia tilanteita”, Riihimäki sanoo ja nauraa.

Riihimäestä iso perhe on rikkaus, ja Suviseura-perinteen hän haluaisi siirtää myös mahdollisille tuleville omille lapsilleen.

”Pidemmällä aikavälillä usko on silti jokaisen oma asia, ei siihen ketään voi pakottaa.”

Sama koskee seurojakin. Mitään velvollisuutta sinne menemiseen ei Riihimäen mielestä ole.

”Ei ole kyse siitä, että mitä enemmän osallistut, sitä paremmin uskot. Jos on esimerkiksi paljon pieniä lapsia ja asuu Etelä-Suomessa, ei välttämättä jaksa lähteä niin pitkälle. Ei siitä kukaan ajattele, että uskoo jotenkin vähemmän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat