Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rämekylmän­perhonen kertoo ympäristön muutoksesta – Etelä-Suomen rannikoilla sitä näkyy yhä harvemmin

Rämekylmänperhosen erikoisuus piilee siinä, että sen talvehtiminen kestää kaksi vuotta. Tämän takia perhosen näkee useammin parillisina vuosina.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Rämekylmäperhonen rämesoiden harvinainen liihottelija
Rämekylmäperhonen rämesoiden harvinainen liihottelija
Kultainmäensuo Kotkassa on ainoita paikkoja Kymenlaaksossa, jossa rämekylmänperhoseen voi törmätä. Perhostutkija Lauri Luukkoselle harvinaisuus on tuttu jo vuosikymmenten takaa.

Kotkassa liitelee juuri nyt harvinainen rämekylmänperhonen, kertoo perhostutkija Lauri Luukkonen. Tästä soilla viihtyvästä päiväperhosesta harvinaisen tekee sen esiintymisaika.

Rämekylmänperhoset vaativat luontoportti.fi-verkkosivuston mukaan kaksi vuotta kehittyäkseen perhosiksi. Ensimmäisen talven ne viettävät pieninä toukkina ja toisen talven jo täysikasvuisina toukkina.

”Kestää kaksi vuotta, että seuraava aikuinen voi kuoriutua. Luonto on katsonut parhaaksi, että näin se pitää olla”, Luukkonen kertoo.

Perhosen esiintyminen on myös harventunut 2000-luvulla. Luukkosen mukaan vielä 1970-luvulla rämekylmänperhonen oli melko yleinen lajike. Harveneminen koskee erityisesti Etelä-Suomen rannikoita.

Luukkosen mukaan rämekylmänperhosen yleinen esiintymisalue on Salpausselältä pohjoiseen. Luukkosen omalla seuranta-alueella Kotkassa, Pyhtäällä ja Haminassa laji on harvinaisempi.

”Perhoslajisto muuttuu ilmastonmuutoksen ja ympäristön muutosten takia. Havumetsälajisto vetäytyy pohjoiseen päin. Tietyt lajit ovat hyviä indikaattoreita siitä. Rämekylmänperhonen on yksi niistä”, Luukkonen kertoo.

Luukkonen ei pidä mahdottomana sitä, että joku esiintymispaikka on vielä löytämättä. Rämekylmänperhonen ei kuitenkaan ole uhanalainen laji, vaan kuuluu seurattavaksi luokiteltuihin lajeihin.

Luukkonen löysi keskiviikkoisella suokävelyllään Kotkan Kultainmäensuolla peräti 10 rämekylmänperhosta. Se on Luukkosen mukaan monen yhteensattuman summa, että rämekylmänperhonen esiintyy juuri tällä hehtaarin kokoisella suolla.

”Etelärannikon harrastajille tämä on varmasti ihmetys. Minulle tämä on kartoituskäynti”, Luukkonen toteaa.

Rämekylmänperhosta voi havaita etelässä kesäkuun alusta juhannukseen. Tänä vuonna perhoset saattavat kuitenkin lopettaa lentonsa jo ennen juhannusta lämpimien säiden vuoksi.

Etelässä perhosen tunnistaa helpommin kuin pohjoisessa, sillä samankaltaisia lajeja ei Luukkosen mukaan esiinny Suomen eteläosissa. Rämekylmänperhonen on iso ja tumma, ja se viihtyy ravinteisilla rämesoilla.

Juha Metso
Perhostutkija Lauri Luukkonen etsi rämekylmänperhosia keskiviikkona Kotkan Kultainmäensuolta.
Perhostutkija Lauri Luukkonen etsi rämekylmänperhosia keskiviikkona Kotkan Kultainmäensuolta.
Juha Metso
Rämekylmänperhonen on iso ja tumma perhonen, joka viihtyy ravinteisilla rämesoilla.
Rämekylmänperhonen on iso ja tumma perhonen, joka viihtyy ravinteisilla rämesoilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat