Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myyrien määrä kasvaa etelässä ja idässä, kesämökillä voi vaania myyräkuume

Edessä on myyräkesä ja syksy. Myyräkuume voi vaania kesämökillä.

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen
Metsämyyrä
Metsämyyrä Kuva: Kimmo Taskinen
Fakta

Myyräkuumeen sairastaa vain kerran

 Myyräkuume itää hitaasti. Tartunnasta oireisiin voi mennä viikkoja.

 Tavallisin oire on kuume. Lisäksi päätä, selkää tai jäseniä voi särkeä. Joka kolmannella on vaikeuksia näön tarkentamisessa.

 Myyräkuume heikentää munuaisten toimintaa tilapäisesti, ja virtsan eritys vähenee. Neste jää elimistöön ja voi aiheuttaa hengenahdistusta tai jopa aivopöhön.

 Oireiden takia kannattaa lähteä lääkäriin. Tauti todetaan verikokeella. Se paranee itsestään ja jättää elinikäisen immuniteetin.

Myyrien määrät ovat kasvussa Etelä- ja Itä-Suomessa, Luonnonvarakeskus (Luke) kertoo. Niiden arvioidaan olevan huipussa syksyllä.

Se tietää ihmisille kahdenlaisia vaaroja. Myyrien jätösten kautta leviävä Puumala-virus aiheuttaa myyräkuumetta, joka voi viedä ihmisen sairaalahoitoon.

Myyrät myös nakertavat puita ja pensaita, ja voivat tehdä isoja tuhoja taimikoissa ja puutarhoissa.

Pelto- ja metsämyyrien kannat alkoivat kasvaa etelässä ja idässä viime vuonna. Luken koepyynneissä keväällä selvisi, että myyrien tiheydet olivat enimmäkseen kohtalaisia.

Myyrät kuitenkin lisääntyvät niin tehokkaasti, että tutkijat odottavat huippua syksyksi. Kotipuutarhureille on luvassa puuhaa, kun kasveja pitää suojata talveksi.

Kesämökeille suuntaavien kannattaa ottaa huomioon myyräkuumeen mahdollisuus. Sairastumisia on todettu alkuvuonna varsinkin Etelä-Savossa.

Tartunta saadaan yleensä metsämyyrästä ja sen virtsan saastuttamasta maasta, usein ulkorakennuksesta. Sen vuoksi halot pitäisi hakata mieluummin ulkona kuin liiterissä, ja sisätilat siivoja desinfioivaan pesuaineeseen kastetulla rätillä eikä imurilla.

Keski- ja Länsi-Suomessa on myyriä vain vähän. Pohjois-Suomessa taas kannat ovat romahtaneet tai romahtamassa viimevuotisen huipun jälkeen.

Myyriä oli paljon eteläisellä Pohjanmaalla, Suomenselällä ja Keski-Suomessa syksyllä 2014. Sen jälkeen kannat pienenivät, mutta tutkijat odottavat niiden runsastuvan tänä vuonna. Seuraava huippu on todennäköisesti ensi vuoden syksyllä.

Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa on viimesyksyisen huipun jälkeen enää vähän myyriä. Tutkijat odottavat niidenkin katoavan alkukesällä petojen ja tautien myötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat