Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen uusi turvaselonteko on perusta päätöksille miljardien hävittäjäkaupasta

Suomi varautuu nopeisiin uhkiin, tiivistää puolustusyhteistyötä ja pitää Nato-optionsa ennallaan. Turvallisuuspoliittinen selonteko luo myös pitkää linjaa puolustushankinnoille.

Kotimaa
 
Timo Hartikainen / Lehtikuva
Suomen ilmavoimien F/A18 Hornet-hävittäjä Yhdysvaltain kansalliskaartin lento-osaston laivuevierailun mediapäivässä Karjalan lennostossa Siilinjärvellä 11. toukokuuta 2016.
Suomen ilmavoimien F/A18 Hornet-hävittäjä Yhdysvaltain kansalliskaartin lento-osaston laivuevierailun mediapäivässä Karjalan lennostossa Siilinjärvellä 11. toukokuuta 2016. Kuva: Timo Hartikainen / Lehtikuva
Fakta

Kolme selontekoa ja Nato-selvitys

 Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelua johti ulkoministeriö. Mukana olivat valtioneuvoston kanslia, puolustus- ja sisäministeriö ja presidentin kanslia.

 Edellinen selonteko, turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko, tehtiin vuonna 2012.

 Nyt varsinainen selonteko on tiivis. Lisäksi asiantuntijaryhmä julkisti huhtikuussa erillisen Nato-selvityksen, jossa todettiin, että Suomen pitäisi päättää mahdollisesta Nato-jäsenyydestä yhdessä Ruotsin kanssa.

 Toukokuussa sisäministeriö julkisti sisäisen turvallisuuden selonteon. Puolustusministeriö tekee puolustuspoliittista selontekoa.

Maailma on muuttunut, ja Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko on muuttunut mukana. Turvallisuutta ei rakenneta yhden uhkakuvan tai tilannearvion varaan, vaan Suomi varautuu yllätyksiin.

Mutta kyllä se Nato-optio on yhä mukana.

”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan muuttuneelle toimintaympäristölle ovat ominaisia muutoksen nopeus ja ennustamattomuus”, sanotaan perjantaina julkistetussa selonteossa.

Virallisen linjauksen perussävy on hyvin vakava. Euroopan turvallisuustilanteen kiristyminen vaikuttaa suoraan Suomen asemaan.

”Sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista ei voida sulkea pois”, on yksi tärkeimmistä johtopäätöksistä. Teksti on valmisteltu ulkoministeriössä, mutta se on koko valtioneuvoston ja tasavallan presidentin kanta. Seuraavaksi sen arvioi eduskunta.

Selonteko on perustana, kun seuraavaksi arvioidaan Suomen puolustusvoimien tarpeita.

Selonteon vääjäämätön rakenteellinen ristiriita korostuu uudessa tekstissä. Yhtäällä uusi mantra on nopeus ja ketteryys. Toisaalta tekstin pitäisi toimia Suomen turvallisuuden suunnittelun ohjenuorana kymmenen vuoden ajan.

Pitkä aikaväli johtuu siitä, että puolustusvoimien suurten hankintojen suunnittelu- ja toteutusaika on usein noin kymmenen vuotta.

Perjantaina julkistetusta tekstistä pitää löytyä perustelut, mikäli puolustushallinto odotetusti esittää F18 Hornet -hävittäjien korvaamista uusilla monitoimihävittäjillä. Ne maksavat vähintään viisi miljardia euroa. Laivaston uudet alushankinnat maksaisivat yli miljardin.

Kumpikaan summa ei mahdu puolustusbudjettiin, vaan hankintoihin tarvitaan eduskunnan hyväksymä rahoitus.

Turvallisuuselonteossa ei edes mainita hävittäjiä eikä aluksia. Niistä kerrotaan tarkemmin puolustusselonteossa, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Ensimmäisissä kommenteissa selonteko on saanut kiitosta selkeydestä ja tiiviydestä ja varsinkin Venäjän toiminnan suorasanaisista arvioista. Suomen alueen aiempi turvallisuusjärjestys ei enää toimi, ja syy on selvä.

”Venäjä on toimillaan ja tulkinnoillaan osin kyseenalaistanut turvallisuusjärjestyksen sisällön ja horjuttanut sitä viimeksi kuluneen vajaan kymmenen vuoden aikana”, sanotaan linjauksessa, joka ulottaa nykyisen kylmän kauden alkamaan vuosia ennen Venäjän johtamia sotatoimia Ukrainassa.

Arvostelijoiden mukaan teksti ei kuvaa Suomen uhkakuvia niin selkeästi kuin olisi mahdollista. Yksi asiantuntija arvioi, että teksti jonkin verran lieveni loppusuoralla, kun sitä viimeisteltiin presidentin ja valtioneuvoston kesken ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valtiokunnassa.

Toisten kommenttien mukaan valmistelu kuitenkin sujui paljon sopuisammin kuin aiemmin.

Turvallisuuspoliittisia selontekoja on viime vuosikymmeninä laadittu vaalikauden eli neljän vuoden välein. Nyt turvallisuus- ja puolustusselonteot tehdään ensimmäistä kertaa erillisinä. Aiemmin ne laadittiin niin, että puolustusvoimien määrärahat ja hankinnat tiivistettiin viimeisille sivuille. Kiistat määrärahoista viivästyttivät selontekojen valmistumista.

Nyt tekstiin on mahdutettu vakiintuneet havainnot maailman keskinäisriippuvuudesta ja ilmastomuutoksen kaltaisista uhkakuvista. Jopa 3D-kopiointi mainitaan uutena haasteena.

Oleellisinta on löytää kohdat, jotka ohjaavat Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan suuntaa tulevina vuosina.

Esimerkiksi vuoden 2012 selontekoon oli jo kätketty kohdat, jotka ohjasivat Suomen ja Ruotsin laajentamaan puolustusyhteistyötään myös kriisiaikana sekä käynnistivät sotilaallisen avun antamista ja vastaanottamista koskevat lakihankkeet.

Avainkohtia ovat tällä kertaa avainkohtia ovat ne, joissa raivataan kaikkia esteitä meneillään olevan puolustusyhteistyön lisäämiseltä.

”Ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö Ruotsin kanssa on laaja-alaista, ja sitä edistetään yhteisten etujen pohjalta, ilman rajoitteita”, Suomi linjaa. Paino on kahdella viimeisellä sanalla.

”Puolustusyhteistyötä kehitetään kattamaan operatiivinen suunnittelu kaikissa tilanteissa”, teksti jatkuu.

Sotilaallisen avun vastaanottamiskyvyn pidäkkeitä raivataan samalla tavalla.

Yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa korostetaan erikseen.

Nato-linja on ennallaan.

”Yhteistyön kautta saavutettu yhteensopivuus varmistaa kuitenkin osaltaan, että mahdolliselle sotilaalliselle liittoutumiselle ei muodostu käytännön esteitä. Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea jäsenyyttä Natossa seuraten tarkasti turvallisuusympäristönsä muutosta.”

Suomi on Nato-optionsa vanki. Jos arvioitaisiin, että asia on jo sanomattakin selvä ja kohta jätettäisi pois selonteosta, tulkittaisiin se suureksi muutokseksi politiikan peruslinjassa.

Kiristynyt turvallisuustilanne näkyy lisääntyneenä sotilastoimintana Itämeren alueen maissa

Sotilasliitto Nato vahvisti kesäkuussa, että se lähettää neljä pataljoonan kokoista taisteluosastoa Baltian maihin ja Puolaan. Joukot vahvistavat Naton läsnäoloa Baltiassa merkittävästi, ja Baltian maat ovat pyytäneet koko ajan Natolta lisää joukkoja turvaksi Venäjän uhkaa vastaan.

Pataljoonien vahvuus on noin 800–1 200 sotilasta, kun tähän mennessä Virossa, Latviassa ja Liettuassa on kussakin harjoitellut yksi Yhdysvaltain komppania eli 150 sotilasta.

Venäläishävittäjien ja myös ydinaseilla varustettujen strategisten pommikoneiden lentotoiminta Itämerellä lisääntyi Ukrainan kriisin myötä. Kuvaan ovat kuuluneet myös Suomen ilmatilan toistuvat loukkaukset ja hyökkäyksen harjoittelu kohti Ruotsin ilmatilaa.

Huhtikuun puolivälissä venäläishävittäjät lensivät Itämerellä kymmeniä kertoja amerikkalaisen sota-aluksen USS Donald Cookiin ohitse vain muutaman kymmenen metrin korkeudella. Myös venäläinen Ka-27-helikopteri kävi kuvaamassa yhdysvaltalaisalusta kiertelemällä sen ympäri useita kertoja.

Huhtikuun lopulla uhittelu toistui, kun venäläinen SU-27-hävittäjä teki ”tynnyrikierroksi” kutsutun liikkeen eli lensi kiertäen saman sota-aluksen ylitse vain noin 30 metrin korkeudella.

Nato ja Yhdysvallat aloittivat toukokuussa ohjuspuolustusjärjestelmän rakentamisen Puolan Redzikowoon Itämeren rannalle. Vain muutamaa päivää aiemmin järjestelmän ensimmäinen tukikohta oli avattu Romaniassa.

Puolan tukikohdan on määrä valmistua vuonna 2018. Nato ja Yhdysvallat ovat painottaneet, ettei ohjuspuolustusjärjestelmä ole suunnattu Venäjää vastaan vaan suojelemaan Nato-maita.

Neuvottelut Puolaan rakennettavasta ohjuspuolustusjärjestelmästä aloitettiin jo kymmenen vuotta sitten. Venäläiset ovat vastustaneet suunnitelmia kiivaasti.

Itämerestä on tullut sekä Naton että Venäjän sotaharjoitusten keskus. Parin viime vuoden aikana Naton ja Nato-maiden sotaharjoitukset on järjestetty tiiviisti ympäri Itämerta – Baltian maissa, Puolassa, Saksassa, Ruotsissa ja kesäkuun alussa myös Suomessa.

Venäjä puolestaan on järjestänyt suuria harjoituksia muun muassa Suomenlahden pohjukassa, Baltian ja Suomen rajaseuduilla ja Kaliningradissa Itämeren etelärannalla.

Venäjä järjestää ensi vuonna vuosittaisen suurharjoituksensa läntisellä sotilasalueellaan eli Itämeren lähialueilla. Samaan aikaan Ruotsissa on koko maan kattava Aurora 2017 -harjoitus.

Kiristyneen turvallisuustilanteen taustalla ovat Krimin valtaus keväällä 2014 ja Venäjän toimet Itä-Ukrainassa.

Ukrainan konflikti on kärjistänyt Venäjän ja länsivaltojen välejä, minkä seurauksena esimerkiksi Nato on vahvistanut läsnäoloaan Baltian maissa.

Venäjän puolelta Naton aktiivisuus Itämeren maissa on nähty uhkana, mihin Venäjä on vastannut lisäämällä omia sotilastoimiaan Itämeren lähialueilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat