Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkopolitiikan superseminaari alkaa tänään – presidentti Niinistö isännöi sadan päättäjän Kultaranta-keskusteluja

Itämeren alueen lisääntyneet jännitteet ja Suomen sekä Ruotsin puolustusyhteistyö hallitsevat tasavallan presidentin Sauli Niinistön isännöimää ulkopolitiikan superseminaaria.

Kotimaa
 
Tuomas Marttila
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Kultaranta-keskustelutilaisuutta Naantalissa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Kultaranta-keskustelutilaisuutta Naantalissa. Kuva: Tuomas Marttila
Fakta

Mistä Kultarannassa puhutaan?

 Kultaranta-keskustelut järjestetään Naantalissa, tasavallan presidentin kesäasunnolla 19.–20.6.2016

 Pääteemat ovat Itämeren ja Pohjois-Euroopan turvallisuus sekä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö

  Itämeren turvallisuudesta keskustelevat kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd), suurlähettiläs René Nyberg, Ruotsin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman ja suurlähettiläs Mats Bergquist.

 EU:n tulevaisuutta pohtivat muun muassa eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ja europarlamentaarikko Paavo Väyrynen.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön johdolla sata päättäjää keskustelee sunnuntaista alkaen jälleen kahden päivän ajan ulkoilmateltoissa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Naantalin Kultarannassa.

Presidentin kesäasunnon nurmikolla neljännen perättäisen kerran järjestettävässä seminaarissa hallitseva teema on Suomen ja Ruotsin tiivistyvä puolustusyhteistyö.

Aihetta perataan tilanteessa, jossa jännitteet Itämeren alueella ovat lisääntyneet perjantaina julkistetun ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan merkittävästi.

Suomea ja Ruotsia huolestuttavat erityisesti Venäjän toimet Krimillä, Ukrainassa ja Itämeren alueella.

Seminaarin päävieras on Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Hän alustaa seminaarissa sunnuntaina. Puhetta edeltävät keskustelut Niinistön kanssa.

”Kyllä päävieraan valinta kertoo Suomen ja Ruotsin tiivistyneestä puolustusyhteistyöstä”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

”Yhteistä ovat myös Suomen ja Ruotsin asema Itämeren piirin turvallisuuspolitiikassa sekä Nato-kysymys. Se, että vieraana Kultarannassa on nyt ruotsalaisia pääministeriä myöden kertoo, kuinka ajankohtainen Suomi-Ruotsi kuvio on”, Tiilikainen lisää.

Niinistön ja Löfvenin keskusteluissa uskotaan nousevan esille myös Suomen ja Ruotsin tiivistyvä sotilaallinen yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa.

He sivuavat todennäköisesti myös heinäkuun alkupuolella Varsovassa järjestettävää Naton huippukokousta.

Niinistö sanoi perjantaina julkistetussa ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelussa, että Suomi voi hakea Naton jäsenyyttä, jos turvallisuuspoliittinen tilanne heikkenee voimakkaasti.

”Emme voi sulkea pois mahdollisuutta hakea Naton jäsenyyttä. Se olisi vakava virhe, koska se on meille turvallisuuspoliittinen väline. Venäjä tietää, että meillä on tämä väline käytössämme”, Niinistö totesi.

Keskustelujen pääjärjestäjä on tasavallan presidentin kanslia, joka laatii ohjelman ja kutsuu vieraat. Tekninen järjestelijä on ulkopoliittinen instituutti.

Vieraslista julkistetaan myöhemmin sunnuntaina.

Perinteisesti Kultarantaan on kutsuttu politiikan ja talouden johtavia toimijoita, tutkijoita, virkamiehiä sekä median edustajia. Kasvot vaihtuvat ainakin osittain seminaarista toiseen.

Osa keskusteluista televisioidaan, mutta osa puheesta käydään medialta suljettuna. Peruste on, että näin vieraat voivat arvioida eri asioita pidäkkeettä.

Tiilikainen korostaa, että tavoite on lisätä ulkopoliittisen keskustelun avoimuutta.

”Kun tilaisuus ensimmäisen kerran järjestettiin, presidentti sanoi, että hän haluaa tuoda ulkopolitiikan keskustelijat saman pöydän ääreen. Yleensähän ulkopolitiikasta keskustellaan median välityksellä: kun joku sanoo jotain, se uutisoidaan. Ja kun joku vastaa, se uutisoidaan.”

”Kultarannassa on luotu suora keskusteluyhteys kaikkien välille: lyödään asia pöytään ja punnitaan sitä yhdessä. Minusta konsepti toimii”, Tiilikainen sanoo.

Kultarannan ruotsalainen esikuva on erilainen

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson sanoi tammikuussa 2013, että Ruotsin puolustus kestäisi hyökkäystä rajoitettuun kohteeseen noin viikon ajan.

Svenska Dagbladetin julkistama arvio kuumensi tunnelman vuosittain Sälenissa Keski-Ruotsissa järjestetyssä suuressa turvallisuuskonferenssissa. Konferenssi ja kohu nousivat otsikoihin myös Suomessa. Täällä ryhdyttiin kyselemään, mikä ihmeen Sälen?

Turvallisuuteen ja maanpuolustukseen keskittyvä kansalaisjärjestö Folk och Försvar on jo 70 vuotta järjestänyt vuosittaisen konferenssin, joka kokoaa Ruotsin keskeiset viralliset ja epäviralliset tahot keskustelemaan Ruotsin turvallisuudesta.

Kyseessä on hyvin ruotsalainen politiikan ”ankkurointi” keskustelun kautta. Tapahtumapaikkana on jo vuosien ajan ollut Sälenin tyylikäs tunturihotelli.

Suomessa Sälenin saama huomio vaikutti tasavallan presidentin Sauli Niinistön suunnitelmaan käynnistää oma turvallisuuspoliittinen keskustelufoorumi, jonka nimeksi tuli Kultaranta-keskustelu.

Ensimmäinen Kultaranta-keskustelu järjestettiin presidentin virallisen kesäasunnon alueella Naantalin Kultarannassa kesäkuussa 2013, ja sittemmin tilaisuus on järjestetty vuosittain.

Presidentin järjestämä tilaisuus eroaa monella tavalla ruotsalaisesta esikuvastaan.

Ilmeisin ero on osallistujamäärä. Säleniin mahtuu 350 osallistujaa eli noin kolme kertaa enemmän kuin kultarantaan. Ruotsissakin kutsuista Säleniin käydään kovaa kilpailua, mutta Suomessa valinta on paljon karsivampi.

Kun Ruotsin konferenssin tavoitteena on sitouttaa laaja kansalaismäärä turvallisuuspolitiikkaan, Kultaranta-keskustelusta on tullut valikoivampi ja enemmän eliitin tapahtuma.

Lisäksi Sälenissä kaikki keskustelut ovat julkisia. Kultarannassa osa tilaisuuksista pidetään suljettujen ovien takana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat