Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auton lähellä teeren ampunut mies tuomittiin sakkoihin metsästysrikoksesta

Mies menetti metsästyskiväärinsä ja sai vuoden metsästyskiellon.

Kotimaa
 

Auton lähettyvillä teeren ampunut 34-vuotias mies on saanut sakot metsästysrikoksesta. Lain mukaan riistaeläintä ei saa ampua sataa metriä lähempänä autoa tai muuta moottorikulkuneuvoa. Lisäksi mies menetti valtiolle rikoksentekovälineenä käytetyn metsästyskiväärin ja kiikarin. Kaiken päälle hänet määrättiin vuodeksi metsästyskieltoon.

Mies oli viime syksynä menossa ”kyttäämään lintuja” Suomussalmella, kun autotien yli oli lentänyt lintuja. Mies otti pyssyn ja lähti lintujen perään. Oman kertomuksensa mukaan hän oli kävellyt vaikeakulkuista, varvikkoa ja taimikkoa kasvavaa maastoa noin kymmenen minuuttia, ennen kuin hän näki ensimmäisen teeren. Mies ampui kelossa istuneen linnun.

Samaan aikaan tiellä liikkui kuitenkin rajavartiopartio, joka oli nähnyt lintujen lentävän tien yli. Rajavartijat myös huomasivat, että käynnissä olevan auton takaa lähti mies metsään. Partio oli tarkastanut autossa olleiden henkilöiden metsästysluvat.

Pian tämän jälkeen metsästä oli kuulunut laukaus. Toinen rajavartioista huomasi, kun teeri putosi hongasta. He alkoivat selvittää asiaa koiran avulla, ja silloin selvisi, että teeri oli ammuttu 49 metrin päässä autosta.

Kainuun käräjäoikeudessa ampujan veljenpoika kertoi, että aikaa auton pysäyttämisestä laukaukseen olisi kulunut useita minuutteja. Oikeus piti rajavartijoiden kertomusta kuitenkin uskottavana ja luotettavana.

Oikeus totesi lisäksi, ettei kuluneella ajalla ole merkitystä. Metsästyslaissa on määritelty, ettei heti auton pysäyttämisen jälkeen saa ampua eläintä sadan metrin säteellä.

Oikeus myös korosti, että laissa suhtaudutaan ankarasti moottoriajoneuvon avulla tapahtumaan metsästykseen. Kyse on aina metsästysrikoksesta, ei mikään lievempi rikkomus tule kyseeseen.

Mies valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen, sillä varsinkin aseen menettäminen ja metsästyskielto olivat hänen mielestään liikaa. Hovioikeus ei kuitenkaan myöntänyt jutulle jatkokäsittelylupaa vaan katsoi, ettei ole perusteita epäillä käräjäoikeuden päätöksen oikeellisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat