Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat syynää henkilökuntansa sivutoimet jääviysongelmien pelon takia

Puolustusministeriö pelkää jääviysongelmia erityisesti Hornetien seuraajan valinnassa. Ministeriö arvioi, että heidän henkilökunnastaan sivutoimia on vähän.

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Hornet-hävittäjien seuraajavalinta nosti keskusteluun mahdolliset jääviydet Puolustusvoimissa ja puolustusministeriössä.
Hornet-hävittäjien seuraajavalinta nosti keskusteluun mahdolliset jääviydet Puolustusvoimissa ja puolustusministeriössä. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva

Puolustusvoimat ja puolustusministeriö selvittävät työntekijöidensä sivutoimet. Selvityksellä puolustusministeriö haluaa välttää mahdolliset jääviysongelmat erityisesti Hornet-hävittäjän seuraajan valinnassa.

Tällä hetkellä puolustushallinnolla ei ole sivutoimista kokonaiskuvaa lainkaan.

Ilmavoimien uuden hävittäjän hankinnasta eli niin sanotusta HX-hankkeesta tulee Suomen historian kallein asekauppa. Uusien hävittäjien pelkkä ostohinta voi olla jopa 10 miljardia euroa.

Hävittäjäkauppiaat ovat palkanneet avukseen useita entisiä Puolustusvoimien ja puolustusministeriön työntekijöitä.

Aamulehti kertoi toukokuussa, että pääesikunnan erityisasiantuntija Catharina Candolin omistaa Nobilitas-yhtiön puoliksi yhdessä Ilmavoimien entisen esikuntapäällikön Kari Salmen kanssa.

Salmi ja Nobilitas konsultoivat puolustustarvikeyhtiö Saabia HX-hankkeessa. Saab tarjoaa Suomelle Gripen-hävittäjäänsä.

Puolustusministeriö lähetti 19. toukokuuta Pääesikuntaan kirjeen, jossa muistutettiin sivutoimilupia ja -ohjeita koskevasta käytännöstä. Kirjeen mukana oli myös valtiovarainministeriön ohje vuodelta 2010.

”Ohjeet ovat kunnossa. Ne toteavat yksiselitteisesti sen, että virkamies on velvollinen ilmoittamaan sivutoimista”, sanoo osastopäällikkö Raimo Jyväsjärvi puolustusministeriöstä.

”Candolinin tapauksen jälkeen näytti siltä, ettei muisteta, mikä on virkamiesten velvollisuus. Annoimme Pääesikunnalle ohjauskirjeen siitä, että tästä on syytä muistuttaa henkilöstöä.”

Puolustusministeriölle selvisi vasta toukokuussa, ettei kenelläkään ole sivutoimista kokonaiskuvaa.

”Haluamme katsoa, mikä niiden kokonaismäärä on Puolustusvoimissa ja puolustusministeriössä. Minulla on sellainen käsitys, että ministeriön puolella niitä on vähän. Enemmän niitä on Puolustusvoimien joukko-osastoissa ja opisto- ja aliupseerien henkilöstöryhmissä”, Jyväsjärvi sanoo.

”Vanhasta kokemuksesta tiedän, että joukko-osastoissa on niitä, jotka haluavat hyödyntää osaamistaan tarjoamalla palvelujaan erilaisten tilaisuuksien järjestämisessä tai turvatehtäviin.”

Pääsääntö sivutoimien osalta on, että niihin pitää pyytää työnantajalta lupa, jos ne vievät työaikaa.

Työajan ulkopuolella harjoitettavaan sivutoimeen ei tarvitse pyytää lupaa, mutta siitäkin pitää ilmoittaa työnantajalle.

Sivutoimet näyttävät olevan Pääesikunnalle herkkä asia. HS:n kysymykset haluttiin etukäteen kirjallisesti ja niihin myös vastattiin sähköpostitse.

Pääesikunnan vastausten mukaan sivutoimilupien määrää ei tiedetä ”arkistojärjestelmien muutosten vuoksi”.

Sivutoimi-ilmoitukset tehdään hallintoyksiköille eli käytännössä joukko-osastoille, joissa tiedon pitäisi olla.

”Kokonaislukumäärän saamiseksi Pääesikunnan henkilöstöosasto on käynnistänyt toimenpiteet”, vastattiin HS:lle.

HS:lle ei haluttu kertoa, oliko Catharina Candolinin sivutoimilupa tai -ilmoitus kunnossa. Pääesikunnan mukaan hän on luopunut toimestaan Nobilitas-yhtiössä, joten asia ei ole enää ajankohtainen.

Puolustusministeriö järjesti toukokuussa HX-hankkeen osalta perehdytystilaisuuden tietopyyntövaiheeseen osallistuvien yritysten ulkopuolisille edustajille ja konsulteille.

Tilaisuudessa hankekoordinaattori Lauri Puranen kertoi muun muassa yhteiset pelisäännöt yhteydenpitoon, tapaamisiin ja puolueettomuuden varmistamiseen.

Oikaisu 19.6. kello 13.44: Uutisessa kerrottiin virheellisesti Nobitas-yhtiöstä, jonka oikea nimi on Nobilitas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat