Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lätkäjunnuille sopivien mopoautojen suosio hiipuu – HS:n laskuri kertoo mopoautojen määrän kunnassasi

Mopoautojen määrä kasvoi vuosikymmenen alusta vuoteen 2014 saakka. Sitten määrä väheni. Syynä voi olla kallistunut ajolupa.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
Leif Rosas / redstar
Tuore mopokortin omistaja Antto Sakari käyttää mopoautoaan muun muassa kavereiden ja golfvarusteidensa kuljettamiseen.
Tuore mopokortin omistaja Antto Sakari käyttää mopoautoaan muun muassa kavereiden ja golfvarusteidensa kuljettamiseen. Kuva: Leif Rosas / redstar

Pieni moottori pärisee innokkaasti, kun Antto Sakari, 15, kaasuttaa espoolaiseen liikenneympyrään.

Sakari sai mopoauton ja -kortin alle kuukausi sitten. Mittariin on tullut 1 300 ajokilometriä.

”Kuskaan kavereita Kauniaisten ja Westendin välillä ja kuljetan golfbägiä harjoituksiin”, Sakari kertoo.

Tilastojen valossa mopoautoilun suosio alkaa hiipua. HS kertoi lauantaina, että myös mopojen määrä on vähentynyt selvästi viimeisten vuosien aikana.

Huippuvuonna 2014 liikennekäyttöön oli rekisteröity 8 328 mopoautoa. Tämän vuoden kesäkuun alkuun mennessä määrä oli pienentynyt lähes parillasadalla.

Vain pääkaupunkiseudulla mopoautojen määrä on pysynyt lähes entisenlaisena. Suurimmilla mopoautopaikkakunnilla Porissa ja Tampereella mopoautojen määrä on pienentynyt muutamilla kymmenillä.

”Vaikuttaa siltä, että mopoautojen määrä on vakiintunut tietylle tasolle. Esimerkiksi lätkänuoret ja hevostytöt voivat tarvita mopoautoja, mutta heitä on vain rajallinen määrä”, sanoo johtava asiantuntija Jussi Pohjonen liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta.

Mopoautojen määrä lähes kaksinkertaistui vuodesta 2010 vuoteen 2014. Sen jälkeen niiden määrä on alkanut tasaisesti pienentyä. Yksi syy on mopokorttiuudistus vuodelta 2013, jossa mopoautokortti ja mopokortti erotettiin toisistaan. Mopokortti on noin sata euroa mopoautokorttia halvempi. Autokoulusta riippuen mopoautokortti maksaa noin 300-500 euroa.

Trafin Pohjosen mukaan Suomeen on muodostunut viime vuosien aikana käytettyjen mopoautojen markkinat, mikä hillitsee uusien mopoautojen myyntiä.

Uusi mopoauto maksaa useimmiten yli 10 000 euroa. Käytettyjen hinnat vaihtelevat yleensä tuhannen ja 10 000:n euron välillä.

Antto Sakarin isä maksoi mopokortin ja osti pojalleen uuden Chatenet-merkkisen mopoauton sillä ehdolla, että poika tsemppaa koulussa.

Yli yhdeksän keskiarvolla kasiluokan päättäneelle Sakarille tämä ei ollut ongelma.

Sakari kertoo, että nimenomaan vanhempien toive oli se, että hänelle hankitaan mopoauto eikä mopo. Syynä oli turvallisuus.

Viimeisimpien tilastoitujen vuosien 2006 ja 2013 välillä liikenteessä sattui neljä kuolemaan johtanutta mopoauto-onnettomuutta.

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan vakavien onnettomuuksien pientä määrää selittää se, että mopoautoilla ajetaan pääasiassa taajamassa muun liikennevirran mukana, eikä maanteillä, joilla onnettomuusriski kasvaa.

Kaatumisvaaraa ei ole toisin kuin kaksipyöräisillä mopoilla.

Mopoautojen enimmäisnopeus on maltillinen 45 kilometriä tunnissa, mikä saattaa säästää mopoautoja vakavilta onnettomuuksilta. Mopoautojen virittäminen on yleistä, mutta tarkkaa tilastoa asiasta ei ole.

”Virittäminen on riskialtista, sillä törmäyksen sattuessa kevytrakenteinen kori on erittäin hauras”, sanoo yhteyspäällikkö Tapio Koisaari Liikennevakuutuskeskuksesta.

Mopoautokuskit joutuvat suhteellisen usein lievempiin onnettomuuksiin. Esimerkiksi vuonna 2013 tapahtui 145 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta, jossa aiheuttaja oli mopoauto.

Erikoista on se, että peräti joka toisessa mopoauton onnettomuudessa kuljettajan huomio ei ollut liikenteessä, vaan esimerkiksi kännykässä.

”Tämä viittaa siihen, että teini-ikäiset saattavat käyttää muita enemmän kännyköitä ajaessaan”, Koisaari sanoo.

Antto Sakari myöntää, että hän käyttää välillä puhelinta ajaessaan.

”Lähetän viestejä kavereille tai kysyn vanhemmilta, onko ruoka valmis”, Sakari sanoo.

Muokkaus 18. kesäkuuta kello 22.58: Mopoautolaskurista poistettu virheellisiä lukuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat