Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesätyöt etsivät yhä tekijöitä – paikkoja enemmän kuin viime vuonna

Mattimyöhäisten kannattaa viimeistään nyt herätä työnhakuun.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Laura Loukasmäki (vas.), 22, ja Heidi Moisio, 23, työskentelevät kesän Kansalaistorin jäätelökioskilla Helsingissä. Moisio on työskennellyt jäätelökioskilla aikaisemmin ja hänet palkattiin myös täksi kesäksi. Loukasmäki aloitti työnhaun jo tammikuussa. Toukokuussa hänelle tarjottiin paikkaa jäätelönmyyjänä.
Laura Loukasmäki (vas.), 22, ja Heidi Moisio, 23, työskentelevät kesän Kansalaistorin jäätelökioskilla Helsingissä. Moisio on työskennellyt jäätelökioskilla aikaisemmin ja hänet palkattiin myös täksi kesäksi. Loukasmäki aloitti työnhaun jo tammikuussa. Toukokuussa hänelle tarjottiin paikkaa jäätelönmyyjänä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Kesätöiden hakuaika ei ole vielä ohi. Esimerkiksi Mol.fi-sivustolle on avattu tämän viikon aikana yli 200 uutta kesätyöpaikkailmoitusta.

Avoimia ilmoituksia on yhteensä noin 700 eri puolilta Suomea. Uudenmaan Ely-keskuksen tutkijan Jouni Nupposen mukaan tilanne oli viime vuonna toinen.

”Näyttää siltä, että verrattuna viime vuoteen yhä auki olevien paikkojen tilanne eroaa selkeästi. Viime vuonna paikat täyttyivät huomattavasti suuremmalla prosentilla”, kertoo Nupponen.

Hän painottaa kesätyöpaikkatilanteessa kolmea asiaa. Avoimien kesätyöpaikkojen joukossa on roikkuvia ilmoituksia. Työnantaja ei ole poistanut ilmoitusta, vaikka paikka on jo täytetty.

Joukossa on myös paljon provisiopalkattuja paikkoja, kuten puhelinmyyntiä ja varainhankintaa. Niiden täyttäminen on hankalaa vuodenajasta riippumatta, ja haku on usein avoinna läpi vuoden. Nupponen uskoo, että puhelinmyyntiin ja vastaaviin työtehtäviin paikkoja oli avoinna myös viime kesänä.

Mahdollista on myös, että kesätyöpaikkoja on avautunut kesäkuun aikana lisää.

Te-palveluiden Mol.fi-sivuston kautta ilmoitettuja työpaikkoja oli huhtikuun loppuun mennessä noin 60 000. Se on Nupposen mukaan enemmän kuin viime vuonna.

Mol.fi-sivusto ei suinkaan ole ainoa väylä työpaikkojen löytämiseen, joten kaikki kesätyöpaikat eivät ole te-palveluiden laskuissa mukana. Esimerkiksi Linnanmäki palkkasi 600 työntekijää kesäksi, muttei ilmoittanut paikkoja Mol.fi-sivustolla. Myös Helsingin kaupungilla työskentelee vuosittain noin 4 000 kesätyöntekijää tai -sijaista.

Kiinteistöhuoltoyhtiö Lassila & Tikanojalla kesätyöpaikkoja on yhä avoinna ympäri Suomea. Rekrytointipäällikön Visa Myllyntauksen mukaan kesätyöpaikkojen avautuminen kesän aikana on heille normaalia.

”Palkkaamme vuosittain 1 100 kesätyöntekijää. Kestää jonkin aikaa, että saamme sen täyteen”, kertoo Myllyntaus.

”Meillä saattaa myös olla tarvetta työntekijälle, joka työskentelevät esimerkiksi vain elokuussa. Jotkut työskentelevät kolme kuukautta ja jotkut vähemmän aikaa. Tämä on ollut aikaisempinakin vuosina näin.”

Työnhaku kannattaa aloittaa ajoissa ennen tulevaa kesää, mutta jos kesätyöpaikkaa ei ole vielä helmikuuhun mennessä, ei kannata panikoida.

”Itseäni aina välillä hymyilyttää se, kun helmikuussa joka vuonna ilmoitetaan, että ’nyt on kesätyöpaikat menneet’. Me laitamme ison osan kesätyöpaikoista hakuun vasta vähän myöhemmin”, sanoo Myllyntaus.

Myllyntauksen mukaan isoissa yrityksissä, etenkin palvelu­alalla, on normaalia, että kesätyöpaikkoja aukeaa myös myöhemmin.

Haun ajankohta riippuu usein työnkuvasta. Myllyntaus kertoo, että esimerkiksi toimistotyöhön palkataan usein korkeakouluopiskelijoita ja haku aloitetaan jo vuodenvaihteessa. Tuotantotöihin, joihin ei tarvita aikaisempaa työkokemusta, voidaan hakea työntekijöitä vielä kesällä. Tällaisiin töihin palkataan usein nuoria. ”Ne ovat niitä, mitä vieläkin voi löytää.”

Jos on yhä ilman kesätyöpaikkaa, kannattaa nyt aloittaa haku uudelleen. Monessa ilmoituksessa hakuaika päättyy parin viikon sisällä.

”Vielä on toivoa jäljellä. Jos ei ole kesätöitä, niitä voi vielä löytää”, sanoo Myllyntaus.

Nämäkin kesätyöt ovat vielä auki

Kirvesmies: Opteam hakee asiakkaalleen ammattitaitoista kirvesmies-talonrakentajaa uudiskohteeseen Hollolaan.

Siivooja: Lassila & Tikanoja etsii siivoojaa asiakaskohteeseen Vantaan Itä-Hakkilaan.

Ravintolatestaaja: SLM Finland oy etsii nälkäistä ravintolatestaajaa Pizza-online.fi-sivustolle.

Myyjä Ilosaarirockiin: Lännen Juhlapalvelu etsii kahta myyjää Joensuussa järjestettäville Ilosaarirock-festareille.

Lähde: Mol.fi
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Laura Loukasmäki (vas.) ja Heidi Moisio ovat töissä jäätelökioskilla. Moisiolle työ on ennestään tuttua.
Laura Loukasmäki (vas.) ja Heidi Moisio ovat töissä jäätelökioskilla. Moisiolle työ on ennestään tuttua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat