Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkailuväki haluaa irti sähköverkosta – aurinkopaneelit tuovat vapautta liikkumiseen

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Tomi Annala asentaa asuntovaunun aurinkopaneelia paikalleen.
Tomi Annala asentaa asuntovaunun aurinkopaneelia paikalleen. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Järjestelmä käyttötarpeen mukaan

 Jos kulutus on vähäistä, kannattaa aurinkopaneelijärjestelmä rakentaa pienillä, 12 voltin paneeleilla.

 Järeämmän, 24 voltin järjestelmän etuna on pienemmät häviöt johtimissa. 24 voltin paneelit ovat yleensä halvempia kuin 12 voltin paneelit.

 Yleisimmät mökille tarkoitetut pienjännitelaitteet, kuten jääkaappi ja kahvinkeitin, toimivat molemmissa järjestelmissä.

 Joitakin laitteita, kuten hiustenkuivain tai pelikonsoli, saa vain 230 voltin versiona. Jännitettä voi muuttaa invertterillä.

 Samasta akustosta voi käyttää useampia inverttereitä: esimerkiksi pieni, 350 watin invertteri televisiolle, radiolle, kännykälle ja tietokoneelle sekä isompi, 2000 watin invertteri satunnaista käyttöä, kuten imurointia, varten.

Lähde: Finnwind

Oulu

Yhä useampi asennuttaa aurinkopaneelin asuntovaunun tai asuntoauton katolle.

”Kysyntä on kasvanut selvästi, syynä on paneelien hintojen halventuminen. Asennusjonossa on kuusi vaunua tai asuntoautoa”, kertoo Oulun Caravanhuolto Oy:n yrittäjä Tomi Annala.

”Aurinkopaneelien hinnat karkeasti puolittuivat pari vuotta sitten ja hintataso on nyt asettunut paikoilleen”, kertoo aurinkokeräinjärjestelmiä myyvän Finnwind Oy:n myyntipäällikkö Matti Kantonen.

Annala kiinnittää liimatiivistysmassalla sadan watin monikidepaneelia raahelaisen Matti Matikaisen asuntovaunun kattoon.

”Kattoon ei tarvitse tehdä kuin yksi läpivientireikä sähkökaapelia varten”, Annala kertoo.

Paneeli istuu niin hyvin vaunun kattoon, että se on kauempaa katsottuna lähes huomaamaton. 70 senttiä leveä ja 140 senttiä pitkä aurinkopaneeli maksaa asennettuna noin 600 euroa.

”Paneeli varaa vaunun akkua niin paljon, että sen tuottama virta riittää vaunun valoihin, television katseluun ja kaasulämmittimen pyörittämiseen”, Annala kertoo.

”Olen lomaillut asuntovaunulla noin 30 vuoden ajan. Aurinkopaneeli asennetaan nyt Saksasta hankkimaani uudehkoon vaunuun”, Matikainen kertoo.

”Mukavaa, etten ole jatkossa niin riippuvainen sähkön latauspaikoista. Esimerkiksi Tampereen Härmälä leirintäalueella vaunujen sähköpaikat eivät ole järven rannassa, jossa haluaisin yöpyä.”

Matti ja Liisa Matikainen aikovat tänä kesänä lomailla vaununsa kanssa Etelä-Suomessa.

Seuraavaksi Oulun Caravanhuollossa on tulossa asennukseen asuntoauto.

”Perhe haluaa, että lapset voisivat ajomatkan aikana pelata esimerkiksi Playstationia”, Annala sanoo.

Sitä varten tarvitaan kaksi aurinkopaneelia, kaksi 160 ampeerin geeliakkua ja invertteri, joka muuntaa paneelien tuottaman tasavirran käyttösähköksi eli vaihtovirraksi. Aurinkopaneelit maksavat noin tuhat euroa kappaleelta ja geeliakut 600 euroa kappaleelta.

”Lisäksi tulee aika paljon sähkötöitä, kun vaihtovirtaa varten invertteri kytketään asuntoauton pistorasioihin”, Caravanhuollon toinen yrittäjä Miika Sutela sanoo.

Matkailuvaunuihin jo asennettujen paneelien määrää ei tiedä kukaan, mutta ne alkavat olla yleinen näky leirintäalueilla, kertoo Pohjoismaiden suurimman vaunualan aikakauslehden Caravan-lehden päätoimittaja Pekka Heinonen. Lehden levikki on lähes 60 000, ja se tulee kaikille SF-Caravan-järjestön jäsenille.

Trafin mukaan Suomessa on liikennekäytössä 21 841 asuntoautoja ja 67 256 matkailuperävaunua.

”Yksi aurinkopaneelien suosion salaisuus on niiden tuoma vapaus. Sinun ei tarvitse aika ajoin etsiä latauspaikkaa, kun akusta alkaa virta ehtyä. Viime kesänä kiersin Venäjän Karjalaa. Äänisen rannoilla ei ollut latauspalveluja”, Heinonen kertoo.

Hän tuottaa tarvitsemansa virran polttokennolla, joka toimii metanolilla.

”Se on aurinkopaneelia kalliimpi vaihtoehto, mutta se tuottaa sähköä myös pimeinä talvikuukausina.”

”Polttokenno maksoi noin 3 000 euroa. Huokeampaa aggregaattia en halunnut, koska en pidä sen surisevasta äänestä. Aggregaatit maksavat 300-1 000 euroa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat