Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihdin poliisisurmaaja käytti luvatonta sarjatuliasetta

Poliisimies kuoli ja toinen haavoittui vakavasti, kun surmasta epäilty vihtiläismies ampui poliiseja piiritystilanteessa.

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Poliisin tutkijat tarkastelivat Vihdin rikospaikkaa lauantaiaamuna.
Poliisin tutkijat tarkastelivat Vihdin rikospaikkaa lauantaiaamuna. Kuva: Kimmo Räisänen

Vihdissä myöhään perjantai-iltana sattuneessa poliisisurmassa käytettiin luvatonta sarjatuliasetta, kertoo keskusrikospoliisi. Poliisi selvittää nyt aseen alkuperää.

Noin kolmekymppinen poliisimies kuoli Vihdissä, kun surmasta epäilty mies avasi piiritystilanteessa tulen poliiseja kohti. Lisäksi ammuskelussa loukkaantui vakavasti toinen poliisimies.

Tekijäksi epäilty 67-vuotias vihtiläismies löytyi tapahtumapaikalta kuolleena. Hänen epäillään ampuneen itsensä.

Tapahtumaketju alkoi, kun Länsi-Uudenmaan poliisi sai hieman ennen kello yhdeksää tiedon ammuskelusta. Ilmoituksen mukaan Nurmijärventiellä sijaitsevalla kiinteistöllä oli ammuttu.

Tutkintaa johtavan krp:n rikosylikomisarion Thomas Elfgrenin mukaan tapahtumapaikalla oli ammuttu kohti traktorissa ollutta ihmistä.

”Kyseessä on käsitykseni mukaan epäillyn miehen veljen aikuinen pojanpoika. Hän ei loukkaantunut tapahtuneessa.”

Paikalle meni useita poliisipartioita ja kiinteistö eristettiin. Länsi-Uudenmaan poliisi sai vahvistusta Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliiseilta. Lisäapua hälytettiin lisäapua Rajavartiolaitoksesta ja Puolustusvoimista.

Kello 23 poliisi arveli paikallistaneensa ampujaksi epäillyn miehen. Poliisin mennessä kiinteistöön sisään mies avasi yhtäkkiä tulen.

”Siinä syntyi hätävarjelutilanne, jossa myös poliisi käytti asetta”, sanoi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Jari Liukku krp:n tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Ampuja osui kahteen poliisimieheen, joista toinen kuoli saamiinsa vammoihin. Surmansa saanut poliisi oli noin kolmekymmentävuotias ja työskenteli Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella.

Toinen suunnilleen samanikäinen poliisimies loukkaantui vakavasti. Hänen tilansa on poliisin mukaan vakaa.

”Hän on toipumassa kovaa vauhtia, ei ole hengenvaaraa enää”, Elfgren sanoi HS:lle lauantai-iltana.

”Pyrimme jututtamaan häntä mahdollisimman pian.”

Ammuskelusta epäilty mies löydettiin kuolleena kiinteistön alueelta. Poliisi epäilee hänen ampuneen itsensä. Myös miehen vaimo oli kiinteistössä tapahtumien aikana.

Poliisin mukaan ampuja oli poliisille entuudestaan tuttu. Häneen on vuosien aikana kohdistunut useita rikosepäilyjä. Rikosnimikkeinä ovat olleet muun muassa laittomat uhkaukset, lähestymiskiellon rikkomiset sekä vainoaminen.

Mieheltä oli takavarikoitu käsiaseita, eikä hänellä ollut enää lupaa mihinkään aseeseen. Poliisi selvittää nyt, mistä mies oli saanut sarjatuliaseen.

Miehen lähestymiskiellot ovat poliisin käsityksen mukaan koskeneet naapurissa asuvaa veljenpoikaa.

HS:n haastattelemien vihtiläisten mukaan epäilty tunnettiin paikkakunnalla hyvin.

Muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyttä kuorma-autonkuljettajaa kuvailtiin ”hieman oudoksi” mutta myös ”ahkeraksi duunariksi”. Häntä luonnehdittiin myös ”kuumakalleksi”.

Lähes kaikki HS:n haastattelemat vihtiläiset kertoivat myös miehen veljestä.

”Kyllä kaikki täällä tunsivat nuo tyypit”, kommentoi autokorjaamoyrittäjä Lari Lehtinen, 28, Vihdin Siippoon huoltoasemalla.

Paikallisten mukaan veljet riitelivät lapsuudenkotinsa rakennusluvista ja epäillyn ampujan kodin pihapiirin siisteydestä.

Tutkinnanjohtaja Elfgren kertoi HS:lle, että tapausta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Tutkintanimikkeet voivat esitutkinnan aikana muuttua.

Poliisi on jo tehnyt alustavan arvion toiminnastaan tapahtumapaikalla. Sen mukaan tilanteessa on toimittu ohjeiden mukaisesti.

Poliisien kuolemat virantoimituksessa ovat Suomessa harvinaisia. Ennen Vihdin tapahtumia työssään on menehtynyt 2000-luvulla vain yksi poliisi. 1990-luvulla tapauksia oli kuusi.

Neljä tunnettua tapausta, joissa poliisi on kuollut tai loukkaantunut:

Vuonna 2012 poliisi Heidi Foxel oukkaantui vakavasti Hyvinkäällä, kun 18-vuotias Eero Hiltunen ampui pienoiskiväärillä ja metsästyskiväärillä useita laukauksia liikehuoneiston katolta Hyvinkään keskustassa.

Ammuskelussa kuoli 18-vuotias nainen ja 19-vuotias mies. Useita ihmisiä loukkaantui. Hiltunen tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen vuonna 2013.

Vuonna 2007 poliisi kuoli, kun humalassa ollut 20-vuotias mies hänen päälleen Kälviällä.

Mies oli lähtenyt Kalajoelta poliiseja pakoon. Kälviän kohdalla hän ajoi autollaan piikkimattoa levittäneen poliisin päälle. Mies tuomittiin hovioikeudessa viiden vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Vuonna 1997 tanskalaismies Steen Christensen ampui kaksi poliisia Tehtaankadulla Helsingin Ullanlinnassa.

Poliisit olivat istuneet autossaan ja kuulleet poliisiradiosta Christensenin hetkeä aiemmin tekemästä hotelli Palacen aseellisesta ryöstöstä. Poliisit kiinnittivät huomionsa Christenseniin, joka käski heidät maahan polvilleen aseella uhaten ja ampui heidät kadulle.

Christensen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Vuonna 1969 neljä poliisia kuoli Pihtiputaalla Keski-Suomessa, kun sekatyömies ja pienviljeijä Tauno Pasanen ampui heidät.

”Ammutuksi joutuneet poliisit, kuten jokainen suomalainen poliisi, ovat omalla jokapäiväisellä työllään osaltaan varmistaneet, että Suomi on maailman turvallisimpia maita. Siksi väkivallanteko poliisia kohtaan on väkivaltaa koko suomalaista yhteiskuntaa vastaan.”

Presidentti Sauli Niinistö: ”Väkivallanteko koko yhteiskuntaa vastaan”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti surunvalittelunsa poliisimiehen kuoleman johdosta presidentin kanslian tiedotteen kautta.

”Ammutuksi joutuneet poliisit, kuten jokainen suomalainen poliisi, ovat omalla jokapäiväisellä työllään osaltaan varmistaneet, että Suomi on maailman turvallisimpia maita. Siksi väkivallanteko poliisia kohtaan on väkivaltaa koko suomalaista yhteiskuntaa vastaan”, Niinistö sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä ilmaisi surunvalittelunsa valtioneuvoston kanslian tiedotteessa: ”Kyseessä on järkyttävä tragedia. Syvä osanottoni menehtyneen poliisin omaisille, läheisille ja työyhteisölle. Kunnioitan suuresti poliisin ammattikuntaa. He vaarantavat henkensä suojellakseen yhteiskuntaamme.”

”Olen järkyttynyt Vihdin traagisista tapahtumista. Syvä osanottoni ja voimien toivotukset poliisimiesten perheille ja läheisille”, sisäministeri Petteri Orpo puolestaan kommentoi pikaviestipalvelu Twitterissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat