Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoja rikkovan Oulun taudin epäillään leviävän Vaasaan – ”eivät tätä halua korjaamotkaan”

Autojen takuukorjaukset ovat lisääntyneet Vaasassa. Vaasan moottoritien pinnoitteena on käytetty samaa oktomursketta kuin Oulun moottoritiellä.

Kotimaa
 
Kai Tirkkonen
Hihnojen pitäisi kestää 200000–250000 ajokilometriä, mutta Oulussa ja Vaasassa on tapauksia, joissa hihnat ovat menneet poikki ja rikkoneet moottorin 50000–70000 kilometrin jälkeen.
Hihnojen pitäisi kestää 200000–250000 ajokilometriä, mutta Oulussa ja Vaasassa on tapauksia, joissa hihnat ovat menneet poikki ja rikkoneet moottorin 50000–70000 kilometrin jälkeen. Kuva: Kai Tirkkonen

Oulu

Auton moottoreiden jakohihnoja katkovan niin sanotun Oulun taudin epäillään levinneen Vaasaan. Muun muassa Skodaa maahantuovassa Helkama-Autossa on ihmetelty takuukorjausten lisääntymistä Vaasan seudulla.

Kai Tirkkonen
Autojen hihnoja on mennyt rikki nyt myös Vaasan alueella.
Autojen hihnoja on mennyt rikki nyt myös Vaasan alueella.

”Hihnoja on katkennut tai ne on ennenaikaisesti jouduttu vaihtamaan Vaasan kaupungin alueella liikkuvissa autoissa. Tapauksia on muutamia ja joukossa on takseja. Valtaosa takuutapauksista tulee silti yhä Oulun seudulta”, kertoo Helkema-Auton Oy:n takuukäsittelijä Anton Henriksson.

Hän on tutkinut autoinsinööriopintojen lopputyönään Helkama-Auton takuutapauksia muutaman viime vuoden ajalta.

Hän ei halua tarkemmin eritellä tapausten kokonaismääriä, koska se on yrityssalaisuus.

Oulun seudulla on pitkään ihmetelty auton jakohihnojen ennenaikaisia katkeamisia. Jakohihna on monesta autosta mennyt poikki ja rikkonut moottorin, kun sillä on ajettu 50 000–70 000 kilometriä. Hihnan pitäisi kestää 200 000–250 000 ajokilometriä.

Vaiva koskee lähes kaikkia automerkkejä, joissa on jakohihna, ei ketju. Ongelma on johtanut useisiin kiistatapauksiin korvausvastuusta takuuaikana.

”Minun Opelista katkesi jakohihna ennenaikaisesti, kun olin ajanut sillä 140 000 kilometriä. Moottoriremontti maksoi noin 5 000 euroa. Vaihdoin sen jälkeen auton toiseen merkkiin”, kertoo vaasalainen taksiautoilija Markus Tahvanainen.

Jakohihnaongelman eli Oulun taudin yhdeksi aiheuttajaksi on epäilty Tornion terästehtaalta peräisin olevaa oktomursketta, jota on käytetty Raahe–Oulu–Tornio-valtatien ja moottoritien päällystyksessä vuodesta 2006 lähtien.

”Sitä käytettiin Oulun jälkeen Vaasan yksitoista kilometriä pitkän moottoritien asfaltoinnissa. Tietääkseni oktomursketta ei ole Vaasan seudulle levitetty muualle”, kertoo maanteiden kunnossapidon asiantuntija Otto Kärki Liikennevirastosta.

Hän työskenteli aiemmin teiden kunnossapitoyksikön päällikkönä Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksessa.

Hän pitää mahdollista Oulun taudin leviämistä Vaasaan yllättävänä.

”Tien pintamateriaalin vaikutukset näkyvät pitkien aikojen kuluessa ja niitä on vaikea tutkia”, Kärki sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus ei pari vuotta sitten teettämissään selvityksissä löytänyt oktomurskeen yhteyttää Oulun jakohihnaongelmiin.

Oktomurske on Outokummun Tornion terästehtaalta peräisin olevaa sivukiveä, jota käytetään tien pinnoitteessa sen kovuuden vuoksi. Se kestää useita muita kivilajeja paremmin moottoritien kovaa kulutusta.

”Oktomurskeen osuus pitäisi tutkia uudelleen. Miksi vaiva ei esiinny autoissa, joilla ajetaan esimerkiksi Oulusta Muhokselle. Muhoslainen autojen varaosaliike ei pidä edes hyllyssä nokkapyöriä, koska niitä kuluu siellä niin vähän”, sanoo haukiputaalaisen Autohuolto Karppisen toimitusjohtaja Tapio Karppinen.

”Ongelma pitäisi selvittää. Eivät tätä halua korjaamotkaan, vaikka se tuo meille työtä ja rahaa ylimääräisinä hihnanvaihtoina”, Karppinen kertoo. Hihnan ja nokkapyörien vaihto maksaa 500–1 000 euroa.

Oulussa työ joudutaan tekemään kolme kertaa tiuhemmin kuin muualla Suomessa.

”Syksyllä on suunnitteilla järjestää Oulun autoteknisen yhdistyksen kanssa kokous, jotta Oulun taudin tutkimisille saataisiin jatkorahoitusta. Lisätutkimuksia tarvitaan”, sanoo hihnavalmistaja Gatesin Suomen myyntijohtaja Jarkko Lehtinen.

Ongelmaa on tuloksetta yritetty selvittää muun muassa Aalto-yliopistossa ja Lapin ammattikorkeakoulussa Kemissä.

Lehtinen tutustui Oulun autokorjaamoilla jakohihnojen ongelmatapauksiin kuluneella viikolla. Sitä ovat aiemmin käyneet ihmettelemässä autoalan asiantuntijat ulkomaita myöten.

”Ongelma ei ole poistunut Oulun seudulta, mutta se on hallinnassa. Tarkistamme jokaisen huollon yhteydessä jakohihnan kunnon. Moottorivaurioita ei ole sattunut kun hihna ja hammaspyörät on vaihdettu ajoissa”, kertoo Pörhön Autoliikkeen toimitusjohtaja Matti Pörhö.

Oulun taudin syy yhä epäselvä

Ennen aikojaan katkennet moottorin jakohihnat ovat johtaneet satoihin kalliisiin moottoriremontteihin Oulun seudulla. Vuosia jatkuneen harmin aiheuttaja on yhä epäselvä.

Tuntemattomasta syystä jakohihnaan kertyy muun muassa erilaisia raudan yhdisteitä sisältävää ruskeaa mönjää. Se kuluttaa nokkapyörän hampaat teräviksi, jolloin hihna rispaantuu poikki. Ilmiö esiintyy vain kun autolla ajetaan Raahe–Oulu–Tornio-reitin välillä, mutta ei missään muualla Suomessa. Ei edes jos autolla ajetaan vain työmatka-ajoa esimerkiksi Oulusta Muhokselle tai Raahesta Oulaisiin.

Jakohihnoja rikkova niin sanottu Oulun tauti koskee lähes kaikkia automerkkejä, joiden nokka-akselia pyörittää hihna, ei ketju. Nokkapyörät kuluvat Oulun seudulla jopa kolme kertaa nopeammin kuin muualla Suomessa tai Euroopassa.

Hihnan ja nokkapyörien vaihto maksaa 500–1 000 euroa. Samanlainen vaiva tiedetään vain Chilen pölyisen kaivoskaupungin alueella, kertoo johtavan jakohihnoja valmistavan yhdysvaltalaisen Gatesin myyntijohtaja Jarkko Lehtinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat