Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi myöntää aseluvat, väkivalta ja päihteet voivat johtaa luvan menettämiseen

Lupia myönnetään lähinnä metsästykseen, ampumaharrastukseen ja työhön.

Kotimaa
 
Vihdin ampuminen: näin tapahtumat etenivät ja tämän tiedämme ampujasta
Vihdin ampuminen: näin tapahtumat etenivät ja tämän tiedämme ampujasta
Yksi poliisi kuoli ja toinen loukkaantui 67-vuotiaan miehen ammuttua poliiseja kohti. Poliisit oli hälytetty paikalle miehen ammuttua traktorissa ollutta sukulaistaan kohti. Mieheltä löydettiin luvaton sarjatuliase. Toimittaja ja leikkaus: Salla Hekkala, kuvaus: Janne Järvinen, Kimmo Räisänen.

Keskusrikospoliisin mukaan Vihdissä poliisin perjantaiyönä ampuneella miehellä oli ollut aseenkantolupa, mutta hän oli myöhemmin menettänyt sen lähestymiskiellon rikkomisien takia.

HS selvitti, miten aseenkantoluvan voi saada, ja kuinka sen menettää.

 

Poliisi myöntää ampuma-aseiden, aseen osien ja patruunoiden hankkimiseen ja hallussapitoon oikeuttavia lupia. Lupaa haetaan hakijan kotikunnan poliisilaitokselta.

Lupa aseen hankkimiseksi voidaan myöntää vain, jos aseelle on hyväksyttävä käyttötarkoitus. Niitä ovat pääsääntöisesti metsästys ja ampumaharrastus. Myös esimerkiksi työ, jossa ase on välttämätön, on hyväksyttävä syy.

Kun lupa haetaan metsästykseen tai urheiluammuntaan, on hakijan esitettävä luotettava selvitys. Jos hakijalla on metsästyskortti tai ampumaseuran jäsenkortti, se on otettava mukaan lupahakemusta jätettäessä.

Mukana on oltava myös henkilötodistus, hakemuksen kirjalliset perustelut, sotilaspassi, siviilipalvelustodistus tai todistus palvelusta vapauttamisesta.

Jos lupa myönnetään metsästykseen tai ampumaharrastukseen, on harrastuksen jatkuminen todistettava viiden vuoden välein.

Aseluvan voi menettää esimerkiksi väkivaltatuomion, alkoholirikoksen, päihteiden väärinkäytön tai moniongelmaisen elämäntavan vuoksi.

Ampuma-aselain mukaan aseen, aseen osan, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten hankkimiseen ja hallussapitoon oikeuttava lupa voidaan peruuttaa, jos luvanhaltija syyllistyy väkivaltaista käyttäytymistä osoittavaan rikokseen.

Lupa voidaan peruuttaa myös, jos luvanhaltija syyllistyy alkoholirikokseen, tai johonkin muuhun rikokseen, joka osoittaa hänet sopimattomaksi hankkimaan tai pitämään hallussa aseita, patruunoita tai ammuksia.

Alkoholirikoksia ovat esimerkiksi lain vastainen alkoholin valmistus, maahantuonti ja myynti.

Luvan peruuttamiseen voi johtaa myös, jos luvanhaltijan elämäntapa tai käyttäytyminen katsotaan häntä itseään tai muita vaarantavaksi.

Esimerkiksi alkoholin tai huumausaineiden jatkuvaa väärinkäyttöä voidaan pitää itseä tai muita vaarantavana elämäntapana.

Aselupa tulisi peruuttaa myös, jos luvanhaltijan elämäntapaa pidetään yleisesti siinä määrin ongelmallisena, että siihen liittyy ampuma-aseen väärinkäytön vaara.

Vaikka henkilöllä olisi aselupa, voi poliisi silti ottaa luvanhaltijan aseet haltuun, jos on perusteltu syy epäillä, että asetta tai ammuksia käytetään väärin.

Epäilyyn voi muiden syiden ohella johtaa esimerkiksi väkivaltaa ihannoivien kuvien tai kirjoitusten julkaiseminen netissä.

Lähteet: Ampuma-aselaki, rikoslaki, korkeimman hallinto-oikeuden päätös KHO:2013:172 ja poliisin lupapalveluiden internetsivut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat