Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juuan kunta pisti työttömät kesätöihin

Työttömyyskunnan tilannetta yritetään parantaa tehotoimilla.

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Helsingin Kampin Te-keskus.
Helsingin Kampin Te-keskus. Kuva: Seppo Solmela

Juuan kunta Pohjois-Karjalassa työllistää tänä kesänä koululaisten sijaan pitkäaikaistyöttömiä. Töihin on otettu yhteensä 25 työtöntä, jotka tekevät muun muassa metsänparannus-, ja puistotöitä, kiinteistöhuollon aputehtäviä ja töitä puhtaus- ja ruokapalveluissa. Heistä kolme työskentelee oppisopimuksella.

Työttömiä on työllistetty Juuassa aiempinakin kesinä, mutta tänä vuonna huomattavasti enemmän, kertoo tuore kunnanjohtaja Markus Hirvonen.

”Toimintaa on jo muutama kuukausi sitten tehostettu niin, että työttömille on etsitty tehokkaasti työpaikkoja. Niin on saatu ihmisiä sijoittumaan tänä kesänä huomattavasti paremmin kuin aiempina vuosina”, Hirvonen toteaa.

Kunnat saavat palkkatukea niistä työntekijöistä, jotka te-toimisto on osoittanut työllistettäväksi.

Hirvosen mukaan 5 000 asukkaan kunnassa työpaikkoja kesäksi on sen verran vähän, että paikat halutaan tarjota mieluummin pitkäaikaistyöttömille.

Kesätöitä hakevia koululaisia varten taas on käytössä kesätyöseteli, jonka avulla yritykset voivat työllistää nuoren kesäksi. Kunta maksaa työllistämisestä 200 euron tuen yrityksille. Kesätyösetelin avulla työllistyy Juuassa vuosittain 30–40 nuorta.

Yritysyhteistyötä aiotaan tehostaa entisestään ensi vuonna.

”Tänäkään vuonna ei montaa nuorta ole jäänyt ilman kesätyöpaikkaa. Nuoret työllistyvät kasvuyrityksiin hyvin, kun taas pitkäaikaistyöttömien sijoittuminen niihin on paljon haasteellisempaa.”

Yli 25-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien työllistäminen kesän ajaksi on osa suunnitelmaa, jolla Juuan työllisyyttä yritetään saada nousuun. Tämän vuoden huhtikuussa Juuan työvoimasta 18,8 prosenttia oli vailla töitä. Pientä parannusta viime vuodesta on silti tapahtunut: vuoden 2015 huhtikuussa työttömien työnhakijoiden osuus oli 20,6 prosenttia.

Työllistämistoimilla esimerkiksi työmarkkinatuen kustannuksia on saatu alennettua alkuvuonna yli 50 000 euroa vuoteen 2015 verrattuna. Yhteensä kustannukset olivat viime vuonna noin 500 000 euroa. Vuoden loppuun mennessä säästöä arvioidaan tulevan lähes 100 000 euroa.

Laki velvoittaa kunnat maksamaan puolet yli 300 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta. Yli 1 000 työttömyyspäivän jälkeen kunta maksaa työmarkkinatuesta 70 prosenttia.

Juuka on romahtanut yhdeksi Suomen pahimmista työttömyyspaikkakunnista, kun sen kiviteollisuus joutui vaikeuksiin. Kiviteollisuus työllisti vielä muutama vuosi sitten noin 700 kunnan 5 000 asukkaasta. Nyt määrä on tippunut noin 300:aan. Korvaavia työpaikkoja ei ole syntynyt samaa tahtia.

”Velvoitetyöllistettyjä tulee edelleen, ja heitä on työllistetty nyt kesänkin ajaksi. Tarkoituksena on, etteivät he tippuisi ihan täysin työelämästä”, kertoo kunnan työnsuunnittelija Kyllikki Väyrynen.

Kunnalla on velvoite työllistää ne 57–59-vuotiaat työttömät työnhakijat, joilla työttömyyspäivärahan enimmäisaika on tullut täyteen, ja joille ei ole löytynyt muuta työtä tai koulutusta.

Hirvosen mukaan on tärkeää, että työttömille kaavaillut työt ovat syntyvät tarpeeseen.

”Ettei olisi vain keksittyjä tehtäviä vaan oikeasti järkevää tekemistä. Tänä kesänä esimerkiksi lähiliikuntapaikalle saatiin työtehtäviä ja paikkoja syntyi myös, kun vanhainkodin viereen tehtiin lammasaitaus, jonka työntekijät nyt pitävät kunnossa.”

Juuan työttömät ry:n puheenjohtajan Heikki Vannisen mukaan työllistämistoimenpiteissä on tapahtunut edistystä.

”Työtehtävät ovat sellaisia, joilla on ihan oikeasti merkitystä. Se auttaa paljon, kun ei tarvitse jäädä oman onnensa nojaan kotiin.”

Palkkatuella olevien 25 hengen lisäksi kuntouttavassa työtoiminnassa on noin 90 ihmistä. Syksyllä on tarkoitus tehostaa toimintaa ja tarkastaa, että kaikki ovat oikeassa paikassa, eikä esimerkiksi työttömänä työntekijänä ole henkilöitä, jotka voisivat olla eläkkeellä.

”Kuntouttavasta toiminnasta varmasti kaikki haluaisivat palkkatyöhön, mutta paikkoja ei ikävä kyllä ole tarjolla. Kuntouttava toiminta on tällöin passivoitumiselle parempi vaihtoehto”, sanoo Vanninen.

Väyrynen toivoo, että suunta on kohti parempaa. Tänä vuonna kuntouttavasta työtoiminnasta on Juuassa saatu siirrettyä työttömiä palkkatuen puolelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat