Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tatuointeja ja synttäripalveluja – Nokian tuhkasta nousee luovia bisnesratkaisuja

Tatuoija ja synttäriemäntä kaipaavat Nokia-ajastaan vain tilipäivää.

Kotimaa
 
Pekka Fali
Nokia-uran päättänyt Merja Tervaluoto perusti lastenjuhlapalveluyrityksen Hiphurraa.
Nokia-uran päättänyt Merja Tervaluoto perusti lastenjuhlapalveluyrityksen Hiphurraa. Kuva: Pekka Fali

Oulu

Tatuointikoneet pitävät tasaista ääntä entisessä pankkikonttorissa Oulun Karjasillalla. Takahuoneessa istui vielä 2000-luvulla pankinjohtaja. Nyt tatuointiyrittäjä Altti Veteläinen, 41, keittää siellä kahvit.

Veteläinen sai potkut käyttöliittymäsuunnittelijan tehtävistä Nokialta neljä vuotta sitten. ”Myrskyistä ja stressaavaa aikaa”, hän huokaa.

Niin stressaavaa, että terveys oli mennä. Tuli aivoinfarkti.

”Sain infarktin viimeisten yt-neuvottelujen loppuaikoina. Lääkärin mukaan sen hetkiset työkuviot vaikuttivat. Se pani miettimään, lähdenkö enää oman terveyden kustannuksella siihen it-alan oravanpyörään ja kilpailuun.”

Oulussa on nähty viime vuosina tuhansia uusia alkuja, kun Nokian yt-myllystä ulos pullahtaneet ovat etsineet paikkaansa työelämässä. On tehty myös äärimmäisiä ratkaisuja, kuten Veteläinen.

”Tuskin tässä helpommalla pääsen”, hän naurahtaa. ”Työpäivät ovat pitempiä kuin ennen, mutta painetta ja stressiä voi itse säätää – se on tärkeää.”

Veteläinen aloitti tatuoinnin harrastusmielessä jo Nokialla töissä ollessaan.

”Vaimo oli ottamassa tatuointia ja minä jälleen kerran mukana. Siinä aloin miettiä, olisiko itsestäni tuohon. Olin piirtänyt kuvia aina ja ollut kiinnostunut taiteesta.”

Ensimmäiset kuvat Veteläinen teki harjoituspintoihin, sen jälkeen kavereille. Kun työt Nokialla loppuivat, hän pääsi töihin tatuointiliikkeeseen.

”Pääsin näkemään, mitä oma yritys tulee vaatimaan. Näin myös sen, että palvelulle on kysyntää. Ouluun on tullut jatkuvasti uusia liikkeitä.”

Ala on kokenut Veteläisen mukaan valtavan murroksen. Nykyään iholle tarjotaan korkean tason taidetta asiakkaille, joista 60 prosenttia on naisia.

Shaman Arts Tattoon varauskirja on täynnä, vaikka ihan aluksi Veteläistä hirvitti.

”Koulutukseltani olen tietojenkäsittelyn tradenomi. Mietin, heitänkö hukkaan neljäntoista vuoden Nokialla hankitun työkokemuksen. Jossain vaiheessa olisin varmasti työllistynyt teknologia-alalle työttömyysjaksojen jälkeen.”

Ratkaisuaan Veteläinen ei ole katunut.

”Tämä on luovempaa työtä. Nokialla istuttiin kukin sermimme takana, eikä loppuasiakasta nähty koskaan.”

Jotain erikoista siinä Veteläisen sermissä taisi olla, koska sen takana istunut Merja Tervaluoto, 44, päätyi yhtä radikaaliin ratkaisuun työttömäksi jäätyään.

Käyttöliittymien lokalisointia Nokialla tehneen filosofian maisterin työhuone löytyy Oulun Metsokankaalta omakotitalon autotallista.

Ja millainen työhuone! Katosta roikkuvat muhkeat pinjatapallot ja pöytiä täyttävät hattara- ja popcornkoneet. Pomppulinnat odottavat paketeissa täyttämistään.

Tervaluodon yritys Hiphurraa tarjoaa synttäripalveluja lapsiperheille. Talli toimii samalla myymälänä, jossa asiakas voi valita oikeanväriset ilmapallot ja pakata venyvät luurangot, pörriäisavaimenperät ja juhlasormukset kaverilahjapusseihin.

Kun Tervaluoto aloitti työt Nokialla, sielläkin juhlittiin. Parhaimmillaan skoolattiin joka viikko. Myöhemmin tuli nähtyä toinen laita.

”Kun Symbian-käyttöjärjestelmä kuopattiin, loppuivat minun työni – kaksitoista vuotta välipalikkana kielenkääntäjän ja insinöörin välissä.”

Tervaluodon pääaineena oli pohjoismainen filologia.

”Monet täydensivät Nokia-uran jälkeen opintojaan ja lähtivät opettajaksi. Itsekin selvitin, mitä se vaatisi, mutta hautasin ajatuksen.”

Epävarmuuden keskellä Tervaluoto päätti juhlia kunnolla. Hän järjesti ystävilleen 40-vuotiskestit.

”Kunnon kasaridisko vimpan päälle. Sen jälkeen huokaisin, että olipa ihanaa järjestää juhlat. En vielä tajunnut, mitä tuli sanottua.”

Kun tieto potkuista tuli, yritysidea oli jo hautumassa. Yritystakomosta hän sai vahvistusta sille, että siinä oli järkeä.

Vanhemmat laittavat yhä enemmän rahaa lapsiinsa. Synttärivarustelut ovat Tervaluodon mukaan myös kierre, joka laajenee: Kun joku on ollut upeissa juhlissa, hän haluaa itselleen samanlaiset.

”Minulla on hyviä yhteistyökumppaneita ponipihasta keilahalliin, joiden kanssa toteutan teemajuhlia. Laitteita voi hakea minulta myös vuokralle. Homma on laajentunut sopivasti omalla painollaan.”

Sekä Veteläinen että Tervaluoto myöntävät, että ikävän hetki iskee aina kuun 20. päivänä. Se oli nokialaisen palkkapäivä – pienten lasten vanhemmalle ja asuntovelalliselle erityisen tärkeä.

”Varsinkin talviaikaan synttärityö painottuu lähinnä viikonloppuihin”, Tervaluoto toteaa.

Vaikka epävarmuus kalvaa ajoittain, yksi tärkeä asia on uudessa elämässä toisin: ”Ei enää maanantaiaamun tuskaa”, Tervaluoto tiivistää.

Oulussa lähdettiin varovaiseen nousukiitoon

Oulun työttömyysaste oli vielä vuonna 2008 alle kymmenen. Sen jälkeen se pomppasi 18 prosenttiin. Vasta tänä vuonna montusta on ruvettu hiissautumaan kohti parempaa.

Nyt työttömyysaste on 16,1 prosenttia.

Tämän päivän työttömissä on yhä vähemmän Nokia-uran tehneitä, koska monelle kävi hyvin. Oikeastaan niin hyvin, että asiantuntija Ilkka Hyttinen Pohjois-Pohjanmaan TE-palveluista joutuu pian siirtämään itsensä pöydän toiselle puolelle.

Hyttinen on tukenut oululaisia uuteen alkuun Nokia-uran jälkeen vuodesta 2012 lähtien.

”Microsoft ja Broadcom lopettivat Oulussa syksyllä 2014. Sen jäljiltä meillä oli TE-toimistossa asiakkaana 900 irtisanottua. Nyt heitä on alle sata”. Hyttinen kertoo.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Maire Mäki muistuttaa, että koko ICT-alan tilanne ei ole näin ruusuinen.

”Laajasti ottaen Oulun seudulla on 1 500 ICT-alan työtöntä, koko maakunnassa 1 700. Alan pitkäaikaistyöttömiä on 700 henkilöä.”

Kaikkiaan Oulussa on muutaman vuoden aikana irtisanottu noin 5 000 ICT-alan ammattilaista.

Pääsääntöisesti teknologia-alan ammattilaiset ovat jääneet Ouluun, mutta muuttaneitakin on melkoinen joukko.

Nokian raunioille syntyi satoja start up -yrityksiä, joista menestyneimmät rekrytoivat parhaillaan lisää väkeä.

”Enemmistö on teknologia-alan yrityksiä, mutta joukossa on muutakin, kuten terveydenhoitoalaa”, Hyttinen sanoo.

Oulu on houkutellut kansainvälisiä yrityksiä. Esimerkiksi brittiläinen ARM, taiwanilainen Mediatek ja norjalainen Nordic Semiconducter ovat tulleet isosti kaupunkiin ja haalineet osaavaa työvoimaa.

Hyttisen mukaan moni näki irtisanomisen mahdollisuutena opiskella jotain ihan uutta.

”Opetusalalle pätevöityviä on paljon, samoin hoitoalalle. Joku lähti rekkakuskiksi”, Hyttinen luettelee.

Koko alkuvuosi on menty Mäen mukaan kohti valoa.

”Meillä on käynnissä useita rekrykoulutuksia yrittäjien kanssa. Lisäksi avoinna on enemmän työpaikkoja kuin pitkään aikaan.”

Kestävällä pohjalla kaupungin tilanne ei ole, kun katsoo suurimpien työnantajien listaa. Viiden suurimman joukossa on neljä julkista toimijaa. Suurin yksityinen on yhä Nokia kaupungin, sairaanhoitopiirin ja yliopiston jälkeen.

Kaupunki on yrittänyt rukata rakenteitaan tehokkaammiksi – huonolla menetyksellä. Säästöjä on ollut vaikea toteuttaa, kun Ouluun vastikään liittyneet entiset kehyskunnat puolustavat jokaista palveluaan.

Pekka Fali
Nokialla palkkatyöläisenä taitojaan kokeillut Altti Veteläinen perusti oman yrityksensä, Shaman Arts Tattoon. Milla Hankonen, 19, teetätti ranteeseensa Leijonakuningas-elokuvasta tutun Simba-kalliomaalauksen.
Nokialla palkkatyöläisenä taitojaan kokeillut Altti Veteläinen perusti oman yrityksensä, Shaman Arts Tattoon. Milla Hankonen, 19, teetätti ranteeseensa Leijonakuningas-elokuvasta tutun Simba-kalliomaalauksen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat