Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nainen kuoli parvekkeen kaiteen rikkouduttua – asiantuntija ehdottaa iskukokeita ja kuntokartoituksia

Poliisi kysyy, pitäisikö rakennusmääräyksiä muuttaa.

Kotimaa
 
Google Maps
Parvekkeen kaiteen levy murtui ja asukas putosi alas Päijänteenkatu 17:ssä Lahdessa viime keskiviikkona.
Parvekkeen kaiteen levy murtui ja asukas putosi alas Päijänteenkatu 17:ssä Lahdessa viime keskiviikkona. Kuva: Google Maps

Lahtelainen nainen kuoli keskiviikkona pudottuaan kerrostalon parvekkeelta kuitubetonisen kaideverhouslevyn rikkouduttua.

Poliisi ei epäile tapauksessa rikosta, vaan käynnissä on nyt onnettomuustutkinta.

”Nyt kerätään asiaan liittyvät tiedot ja havainnot ja asiakirja-aineisto. Alustavasti näyttää siltä, että rakentamisessa ei ollut laiminlyöntejä”, kertoo Hämeen poliisin rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Pälvi Suokas.

Poliisin onnettomuuspaikalta välittämässä kuvassa verhouslevy on irronnut aivan parvekkeen lattianrajasta, ja kuvassa näkyvän mittanauhan lukemien mukaan levyn korkeus on alle 80 senttimetriä.

Tavallinen parvekkeeseen nojaaminen ei siis ole voinut aiheuttaa putoamista, vaan aukon korkeus olisi huomattavasti suurempi riski esimerkiksi pienelle lapselle.

”Ei ole todennäköistä, että nainen olisi normaaliin tapaan nojannut irronneen levyn kohtaan. Pikemminkin spekuloidaan, että hän on jollakin tavoin kaatunut tai horjahtanut tuohon kohtaan.”

Ehjiin verhouslevyihin tehdään nyt poliisin ja onnettomuustutkintakeskuksen kokeissa kestävyystestejä.

”Levyjä testataan, ja samalla pyritään selvittämään, olisiko kyseiseen levyyn tullut jo aiemmin jotakin vikaa.”

Kuitusementtilevyjen käyttöikä on yleisesti yli 25 vuotta, mutta yksittäinen verhouslevy voi olla vikakappale jo tehtaalta tullessa.

”Se on aina mahdollista. Kaikki asiaan mahdollisesti vaikuttava tutkitaan, myös esimerkiksi sää. Levyn asennuksestahan on kulunut yli kymmenen vuotta ja levyt ovat koko sen ajan olleet säiden armoilla molemmin puolin, kun parveketta ei ole lasitettu.”

Poliisin tiedotteessa mainitaan, että vastaavanlaisia parvekkeita on Suomessa todennäköisesti runsaasti.

”Myös rakennusvalvonta on vahvistanut asian. Tämän tyyppiset parvekkeet lienevät Suomessa yleisiä, joten halusimme asialle siksikin huomiota, että vastaavanlaisilta onnettomuuksilta vältyttäisiin.”

Verhouslevynä käytetyn kuitusementtilevyn takana ei ole minkäänlaista tukirakennetta, joka estäisi parvekkeelta putoamisen levyn puuttuessakin.

”Tukirakennetta levyn taakse ei silloin ole vaadittu. Nyt kun sitä parveketta katsoo, niin jokaiselle tulee mieleen, että eihän noin voi olla. Siksi on hyvä, että tässä on nyt onnettomuustutkintakeskus mukana, ja voidaan miettiä, että pitäisikö rakennusmääräyksiä muuttaa?”

Hämeen poliisi pyysi tiedotteessaan taloyhtiöitä tarkastamaan, onko parvekkeissa käytetty vastaavanlaista kaideverhouslevyä.

Rakentamisen asiantuntija, Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston rakenneyksikön päällikkö Risto Levanto on kuullut Lahden onnettomuudesta, mutta ei ole tutustunut siihen tarkemmin.

”Kun ihminen on kuollut, niin sehän on tietenkin aina todella valitettavaa. Jos on ollut niin, että verhouslevy on pudonnut jo aiemmin, niin parvekehan olisi pitänyt heti sulkea, väliaikaisesti laittaa siihen esimerkiksi vaneri ja korjata mahdollisimman pian.”

Parvekerakentamisen suunnittelussa Levanto pitää tärkeänä, että vaikka verhouslevy menisi rikki, parvekkeeseen ei jäisi tyhjänä ammottavaa aukkoa.

Rakennusmääräyksiä Levanto ei tapauksen takia lähtisi muuttamaan, etenkään kun asian tutkinta on kesken.

”En lähtisi lakia muuttamaan ainakaan näillä tiedoin, kun ei tiedetä onko levy kenties väärin asennettu tai onko se ollut viallinen.”

Tampereen teknillisen yliopiston tohtorikoulutettava Kimmo Hilliaho laatii parhaillaan väitöskirjaa parvekerakentamisesta.

Hänen mielestään Suomessa käytössä olevat parvekerakentamisen ratkaisut ovat lähtökohtaisesti hyviä ja turvallisia.

Hilliahon mukaan kuitusementtilevy kestää hyvin Suomen sääolosuhteita, kuten vettä, lunta ja tuulta.

”En lähtisi kuitusementtilevyistä tässä nyt sinänsä tekemään ongelmaa. Olennaista on se, että minkälaisia määräyksiä niille asetetaan, ja tietenkin sitten niiden määräysten noudattaminen.”

Kuitubetonilevyllä on kuitenkin omat ongelmansa.

”Sillä ei ole hirveän suuri taivutuslujuus, joten levyt voivat murtua, jos niihin tulee jokin isku.”

Juuri tässä Hilliaho näkee paikan rakennusmääräysten kehittämiseksi.

”Siinä on pohdinnan paikka, että pitäisikö vaatia iskukoe, joka on muuten käytössä monessa muussa maassa. Iskukoe rajaisi pois käytöstä materiaalit, jotka eivät iskuja kestä.”

Toinen kehityksen paikka voisivat olla kuntokartoitukset. Betonikaiteisiin tehdään yrityksien toimesta kuntokartoituksia tietyin vuosivälein. Hilliaho toivoisi samaa käytäntöä kevytkaiteisiin, kuten kuitusementtilevyihin.

Lahden onnettomuuden myötä monessa taloyhtiössä kysytään nyt aiheellisesti omien parvekkeiden kunnon perään. Remontoinnin kannalta kevytrakenteinen on helpompi.

”1970-luvulla rakennettiin paljon parvekkeita, joissa on betonikaiteet. Niistä monet ovat nyt tosi huonossa kunnossa. Betoniparvekkeiden remontointi on paljon suuritöisempi urakka kuin kevytkaiteisen parvekkeen uusiminen.”

Oikaisuja 20.6. kello 9.30: Parvekerakentamisesta väitöskirjaa tekevän Kimmo Hilliahon nimi oli aiemmin kirjoitettu virheellisesti muotoon Hiiliaho. Toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, betonirakenteisten parvekkeiden kuntotarkastuksia ei tee valmistaja, vaan erilliset yritykset. Aiemmin jutussa mainitun kuitubetonilevyn sijaan virallinen termi on kuitusementtilevy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat