Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään on maailman pakolaispäivä – pakolaisia on enemmän kuin koskaan

65,3 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan vuonna 2015. Syynä pakenemiseen on yhä useammin sota tai vainot.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Stoyan Nenov / Reuters
Perhe lähestymässä Kroatian rajaa lähellä Sidin kaupunkia Serbiassa syyskuussa 2015.
Perhe lähestymässä Kroatian rajaa lähellä Sidin kaupunkia Serbiassa syyskuussa 2015. Kuva: Stoyan Nenov / Reuters

YK:n pakolaisjärjestöllä UNHCR:llä on kerrottavanaan huolestuttavia uutisia tänään maanantaina vietettävänä maailman pakolaispäivänä. Viime vuoden loppuun mennessä 65,3 miljoonaa ihmistä oli joutunut pakenemaan kotoaan, kertoo UNHCR uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vuoden 2015 luku on suurin koskaan YK:n tilastoissa. Vuoden 2014 lopussa pakolaisia oli 59,5 miljoonaa.

UNHCR:n tiedotteen mukaan tiedot on kerätty maiden hallituksilta, yhteistyöjärjestöiltä ja järjestön omista raporteista.

Maailman 7,4 miljardista ihmisestä arviolta joka 113:s on joko turvapaikanhakija, kotimaan sisällä tai ulkomaille paennut. Vuonna 2015 pakoon lähti keskimäärin 24 ihmistä joka minuutti.

YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi sanoo yhä useamman pakenevan sotaa ja vainoja. Hänen mukaansa pakolaisia vaarantavat tekijät ovat myös lisääntyneet.

”Pelottava määrä pakolaisia ja siirtolaisia kuolee merellä joka vuosi. Maalla sotaa pakenevat ihmiset etsivät reittejä suljettujen rajojen yli. Rajojen sulkeminen ei poista ongelmaa”, Grandi kertoo UNHCR:n tiedotteessa.

Pakolaisjärjestön mukaan pakolaisuuden suurimpia huolenaiheita ovat konfliktien pitkä kesto esimerkiksi Somaliassa ja Afganistanissa. Puhjenneet sodat Syyrian lisäksi Etelä-Sudanissa, Jemenissä, Burundissa, Ukrainassa ja Keski-Afrikan tasavallassa tuovat alueille epävakautta YK:n pakolaisjärjestön raportin mukaan.

Pakolaisille ja kotimaan sisällä siirtyneille ei ole löydetty ratkaisuja. Konflikteja tai vainoja paenneet ovat kohdanneet muukalaisvastaisuutta, kertoo Grandi Reutersille.

”Muukalaisvihan nousu on valitettavasti tulossa ympäristöä määrittäväksi tekijäksi”, Grandi sanoo.

Pakolaisia on YK:n määritelmien mukaan 21,3 miljoonaa, joista 51 prosenttia lapsia. UNHCR:n mukaan viime vuonna huomio kohdistui Euroopan haasteisiin selviytyä pakolaisen ja siirtolaisen tulvasta, vaikka suurin osa maailman pakolaisista oli kehittyvissä maissa etelässä.

UNHCR:n mukaan määritellyistä pakolaisista 86 prosenttia oli vuonna 2015 matala- ja keskituloisissa maissa lähellä konflikteja. Väkilukuun suhteutettuna eniten pakolaisia oli Libanonissa. Lähes joka viides Libanonissa asuva oli pakolainen.

Grandin mukaan politiikka estää joissain maissa turvapaikan hakemisen.

”Esteitä nousee kaikkialla, enkä tarkoita nyt vain muureja. Puhun lainsäädännöllisistä esteistä, joita nousee myös teollistuneissa maissa”, Grandi sanoo Reutersin mukaan.

Vuoden 2015 loppuun mennessä 3,2 miljoonaa ihmistä odotti turvapaikkapäätöstä. Tämä on UNHCR:n mukaan suurin koskaan rekisteröity määrä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat