Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö puolusti toistamiseen Putinin Suomen-vierailua – ”Ajatelkaapa, jos Norja olisi Venäjä”

Sauli Niinistö jatkoi Ruotsin opettamista toistamiseen vielä Kultaranta-keskustelujen loppupuheenvuorossa. Hän muistutti, että Suomella on hyvin pitkä raja Venäjän kanssa.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Presidentti Sauli Niinistö Kultaranta-keskusteluissa Naanatalissa 20. kesäkuuta.
Presidentti Sauli Niinistö Kultaranta-keskusteluissa Naanatalissa 20. kesäkuuta. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Naantali

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö joutui yllättäen puolustamaan yhteydenpitoaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Naantalin Kultaranta-keskusteluissa maanantaina.

Itämeren turvallisuustilannetta käsittelevän paneelikeskustelun yhteydessä Ruotsin parlamentin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Karin Enström ihmetteli, miksi Niinistö tapaa Putinin näin jännitteisenä aikana. Tukholmaan ei hänen mukaansa Putin olisi nyt tervetullut. Maltillista kokoomusta edustava Enström toimi Fredrik Reinfeldtin hallituksen puolustusministerinä vuosina 2012–2014.

Putin on tulossa HS:n tietojen mukaan vierailulle Suomeen heinäkuun 1. päivänä.

Niinistö korosti, että Venäjän kanssa on tärkeätä edetä kahta latua.

”Kansainvälisen yhteisön on tärkeä osoittaa Venäjälle, että se on tehnyt väärin. Mutta yhtä tärkeää on ylläpitää toista latua, että käydään dialogia.”

Niinistön mukaan myös Yhdysvallat käy Venäjän kanssa keskustelua paljon enemmän kuin julkisuudessa tiedetään.

Niinistö totesi, että hän on saanut aika ajoin arvostelua yhteyksistä Putinin kanssa aiemmin Baltiasta.

”Ja nyt näköjään myös Ruotsista”, hän sivalsi.

”Olette minusta vähän aikaanne jäljessä”, Niinistö jatkoi ja viittasi vilkastuneeseen eurooppalaiseen kanssakäymiseen Venäjän kanssa.

”Tätä dialogia halutaan käydä. Viimeksi esimerkiksi EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kävi talousfoorumissa Pietarissa.”

Niinistö myös voimakkaasti painotti, että koskaan Putinin kanssa käydyissä keskusteluissa Venäjä ei ole yrittänyt painostaa Suomea.

”Näissä keskusteluissa ei ole koskaan nostettu esiin toivomusta, pyyntöä tai vaatimusta, että Suomi muuttaisi sanktiopolitiikkaansa, muuttaisi Krimin valtauksen ja itäisen Ukrainan aggressioiden tuomitsemista.”

”Eikä koskaan ole esitetty toivomuksia tai vaatimuksia, miten Suomi järjestää ulkopoliittista linjaansa, tai miten Suomi harrastaa yhteistoimintaa Ruotsin kanssa, EU:n kanssa, suoraan Yhdysvaltojen kanssa tai kehittää Nato-kumppanuutta”, Niinistö jatkoi.

Keskustelujen askelmerkit ovat Niinistön mukaan ennalta myös tiedossa.

Niinistö jatkoi Ruotsin opettamista vielä Kultaranta-keskustelujen loppupuheenvuorossa. Hän muistutti, että Suomella on hyvin pitkä raja Venäjän kanssa.

”Karin, sanoit että Suomi ja Ruotsi eroavat siinä, että te ette kutsuisi Putinia. On olemassa toinenkin ero, joka on isompi ja pitempi. Se on 1 300 kilometriä. Meillä on pitempi raja Venäjän kanssa kuin EU-mailla yhteensä ja lähes yhtä pitkä kuin Nato-mailla yhteensä. ”

”Ymmärrän hyvin, että on vaikea ymmärtää tällaista tilannetta. Suosittelen kuitenkin kuvittelemaan, että ajatelkaapa, miltä voisi näyttää, jos Norja olisi Venäjä”, Niinistö lisäsi.

Ruotsin Suomen-suurlähettiläs Anders Lidén sanoi ymmärtävänsä Suomen linjaa. Hän kuitenkin huomautti, että uutta Suomen viime aikojen yhteydenpidossa Venäjän kanssa on se, että Putin saapuu Suomeen.

”Ei Ruotsi aseta Putinin vierailua Suomeen millään tavalla kyseenalaiseksi. Ymmärrämme hyvin, että Suomi tarvitsee suoraa yhteyttä Venäjän ja myös Venäjän presidentin, Vladimir Putinin kanssa. Se on uutta, että Putin tulee nyt Suomeen”, Lidén sanoi.

”En ollut yllättynyt, että paneelin yhteydessä asiaa kysyttiin. Myös Euroopassa keskustellaan, kuinka paljon yhteyttä Venäjään pidetään. Ruotsi on pidättäytynyt yhteydenpidosta korkealla tasolla. Me haluamme dialogillemme tukevamman pohjan ja meistä se on EU”, Lidén sanoi HS:lle.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, ettei yllättynyt Putinin-vierailun osakseen saamaa paheksuntaa.

”Ruotsissa ja Suomessa suhtaudutaan eri tavoin Venäjään. Yhteistyösuhteet Venäjään ovat Suomessa erilaiset kuin Ruotsissa”, Andersson kommentoi HS:lle.

Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) pitää vuoropuhelua Suomelle vain hyödyllisenä.

”Presidentti Niinistö on käynyt jo aika monta kertaa peräkkäin Venäjällä. Eiköhän ole asianmukaista, että kutsu menee vaihteeksi näinkin päin.”

Kaikkosen ja Anderssonin lisäksi monet muut suomalaispoliitikot kautta linjan puolustivat maanantaina voimakkaasti Niinistön tiivistä yhteydenpitoa Putiniin.

Niinistö ihmetteli tilaisuuden jälkeen HS:lle, miksi mediassa levisi aiheesta juttu niin, että Ruotsi olisi ihmetellyt Putinin tulevaa Suomen vierailua.

”Media otti minusta tämän vähän omituisella tavalla: että kuulemma Ruotsi on kysynyt ja ruotsalaiset ovat kysyneet, ja vain yksi ruotsalainen kysyi”, Niinistö totesi.

Karin Enström sanoo HS:lle, että hänellä ei ollut suinkaan tarkoitus provosoida isäntiä millään tavalla.

”Toivon, että en sitä tehnyt. Halusin vain esittää kysymyksen, jonka varsin moni Ruotsissa nyt kysyy. Ei tarkoitukseni ollut olla kriittinen, vaan kuulla kantanne.”

Enström ei lähde arvioimaan, ärsyttikö kysymys presidenttiä.

”Minusta presidentille oli tärkeä kertoa perustelunsa ja syynsä. Ja hänhän myös selkeästi sanoi, että yhteydenpidossa ei käsitellä esimerkiksi Venäjän vastaisia pakotteita. Minusta se tuli kirkkaasti esille. ”

”Ruotsi ja Suomi eroavat toisistaan historiallisesti ja poliittisesti”, Enström lisää.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg, onko Suomi 10 vuoden päästä Nato-maa?
Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg, onko Suomi 10 vuoden päästä Nato-maa?
Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg HS:n toimittajan Eeva Palojärven haastateltavana Kultaranta-seminaarissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat