Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihdin veljesriita jatkui kymmeniä vuosia – poliisimurhasta epäilty mies uhkaili aseella jo 1980-luvulla

67-vuotias mies oli pahenevassa ulosottokierteessä. Hän yritti piilotella 200 000 euron Keno-voittoa vaimonsa tilille.

Kotimaa
 
Vihdin ampuminen: näin tapahtumat etenivät ja tämän tiedämme ampujasta
Vihdin ampuminen: näin tapahtumat etenivät ja tämän tiedämme ampujasta
Yksi poliisi kuoli ja toinen loukkaantui 67-vuotiaan miehen ammuttua poliiseja kohti. Poliisit oli hälytetty paikalle miehen ammuttua traktorissa ollutta sukulaistaan kohti. Mieheltä löydettiin luvaton sarjatuliase. Toimittaja ja leikkaus: Salla Hekkala, kuvaus: Janne Järvinen, Kimmo Räisänen.

Vihdin poliisiampumisesta epäilty 67-vuotias mies oli vuosia jatkuneessa ulosottokierteessä. Lapsuudenkodin menetys sai myös vuosikymmeniä kestäneet riidat veljen kanssa kärjistymään. Perjantaina tilanne eteni poliisin kuolemaan johtaneeseen ammuskeluun.

Pienen kuljetusyhtiön omistaneen Jorma Tapio Nyforsin ongelmat alkoivat kasaantua kymmenen vuotta sitten, kun hän ajautui riitoihin kuljetusalan tilauskeskuksen kanssa. Keskuksen omistajia olivat pienet kuljetusyhtiöt, ja se hankki kuljetustehtäviä ja jakoi niitä autoilijoille.

Nyforsista ja joistakin muista osakkaista alkoi tuntua siltä, että keskuksen hallitus jakaa keikkoja epäreilusti. He yrittivät syrjäyttää hallituksen ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Sekavien vaiheiden ja monien oikeusriitojen jälkeen saldona oli iso lasku oikeuskuluista. Nyfors sai myös sakot väärennyksestä, sillä oikeuden mukaan hän oli väärentänyt valtakirjoja yhtiökokoukseen.

Nyfors ei suostunut maksamaan oikeuskuluja, sillä hänen mielestään hän ei ollut kenellekään mitään velkaa. Hän teki ulosottomiehen toimista jatkuvasti valituksia oikeuteen – ja hävisi kaikki riitansa.

Lopulta ulosoton kohteeksi joutui Nyforsin lapsuudenkoti. Pakkohuutokaupassa tilan osti Nyforsin veli 85 000 eurolla. Kotitila sijaitsee miehen naapurissa. Veli puolestaan asuu muutaman kilometrin päässä.

Nyforsin mielestä tila myytiin aivan liian halvalla. Hänen mielestään sen arvo olisi ollut selvästi päälle 200 000 euroa. Hän nosti asiasta kanteen oikeudessa, mutta se ei menestynyt.

Veljen ostettua tilan Nyfors sai häädön kotitilalta. Siitä alkoi paheneva kierre.

Maaliskuussa 2014 veli haki Nyforsia vastaan lähestymiskieltoa. Veljen mukaan Nyforsin käytös oli ollut omavaltaista ja uhkaavaa jo 1980-luvulla, ja jo silloin mies oli uhkaillut aseella.

Nyfors ei noudattanut hänelle määrättyä väliaikaista lähestymiskieltoa, vaan hän huuteli veljelleen, kävi veljensä tontilla ja ajeli siellä traktorilla. Lisäksi veli kertoi, että tilan lukkoihin oli laitettu hiekkaa ja savupiippuun tiiliskiviä.

Veljen vaimon mukaan mies oli uhannut ampua ulosottoviranomaisia kohti.

Oikeus piti ilmeisenä, ettei pahasti kärjistynyt riitatilanne pääty ihan lähitulevaisuudessa, vaan oli perusteltua olettaa Nyforsin häiritsevän vakavasti veljeään. Hänet määrättiin vuodeksi lähestymiskieltoon.

Nyforsia kiellettiin astumasta jalallakaan veljensä omistaman kiinteistön puolelle, koska oikeuden mukaan miehellä ei ollut mitään syytä oleskella siellä. Mies sai kuitenkin luvan hoitaa häätöön liittyviä välttämättömiä asioita eli kuljettaa tontilta pois tavaroitaan.

Mies ei kuitenkaan noudattanut lähestymiskieltoa, vaan uhkailut jatkuivat. Valvontakameran kuvista myös selvisi, että mies oli kiellon vastaisesti käynyt tontilla.

Viime joulukuussa Nyfors tuomittiin lähestymiskiellon rikkomisesta 15 päiväsakkoaan eli maksamaan 90 euroa sakkoa.

Samassa yhteydessä vaimo sai tuomion salakatselusta, sillä hän oli kuvannut veljeä ja tämän perhettä, kun nämä oleskelivat naapuritontilla. Vaimo kiisti syytteen ja sanoi, että hän oli kuvannut vain lintuja.

Myöskään raha-asiat eivät järjestyneet edes sen jälkeen, kun Nyfors sai vuoden 2014 lopussa 200 000 euron Keno-voiton. Rahat maksettiin hänen vaimonsa tilille. Ulosottomiehen mukaan tämä oli tapahtunut ulosoton välttämiseksi. Veikkauksen järjestelmään oli tallennettu miehen henkilötunnus, kun hän oli käynyt lunastamassa voiton.

Vaimo siirsi rahoja tilille, joka oli ollut aiemmin miehen, mutta sen omistusta muutettiin niin, että se oli vain vaimon nimissä. Miehelle jäi tilin käyttöoikeus, ja siltä maksettiin esimerkiksi miehen pankkilainaa.

Pariskunta valitti rahojen ulosmittaamisesta oikeuteen, sillä heidän mukaansa tilillä olleet rahat olivat vaimon veikkausvoittona saamia. Mies oli hakenut puolisolle kuuluvan voiton ”turvallisuussyistä”, eikä kysymys ollut ulosoton välttelystä.

Pariskunnan ulosottoa koskevat valitukset eivät menneet käräjä- ja hovioikeudessa läpi. Käräjäoikeuden mukaan Veikkauksen voitonmaksujärjestelmään tehty kirjaus osoitti, että kysymys oli miehen varoista.

Asiaa tuki se, että varat oli siirretty tilille, jonka varoja käytettiin myöhemmin miehen velan maksuun. Rahat voitiin siis ulosmitata vaimon tililtä miehen velan maksamiseksi.

Ulosottokierre paheni edelleen, sillä myös pariskunnan vakituinen asunto oli ulosmittauksen kohteena.

Ulosoton keskeyttämisestä riideltiin oikeudessa, sillä pariskunnan mielestä asunto oli heidän yhteisomistuksessaan. Ulosottomiehen mukaan asunto oli kuitenkin lainhuudon ja verottajan tietojen perusteella miehen omistama.

Käräjäoikeus päätyi toteamaan päätöksessään, ettei vaimon esittämä asiakirjanäyttö vastoin lainhuutomerkintää osoita, että asunto kuuluisi hänelle osaksikaan. Se hylkäsi pariskunnan valituksen ulosmittauksen kumoamisesta ja ulosoton keskeyttämisestä.

Näin teki viime syksynä myös hovioikeus.

Kimmo Räisänen
Poliisi eristi surmapaikan Vihdissä lauantaina.
Poliisi eristi surmapaikan Vihdissä lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat