Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo julkistaa ministerilistansa tiistaina – Risikko on sisäministeripörssin kärjessä

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Petteri Orpo kuvattiin Naantalin Kultarannassa maanantaina.
Petteri Orpo kuvattiin Naantalin Kultarannassa maanantaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo julkistaa puolueen ministerivaihdokset tiistaina. Kokoomuksen puoluehallitus kokoontuu kello 10.30 ja eduskuntaryhmä kello 11.30. Ryhmän jälkeen Orpo kertoo päätöksen tiedotusvälineille.

Juoksutus puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kautta on muodollisuus. Käytännössä ministerivalinnat ovat täysin puheenjohtajan päätettävissä.

Sisäministeri vaihtuu. Orpolla on nyt sisäministerin salkku, mutta hän ryhtyy valtiovarainministeriksi. Valtiovarainministerinä toiminut Alexander Stubb ei halua sisäministeriksi eikä koko hallitukseen.

Kokoomuksella ei ole paineita uuden ministerin sukupuolen suhteen. Kokoomuksella on kaksi naisministeriä ja kaksi miesministeriä, joten nimitykset ovat tasapainossa. Hallituskumppaneilla keskustalla ja perussuomalaisilla ministeriryhmät ovat miesvaltaisia.

Monessa ministerikierrätyksessä keitetty eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko olisi luonteva valinta sisäministeriksi, koska hän on tehnyt sote-uudistusta sosiaali- ja terveysministerinä ollessaan ja kokoomuksessa sote on ollut sisäministeri Orpon vastuulla.

Risikko ei ole torjunut ministeriksi palaamista, vaan odottelee kutsua. Hän on viime aikoina aktiivisesti ottanut kantaa sote-uudistukseen ja antanut näin ymmärtää kiinnostuksensa kohteet.

Orpon kampanjapäällikkö Anne-Mari Virolainen voisi nousta Risikon paikalle puhemiehistöön, joskin hänellä on kova tehtävä jo suuren valiokunnan puheenjohtajana. Ministeriksi toinen Turun seudulla asuva tuskin nousee, kun Orpokin on Turusta.

Edustajakonkari Ben Zyskowiczin nimi on mainittu toiseksi varapuhemieheksi, mutta hän kieltäytyy. ”En ole käytettävissä”, Zyskowicz sanoo.

Orpo saattaa kierrättää muitakin ministereitä. Muut kokoomusministerit ovat opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

Antti Hämäläinen / IS
Eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko ei ole torjunut ministeriksi palaamista.
Eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko ei ole torjunut ministeriksi palaamista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat