Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vankien kirjeitä avannut työntekijä sai ehdollista vankeutta – vangeille maksettava yli 10 000 euron kärsimyskorvaukset

Psykiatrisessa vankisairaalassa toimistosihteerinä työskennellyt nainen vei myös rahaa kirjeistä. Uhreina oli kymmeniä vankeja.

Kotimaa
 

Psykiatrisen vankisairaalan entinen työntekijä on tuomittu puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, sillä nainen avasi vangeille kuuluneita kirjeitä ja varasti niistä myös rahaa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan 52-vuotias toimistosihteeri syyllistyi törkeään viestintäsalaisuuden loukkaukseen, virkavelvollisuuden rikkomiseen ja varkauteen. Rikokset tapahtuivat Turussa vuoden 2013 heinäkuun ja vuoden 2014 elokuun välisenä aikana.

Uhreina oli kymmeniä psykiatrisessa vankisairaalassa potilaina olleita vankeja, joista osa esitti oikeudenkäynnissä vaatimuksia. Työntekijä kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Oikeudenkäynnissä näyttönä oli kuitenkin hänen työhuoneestaan useista eri paikoista löydetyt kymmenet avatut postilähetykset, jotka eivät päätyneet oikeille vastaanottajille. Todistajina kuultiin naisen työtovereita.

Tapaus tuli ilmi pari vuotta sitten, kun työntekijän esimies oli alkanut epäillä työntekijää väärinkäytöksistä. Sairaala ilmoitti asiasta poliisille, ja nainen joutui eroamaan tapauksen takia virastaan.

Psykiatrisen vankisairaalan työntekijöillä on oikeus avata ja lukea vangeille lähetetyt kirjeet vain vankeuslaissa määritellyn syyn perusteella.

Kirjeen voi avata esimerkiksi silloin, jos työntekijät epäilevät sen sisältävän kiellettyjä aineita tai esineitä. Työntekijät saavat lukea sisällön vain siinä tapauksessa, että se on tarpeellista rikoksen estämiseksi, rikoksen selvittämiseksi tai turvallisuuden takaamiseksi.

Syyttäjän mukaan työntekijän virkatehtäviin ei kuulunut vangeille kuuluvien postilähetysten avaaminen eikä tarkastaminen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus velvoitti työntekijän maksamaan yhteisvastuullisesti Suomen valtion kanssa uhreille korvauksia kärsimyksestä, kadonneista rahoista ja postimerkeistä.

Vangeille kirjeitä olivat lähettäneet heidän omaisensa ja tuttavansa. Syyttäjän mukaan viestit olivat sisällöltään erityisen luottamuksellisia ja teko loukkasi huomattavasti heidän yksityisyyden suojaansa.

Pelkästään kärsimyskorvausten yhteissumma nousee yli 10 000 euroon. Kirjeistä kadonneiden rahan määrä jää muutamaan sataan euroon. Nainen joutuu korvaamaan Suomen valtion kanssa myös todistelukustannukset ja uhrien oikeudenkäyntikulut.

Tuomio määrättiin lopputulosta lukuun ottamatta salaiseksi, sillä oikeus katsoi asian käsittelyyn liittyvän erityisen arkaluonteisia, uhrien yksityiselämään liittyviä seikkoja. Tapaus käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa suljetuin ovin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat