Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kidutetut pakolaislapset ja -nuoret saavat uudelta työryhmältä apua traumoihin – ”Tarve on noussut omiin sfääreihin”

Kidutettujen kuntoutuskeskus vahvistaa pakolaislasten ja -nuorten palveluita.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Ahmed Jadallah / Reuters
Helsingin Diakonissalaitoksen selvityksen mukaan kolmannes alle 24-vuotiaista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista on vaikeasti traumatisoituneita. 16-vuotias Isisin koulutusleiriltä paennut jesidipoika kuvattiin Irakissa huhtikuussa.
Helsingin Diakonissalaitoksen selvityksen mukaan kolmannes alle 24-vuotiaista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista on vaikeasti traumatisoituneita. 16-vuotias Isisin koulutusleiriltä paennut jesidipoika kuvattiin Irakissa huhtikuussa. Kuva: Ahmed Jadallah / Reuters
Fakta

Kidutettujen kuntouttaminen

 Kidutettujen kuntoutuskeskus perustettiin 1993.

 YK:n kidutuksenvastainen sopimus velvoittaa valtion järjestämään tarvittavan hoidon kidutetuille. Lasten oikeuksien sopimus velvoittaa valtion tarjoamaan pakolaislapsille tarpeenmukaista hoitoa.

Suomessa elää tuhansia kidutuksen traumatisoimia ihmisiä, joiden joukossa on lapsia ja nuoria.

Helsingin Diakonissalaitoksen muutaman vuoden takaisen selvityksen mukaan kolmannes alle 24-vuotiaista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista on vaikeasti traumatisoituneita.

Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksessa on nyt perustettu lasten ja nuorten työryhmä. Sen tarkoituksena on parantaa pakolaislasten ja -nuorten mielenterveyspalveluita niin kuntoutuskeskuksen poliklinikalla kuin pakolaisia vastaanottavissa kunnissakin.

”Näin kuntien uskallus ottaa vastaan kiintiöpakolaisperheitä kasvaa”, kertoo lasten ja nuorten toiminnan projektipäällikkö Salli Alanko.

Työ- ja elinkeinoministeriön kahden vuoden takaisen selvityksen mukaan juuri kiintiöpakolaisten mielenterveys-, trauma-, ja terapiapalvelut vaativat kehittämistä, sillä niitä ei ole huomioitu tarpeeksi, kun palveluita on järjestetty.

Lasten ja nuorten työryhmän ensisijaisia asiakkaita ovat kiintiöpakolaisina Suomeen tulleet alle 24-vuotiaat kidutetut sekä vaikeasti traumatisoituneen lapset ja nuoret perheineen. Heille tarjotaan hoidon tarpeen arviointia, kuntoutusta, perhe- ja verkostotyötä sekä palveluohjausta. Asiakastyö alkaa elokuussa.

Pakolaisten auttamisen lisäksi työryhmä kouluttaa esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisia eri kunnissa kohtaamaan traumatisoituneita pakolaislapsia ja -nuoria. Kidutettujen kuntoutuskeskus saa koulutuspyyntöjä viikoittain.

”Viime aikojen turvapaikanhakijatilanteen takia tarve on noussut omiin sfääreihin”, kertoo psykologi Ann-Christin Qvarnström-Obrey.

Kidutusta on tehty usein viranomaisen toimesta. Se vaikeuttaa kuntoutustyötä Suomessa, sillä luottamus viranomaisiin on menetetty jo maassa, josta on paettu. Näissä tapauksissa koulutus auttaa luottamuksen luomisessa.

Traumojen hoidossa koko perhe on otettava huomioon, sillä traumat saattavat siirtyä vanhemmilta lapsille. Traumat voivat siirtyä jopa kahden sukupolven yli.

Osa lapsista ja nuorista ei ole joutunut itse kidutuksen kohteeksi, vaan trauma on kehittynyt, kun on nähty esimerkiksi omia vanhempia kidutettavan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat