Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedevilppiepäilyistä kertominen helpottuu – ”Vuosikaudet on ollut tiedossa, etteivät kaikki epäilyt tule esiin”

Suomen tiedeyhteisössä alkaa työ kaikkien vilppiepäilyjen esiin saamiseksi. Aluksi apuun tulee luottamuksellinen puhumismahdollisuus.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sai maanantaina selvityksen, jossa esitetään, että vilpistä tulisi olla nykyistä yksinkertaisempaa ilmoittaa.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sai maanantaina selvityksen, jossa esitetään, että vilpistä tulisi olla nykyistä yksinkertaisempaa ilmoittaa. Kuva: Sami Kero / HS
Tästä on kyse

Vilppiepäilyt VTT:ssä johtivat ministerin selvitykseen

 VTT:ssä paljastui helmikuussa laajoja epäilyjä tiedevilpistä (HS 7.2.). VTT:n selvitykset epäilyistä ovat kesken ja jatkuvat syksyllä.

 Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) käynnisti VTT:n tapauksen johdosta selvityksen siitä, miten vilppiepäilyt havaittaisiin tehokkaasti, ne tutkittaisiin puolueettomasti ja epäkohtiin puututtaisiin.

 VTT:n ryhmässä oli jäseniä, jotka yrittivät HS:n tietojen mukaan kertoa useaan otteeseen VTT:n johdolle epäilyistään tutkimustulosten eettisyydestä. VTT käynnisti selvitykset vuosia jatkuneesta tilanteesta vuonna 2013.

Tiedevilppiä epäilevien tutkijoiden asemaa aletaan parantaa Suomessa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on maanantaina saanut selvityksen, jossa esitetään, että vilpistä tulisi olla nykyistä yksinkertaisempaa ilmoittaa.

Sekä vilpistä ilmoittavaa että siitä epäiltyä tutkijaa tulisi selvityksen mukaan suojella nykyistä paremmin.

”Vuosikaudet on ollut tiedossa, etteivät kaikki vilppiepäilyt tule esiin. Pahimmillaan epäily jäisi kokonaan tutkimatta, koska tutkijat eivät halua tulla nimellään esiin”, kuvaa opetusministeriölle luovutetun selvityksen tekijä Sanna Kaisa Spoof.

Spoof on Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (Tenk) pääsihteeri. Nykyisin vilppiepäilyt tulee tehdä Tenkin ohjeiden mukaan omalla nimellä.

Nykyjärjestelmän puutteet nousivat esille helmikuussa, kun HS kertoi Suomen suurimmassa julkisessa tutkimuslaitoksessa VTT:ssä esiin tulleista vilppiepäilyistä. Kyseisten epäilyjen selvittäminen on yhä kesken.

Opetusministeri Grahn-Laasonen käynnisti selvityksen tiedevilpin valvonnasta.

”VTT:nkin osalta kävi ilmi, etteivät tutkimusryhmän jäsenet halua tulla nimillään esiin. Haluamme nyt varmistaa, että kaikki mahdolliset vilppiepäilyt tutkitaan”, Spoof kuvaa.

Tiedevilppiä ovat esimerkiksi havaintojen sepittäminen ja vääristely, plagiointi sekä tutkimusidean varastaminen.

Piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä ovat tutkimustyön eri vaiheisiin liittyvät törkeät laiminlyönnit ja vastuuton menettely, kuten omien tieteellisten ansioiden paisuttelu tai suuren yleisön harhauttaminen.

Ensiavuksi Suomen korkeakouluihin ja tutkimuslaitoksiin on tulossa etiikkaneuvojia jo ensi vuoden alusta alkaen.

Se tarkoittaa opetusministeriön ylijohtajan Tapio Kosusen mukaan kokeneita senioritutkijoita, joiden luo vilppiä epäilevät tutkijat voivat mennä luottamuksellisesti puhumaan epäilyistään.

”Ei ole tarkkaa tietoa, paljonko vilppiepäilyjä on jäänyt ilmoittamatta. Oletettavissa on, että arkuuttakin mahdollisen epäilyn ilmoittamisen osalta voi ilmetä. Silloin etiikkaneuvojat ovat tuki varsinkin nuorille tutkijoille”, Kosunen sanoo.

Viime vuosina Tenk on saanut vuodessa noin 25 ilmoitusta hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta. Niistä noin joka kolmas on todettu loukkauksiksi. Muita kyselyjä epäeettisestä toiminnasta tulee Tenkille viikoittain.

Käytännössä kaikki Suomen korkeakoulut ja tutkimuslaitokset ovat sitoutuneet noudattamaan Tenkin valvomaa hyvän tieteellisen käytännön ohjeistusta. Epäilyistä tulee ilmoittaa Tenkille. Virallisen vilppiepäilyilmoituksen tekeminen on kuitenkin nyt liian vaikeaa, Sanna Kaisa Spoof toteaa.

Syksyllä on määrä käynnistää myös pohdinta nimettömien vilppi-ilmoitusten mahdollistamiseksi.

Tenk perustaa työryhmän selvittämään, onko mahdollista, että ilmoituksen tekijä ja vilpistä perusteettomasti epäilty tutkija voisivat säilyä nimettöminä. Kyse on esimerkiksi julkisuuslaista, jonka mukaan kaikki vilppikäsittelyn asiakirjat ovat julkisia. Tarvittaisiin mahdollisesti lainmuutos tai ainakin Tenkin omien ohjeiden päivittäminen.

”Tieteen paras on, että vilppiepäilyt selvitetään. Nimetöntä ilmoitusta mietitään nyt, ettei kenenkään tarvitsisi pelätä ilmoittamista. On ongelmapaikka, jos epäily ei koskaan päädy selvitykseen”, Spoof sanoo.

Tiedevilppi on enenevissä määrin keskustelunaihe Suomen ohella muuallakin Euroopassa. Esimerkiksi Itävallassa ja Sveitsissä on Spoofin mukaan lisätty vilppiselvityssääntöihin kohta, jossa kielletään epäilystä ilmoittavan tutkijan uran vaikeuttaminen.

”Sellainen tulkitaan siis melkein vilppiin rinnastettavaksi. Vastaavaa pohditaan Euroopan unionissa, tämä on vastaavanlainen asia kuin korruptiosta ilmoittaminen”, Spoof sanoo.

Uusia sääntöjä on määrä pohtia yhdessä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat