Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit-pelko iski Britannian suomalaisiin – ”Väkisinkin miettii, voiko Britannia olla enää koti”

Kotimaa
 
Brexit oli aluksi vitsi – nyt suomalaisia Britanniassa jännittää
Brexit oli aluksi vitsi – nyt suomalaisia Britanniassa jännittää
Britanniassa asuvat suomalaiset pohtivat, mistä brittiläisten halu irrottautua EU:sta johtuu. Entä vaikuttaako mahdollinen Brexit mielekkyyteen asua maahanmuuttajana Britanniassa? Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaaja: Conor O'Leary
Fakta

Britannia äänestää EU-jäsenyydestään

 Britanniassa järjestetään ensi torstaina 23. kesäkuuta kansanäänestys, jossa britit päättävät, jatkaako maa Euroopan unionin jäsenenä.

 Jos britit päättävät lähteä, maan hallitus ilmoittaa pian tai myöhemmin Eurooppa-neuvostolle eroaikeestaan. Sen jälkeen alkavat neuvottelut Britannian irtautumisesta ja uudesta suhteesta EU:n kanssa.

 Ero toteutuu, kun sopimus tulee voimaan, tai jos sopimusta ei synny, kahden vuoden kuluttua eroilmoituksesta. Neuvotteluja voidaan pidentää, jos kaikki jäsenmaat niin haluavat.

 Brexitin negatiivisista talousvaikutuksista ovat varoittaneet muun muassa Euroopan, Britannian, Japanin ja Yhdysvaltojen keskuspankkien johto, vauraiden maiden yhteistyöjärjestö OECD, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sekä Maailmanpankki. Jopa Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on kehottanut Britanniaa pysymään EU:ssa.

 Britannian osuus maailmantaloudesta on vain noin 2,4 prosenttia, mutta Lontoo on tärkeä rahoitusmarkkinoiden keskus.

Lontoo

Espoosta kotoisin olevalle Esmeralda Tuomelle kansainvälisyys on arkinen asia.

Tuomi on asunut pienenä Englannissa ja opiskellut nyt Cambridgessa muotisuunnittelua. Lopputyönä valmistui palkittu ”Global Candy” -mallisto, jossa yhdistyvät vaikutteet Suomen Lapista ja Intiasta.

Kiireistä huolimatta Tuomi on ehtinyt seurata myös Britannian politiikkaa.

”Totta kai huolestuttaa, miten EU-kansanäänestyksessä käy. Britannian ero unionista nostaisi EU-maista tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuja”, hän kertoo.

Britannian mahdollinen EU-ero on alkanut pelottaa suomalaisia aiempaa enemmän. Vielä alkukeväästä saattoi olla melko luottavainen, että britit äänestävät EU-jatkon puolesta.

EU-eroa ajava Brexit-leiri on ottanut kuitenkin kesäkuun aikana kovan loppukirin. Nyt kilpailevat kampanjat ovat kutakuinkin tasoissa. Äänestyspäivä koittaa torstaina kesäkuun 23. päivä.

Kansanäänestyksen odottelu on hiljentänyt tempoa niin Lontoon Cityssä kuin muuallakin. Ainakaan isoihin projekteihin ei haluta ryhtyä, ennen kuin brittien EU-kanta selviää.

Ja jos britit valitsevat Brexitin, alkaa täysin uusi ja tuntematon ajanjakso.

”Kukaan ei yksinkertaisesti voi tietää Brexitin vaikutuksista”, yli 20 vuotta Lontoossa työskennellyt yritysjuristi Eero Rautalahti kertoo.

Suomen Lontoon instituuttia johtavan Pauliina Ståhlbergin mukaan kansanäänestystuloksen hermostunut odottelu näkyy myös kansainvälisissä yhteistyöhankkeissa: ”On ollut tavallista hiljaisempaa.”

Repivä vaalikampanjointi on vaikuttanut myös yleisiin tunnelmiin. Brexit-leiri on ottanut pääviestikseen EU-maahanmuuton vähentämisen. Tämä on saanut monet suomalaisetkin tuntemaan olonsa vähemmän tervetulleiksi kuin aiemmin.

Jos Britannia eroaa EU:sta ja eristäytyy, voi vastakkainasettelu lisääntyä entisestään.

”Väkisinkin miettii, että voiko Britannia olla enää koti, jos maa haluaa erota EU:sta”, musiikinopettajana Lontoossa työskentelevä Petra Rönkkö kertoo.

Conor O'Leary
Suomen Lontoon instituuttia johtavan Pauliina Ståhlbergin (vas.) mukaan kansanäänestystuloksen hermostunut odottelu näkyy myös kansainvälisissä yhteistyöhankkeissa.
Suomen Lontoon instituuttia johtavan Pauliina Ståhlbergin (vas.) mukaan kansanäänestystuloksen hermostunut odottelu näkyy myös kansainvälisissä yhteistyöhankkeissa.
Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?
Jäädäkö EU:hun vai erota – britit pohtivat yhä kantaansa
Jäädäkö EU:hun vai erota – britit pohtivat yhä kantaansa
Tytär tahtoo jäädä EU:hun, poika sanoo erotaan, isä ei tiedä mitä äänestää. Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaaja: Conor O’Leary, leikkaus: Janne Järvinen
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Britannian eroaminen EU:sta vähentäisi unionin väestömäärää 65 miljoonalla – katso videolta mitä muita muutoksia tapahtuisi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat