Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lenita Toivakka jättää ministerin tehtävät – ”Ympärilläni käyty keskustelu ei ole ollut puolueelle hyväksi”

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka on kokenut raskaaksi perheyhtiönsä ympärillä pyörineen julkisuuden.

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
”Tämän koen hyvän ratkaisuna: saan vetää henkeä ja pitää lomaa. Päällimmäinen tunne on helpotus”, Lenita Toivakka sanoo.
”Tämän koen hyvän ratkaisuna: saan vetää henkeä ja pitää lomaa. Päällimmäinen tunne on helpotus”, Lenita Toivakka sanoo. Kuva: Kimmo Räisänen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) jättää ministerin tehtävät ja siirtyy rivikansanedustajaksi.

”Olemme sopineet asiasta yhdessä Petteri Orpon kanssa”, hän sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo julkistaa ministerinvaihdoksensa tänään tiistaina. Orpo itse ryhtyy valtiovarainministeriksi, jolloin sisäministerin tehtävä vapautuu. Nyt siis myös ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkku vaihtuu.

Mutta kenen päätös lopulta oli, että Toivakka vetäytyy?

Toivakka ei halua sanoa muuta kuin, että ratkaisuun päädyttiin yhdessä Orpon kanssa. Orpo soitti Toivakalle sunnuntaina ja asiasta sovittiin puhelimessa.

Toivakka kuitenkin myöntää valmistautuneensa päätökseen.

Hän on kokenut raskaaksi perheyhtiönsä verosuunnitteluun kohdistuneen kielteisen julkisuuden. Toivakka on sanonut, että hän ei ollut mukana ”operatiivisessa päätöksenteossa” belgialaisen omistusyhtiön perustamisessa.

”Yksikään toimittaja ei ole pystynyt sanomaan että olisimme tehneet jotain lainvastaista tai väärää. Jos vahvaa kritiikkiä ja epäluuloa tulee, se tuntuu olevan mahdotonta poikkasta”, hän jatkoi. Hän toivoo, ettei ilmapiiri muutu sellaiseksi ettei yksityiseltä sektorilta rohjeta lähteä politiikkaan.

”Ympärilläni käyty keskustelu ei ole ollut puolueelle hyväksi. En halua että kokoomus joutuu tätä taakkaa kantamaan”, Toivakka sanoi.

”Haluan, että uusi puheenjohtaja pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä, ja ymmärrän että uusi puheenjohtaja haluaa päivittää ministeritiiminsä.”

Lähtöpäätös on ollut vaikea. Ministeri joutuu hakemaan nenäliinoja ja tuon tuosta kuivaamaan kyyneleitään.

”Haikea olo totta kai. Työ on ollut merkityksellistä ja palkitsevaa ja antanut hirveän paljon.”

”Tämän koen hyvän ratkaisuna. Saan vetää henkeä ja pitää lomaa. Päällimmäinen tunne on helpotus.”

Ulkomaankauppaministerin työ on viedä suomalaista osaamista yritysten kanssa maailmalle. Sieltä käsin Suomi on hänelle näyttäytynyt positiivisemmalta kuin mitä ilmapiiri Suomessa on. ”Olen iloinen, että meillä on vahvoja kasvusektoreita: koulutus, terveysteknologia, puhdas teknologia, uusiutuva energia, digitalisaatio, paljon potentiaalia.”

Toivakka sanoo, että runsaasta matkustelusta huolimatta ministeriaika ei ollut raskasta vaan antoisaa.

”On valitettavaa, että työ keskeytyy, mutta seuraajalle on luotu hyvä pohja”, hän sanoo.

”Kehityspolitiikan uudistukset on tehty ja Team Finland -toiminnasta on tehty toimivampaa ja yritysten kannalta parempaa.”

Kehitysyhteistyön määrärahoihin Toivakka joutui tekemään isot leikkaukset. Sen jälkeen kehityspolitiikan painopiste kääntyi kauppayhteistyöhön, johon yksityinen sektori pääsee mukaan. Toivakan mukaan kehitysmaista tulee sellaista viestiä, että tarvitaan kauppaa ja investointeja, koska ne luovat työtä.

Kehityspoliittinen selonteko annettiin eduskunnalle keväällä. ”Sen uudet suuntaviivat ovat kauppa ja kehitys sekä naisten ja tyttöjen aseman vahvistaminen. Heidän puolestapuhujia on maailmassa liian vähän. Se on vahva painopiste selonteossa.”

Hän toivoo seuraajansa jatkavan yritysten kuuntelua ja uusien kohdemaiden etsimistä suomalaisille tuotteille.

Kehitysyhteistyössä pitää jatkaa selonteon linjalla, hän sanoo. Toivakka toivoo, että määrärahat lähenisivät sitä 0,7 prosenttia bruttokansantulosta, mikä on hallitusohjelman tavoite. Tällä hetkellä ollaan noin 0,35:ssä.

Toivakka näyttää yllättyvän toimittajan kysymyksestä
Toivakka näyttää yllättyvän toimittajan kysymyksestä
Vielä kesäkuun 15. päivä Lenita Toivakka ei vaikuttanut siltä, että olisi osannut odottaa menettävänsä ulkomaankauppa- ja kehitysministerin tehtävänsä. Leikkaus: Heidi Lämsä, kuvaus: Terhi Liimu
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat