Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiky-neuvotteluiden yllättävä lopputulos on työnantajaleirin hajoaminen

Tavoitteena oli luoda Suomeen työnantajien mahtiliitto, joka puhuisi koko yrityskentän yhteisellä äänellä. Ajatus oli hieno, mutta todellisuudessa yrityksillä on hyvin risteäviä tavoitteita.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta (vas) ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta (vas) ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Metsäteollisuuden päätös irtaantua Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK) tuo esiin pitkään muhineet erimielisyydet työnantajaleirin sisällä. Vaikka Metsäteollisuuden puheenjohtaja Jussi Pesonen sanoo, ettei irtaantuminen johdu kilpailukykyneuvotteluista, päätös osoittaa, kuinka repivä yli vuoden kestänyt neuvotteluprosessi on ollut myös elinkeinoelämälle.

Nykyinen EK aloitti toimintansa vuonna 2005. Järjestö on edeltäjiensä Palvelutyönantajien PT:n ja Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n järkiliitto. Tavoitteena oli luoda Suomeen työnantajien mahtiliitto, joka puhuisi koko yrityskentän yhteisellä äänellä. Näin elinkeinoelämän viesti olisi helpompi saada läpi eduskunnassa ja Brysselissä.

Ajatus on hieno, mutta todellisuudessa yrityksillä on hyvin risteäviä tavoitteita. Palvelualojen ja teollisuuden intressiristiriidat olivat läsnä jo, kun PT:n ja TT:n häitä suunniteltiin. Eduskunnassa vireillä ollut aloite vanhemmuuden kulujen tasaamisesta työnantajien kesken jakoi työnantajaleiriä: naisvaltainen palveluala kannatti esitystä, miesvaltainen teollisuus ei halunnut lisäkustannuksia.

Karkeasti katsoen sama juopa tuli esiin myös kilpailukykyneuvotteluissa, joiden tavoitteena on pienentää palkkoja. Entiset TT-läiset katsoivat yksinomaan vientiteollisuuden palkkakuluja, PT-läiset taas kantoivat huolta kotimaisesta ostovoimasta.

Myös paikallinen sopiminen jakoi EK:ta. Haukat, metsäteollisuus etunenässä, katsoivat, että oikeistohallituksen tuella työmarkkinoiden voimasuhteet voitaisiin viimein laittaa uusiksi. He olivat samalla linjalla kuin Suomen Yrittäjät: paikallista sopimista edistetään lakiteitse, ei työmarkkinoiden keskusjärjestöjen neuvotteluissa.

Kun EK sitten tammikuussa taipui siihen, että paikallinen sopiminen siirretään työmarkkinapöytään, oli tämä katkera pala haukoille. Metsäteollisuus on sen jälkeen toistuvasti ilmaissut tyytymättömyytensä kilpailukykyneuvotteluihin.

Kun EK:n hallitus maaliskuussa päätti, että liittokohtaiset neuvottelut kilpailukykysopimuksen soveltamisesta voidaan aloittaa ilman AKT:n mukanaoloa, Metsäteollisuus julkaisi poikkeuksellisen kovasanaisen kannanoton:

”Olemme erittäin pettyneitä EK:n päätökseen jättää merkittävä vientiala yksin sille elintärkeässä kysymyksessä”, Pesonen sanoi tiedotteessa.

Irtaantumispäätös alkoi itää.

Kuluneet 12 kuukautta eivät ole olleet ammattiyhdistysliikkeelle helppoja. Suomessa on juuri sovittu historian ensimmäisestä sisäisestä devalvaatiosta eli laajamittaisesta palkkojen pienentämisestä. Pitkät ja poukkoilevat neuvottelut koettelivat palkansaajaleirin sisäistä eheyttä.

SAK:n väistynyt puheenjohtaja Lauri Lyly sai taistella pitääkseen omat rivinsä suorina, kun Metalliliitto ja PAM uhkasivat jäädä sopimuksen ulkopuolelle. AKT:n irtaantuminen sopimuksesta herätti närää muissa ammattiliitoissa.

Eripura nousi pintaan myös toisessa yhteydessä, kun pitkään suunniteltu palkansaajien jättiliitto, Uusi keskusjärjestö, kaatui. STTK-laiset liitot vetäytyivät hankkeesta yksi toisensa perään, sillä ne suhtautuivat epäilevästi muun muassa SAK:n liittojen poliittisiin kytköksiin.

Insinööriliiton puheenjohtajan Pertti Porokarin halu siirtää liittonsa Akavasta Uuteen keskusjärjestöön taas oli lähellä hajottaa liiton ja johti Porokarin syrjäyttämiseen. Joidenkin STTK-laisten liittojen siirtyminen Akavaan hiersi kahden keskusjärjestön välejä.

Yllättävää kuitenkin on, että loppujen lopuksi suurimmat vauriot kilpailukykyneuvotteluista näyttävät koituneen työnantajaleirille. Eteläranta on aina ollut Hakaniemeä taitavampi pitämään onnellisen liiton kulisseja yllä, mutta tänä keväänä julkikuvaan tuli säröjä. Ensin julkinen sanaharkka Suomen Yrittäjien kanssa, nyt yhden merkittävimmän jäsenliiton irtaantuminen.

Kiinnostavaa on nähdä, rajoittuuko kapinahenki EK:n sisällä tähän vai toimiiko Metsäteollisuuden esimerkki innoittajana myös muille liitoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat