Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäteollisuus jättää Elinkeinoelämän keskusliiton – näin puheenjohtaja Jussi Pesonen perustelee lähtöratkaisun

Suomen suurimman vientialan lähtöpäätös on isku työnantajien keskusjärjestön ytimeen.

Kotimaa
 
Metsäteollisuus aikoo lähteä Elinkeinoelämän keskusliitosta
Metsäteollisuus aikoo lähteä Elinkeinoelämän keskusliitosta
Metsäteollisuuden hallituksen puheenjohtaja ja UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo, että lähtöhalut liitossa ovat kyteneet jo vuosia.
Fakta

Metsäalan työnantajat itsenäistyvät

 Metsäteollisuuden hallitus teki maanantaina yksimielisen ehdotuksen Elinkeinoelämän keskusliitosta eroamisesta ja päätti kutsua koolle yleiskokouksen.

 Metsäteollisuuden 90 jäsenyrityksen edustajat kokoontuvat 30. kesäkuuta yleiskokoukseen, joka virallistaa eropäätöksen.

 Yleiskokouksessa äänet jakautuvat jäsenmaksuosuuksien mukaan, joten suuryrityksillä on eniten valtaa. Eropäätös on melko varma.

 Ero astuu voimaan EK:n sääntöjen mukaan puoli vuotta päätöksen jälkeen eli 30. joulukuuta. Metsäteollisuus voi halutessaan muuttaa mieltään esimerkiksi marraskuun syyskokouksessa.

 Metsäteollisuus työllistää suoraan 42 000 ja välillisesti 160 000 suomalaista.

Työnantajajärjestö Metsäteollisuus aikoo irtautua Elinkeinoelämän keskusliitosta. Päätös horjuttaa EK:n yhtenäisyyttä kilpailukykysopimuksen repivien neuvottelujen jälkeen.

Metsäteollisuuden hallituksen puheenjohtaja ja metsäjätti UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoi eropäätöksestä HS:lle maanantaina.

”Meitä vaivaa vastuun ja vallan eriytyminen. Yrityksissä me vastaamme työllisyydestä, investoinneista, tuotekehityksestä, markkinoinnista ja niin edelle. Samanaikaisesti valta karkaa ylätasoille. Valta pitäisi tuoda takaisin sinne, missä vastuukin on”, hän selittää.

Vaikka Metsäteollisuudella on vain yksi paikka EK:n 20 hengen hallituksessa, alan symbolinen ja taloudellinen merkitys on valtava. Viime vuonna metsäsektori valtasi laihojen vuosien jälkeen takaisin paikkansa Suomen suurimpana vientialana 21,7 prosentin osuudella.

Metsäteollisuus ei informoinut eropäätöksestä etukäteen työntekijäjärjestöjä, kuten Paperiliittoa. Edes EK ei saanut ennakkovaroitusta.

”EK:n kanssa emme ole suoraan käyneet keskusteluja, sillä tämä on jäsentemme asia. Pitäisin sitä silti ihmeenä, jos päätöksemme on EK:lle yllätys”, Pesonen sanoo.

Metsäteollisuuden mukaan liitto on jo viiden vuoden ajan patistanut EK:ta muuttamaan lobbauspainotuksiaan.

”Kyse on teollisuuden menestysmahdollisuuksista Suomessa. Meidän pitää miettiä, millaista edunvalvontaa tarvitsemme esimerkiksi metsä-, energia-, logistiikka- ja ilmastoasioissa.”

EK:ssa Metsäteollisuus joutuu nielemään vesittyneitä kompromisseja, jotka on tehty pienimmän yhteisen nimittäjän mukaan. Pesonen uskoo, että itsenäisenä liittona Metsäteollisuus pystyy tekemään nykyistä laadukkaampaa ja jäsenyrityksille räätälöityä edunvalvontaa.

”EK:ssa on vaikea muodostaa yhteistä kantaa vaikkapa regulaatiosta. Toiset ovat sitä mieltä, että sähköautoteknologian pitää voittaa, kun taas me UPM:ssä ajattelemme, että biopolttoaineiden pitäisi olla valtavirtaa.”

Pesonen vakuuttaa useaan otteeseen, etteivät 13 kuukautta kestäneet neuvottelut kilpailukykysopimuksesta vaikuttaneet eropäätökseen.

”Suomessa on tapana katsoa aina puolivuotta taaksepäin ja eteenpäin. Tämä päätös on pitkäaikaisen ajattelun tulos, eikä se liity yksittäisiin tapahtumiin.”

Myös Metsäteollisuus pisti puumerkkinsä viikko sitten kiky-paperiin, vaikka liittoa EK:n hallituksessa edustanut Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan äänestikin vielä maaliskuussa alakohtaisten neuvottelujen aloittamista vastaan. Metsäteollisuuden ehtona oli, että auto- ja kuljetusalan liitto AKT tulee sopimukseen mukaan – ei tullut.

Pesosen mukaan kiky-sopimus ei ole kovin merkittävä.

”Koko jäsenistömme on tehnyt joka vuosi viimeisen vuosikymmenen aikana noin viiden prosentin kilpailukykyloikan. Tässä kontekstissa kiky ei ole meille mikään draiveri.”

Kilpailukykyloikka on pääministeri Juha Sipilän (kesk) ahkeraan viljelemä termi. Uuden sopimuksen on tarkoitus leikata yritysten yksikkötyökustannuksia keskimäärin 3,7 prosenttia vuodesta 2019 eteenpäin.

Metsäteollisuuden näkökulmasta muutaman prosentin hypähtely ei riitä. Lisäksi sopimuksen ulkopuolelle jättäytyneellä AKT:llä on valta seisauttaa vientiteollisuudelle elintärkeät kuljetukset ja satamat.

Olisiko Metsäteollisuuden päätös erota EK:sta sama, vaikka kilpailukykysopimus olisi toteutunut metsäalan näkökulmasta täydellisesti?

”Kyllä olisi”, Pesonen toteaa epäröimättä.

Kattojärjestöön karannut valta on riipinyt Metsäteollisuutta jo pitkään. Pesonen kertoo, että eropäätöksen juuret ulottuvat EK:n perustamispäivään saakka.

”Työnantajapuolella teimme ensin EK:n ja rupesimme vasta sitten tutkimaan, miten se toimii. Ammattiyhdistysliike on miettinyt kymmenen vuotta, kannattaako suurliittoa perustaa. He tulivat siihen tulokseen, että ei kannata. Myös me haluamme moniäänisempää edunvalvontaa.”

EK syntyi vuonna 2005, kun palvelu- ja teollisuustyönantajat yhdistyivät saman katon alle. EK ajaa niinkin erilaisten yhtiöiden kuin UPM:n, Keskon ja Elisan etuja. Ruokakauppiailla ja sellunkeittäjillä on monessa asiassa sukset ristissä – toiset haluavat ostovoimaisia asiakkaita ja toiset edullista työvoimaa.

”EK:n tarkoituksena oli, että työnantajat puhuvat yhdellä äänellä. Tämä on vaikeaa, kun samassa liitossa on logistiikan palveluyrittäjiä ja käyttäjiä tai energian tuottajia ja käyttäjiä. ”

Pesonen johti vuosina 2011–2013 Euroopan metsäteollisuuden CEPI-kattojärjestöä.

”Ei olisi tullut mieleenkään tehdä isompia edunvalvontajärjestöjä. Olisimme hukkuneet, jos olisimme yhdistyneet muun teollisuuden kanssa.”

EK teki marraskuussa sääntömuutoksen, jonka mukaan järjestö ei enää tee keskitettyjä palkkaratkaisuja. EK on muuttumassa puhtaaksi edunvalvontajärjestöksi, eikä se enää aio olla suorana osapuolena työmarkkinaneuvotteluissa.

Pesosen mukaan EK:n linjaus vähensi keskusjärjestön merkitystä, mutta ei juuri vaikuttanut Metsäteollisuuden eropäätökseen.

Hän vakuuttaa, että itsenäistyvä Metsäteollisuus ei yritä tuhota työehtosopimusten yleissitovuutta.

”Haluamme olla edelleen mukana rakentamassa sopimusyhteiskuntaa ja ylläpitää toimivia suhteita EK:n ja muiden meille tärkeiden järjestöjen kanssa.”

Jukka Gröndahl / HS
Metsäteollisuuden hallituksen puheenjohtaja ja UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kieltäytyi hymyilemästä valokuvassa. ”Tämä on vakava paikka”, hän kommentoi päätöstä erota EK:sta.
Metsäteollisuuden hallituksen puheenjohtaja ja UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kieltäytyi hymyilemästä valokuvassa. ”Tämä on vakava paikka”, hän kommentoi päätöstä erota EK:sta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat