Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britit päättävät, kuka saa olla saarella kuin kotonaan

Konservatiivihallituksen säästöt ovat jo osuneet brittikoteihin, ja Brexitin ennakoimattomat vaikutukset voisivat vain pahentaa tilannetta.

Kotimaa
 
Anne Salomäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.

Britannian konservatiivipääministeri David Cameron on politisoinut kotini. Jos britit niin torstaina päättävät, tulevaisuudessa saatan olla entisen asuinkaupunkini Manchesterin kaduilla pelkkä turisti: vailla oikeutta jäädä.

Reilu kuukausi sitten kysyin entisiltä kämppiksiltäni, saanko majailla heidän luonaan pari päivää. ”Pöhkö, älä kysele typeriä. Kotiin saa aina tulla”, he vastasivat. Brexit-äänestyksen alla en ole enää aivan varma.

Suomen Britannian-suurlähetystön mukaan saarivaltiossa on arvioitu asuvan noin 30 000 suomalaista. He ovat todennäköisesti turvassa, vaikka Brexit-pyörä alkaisi pyöriä. Tilanne on toinen meille, joille Britannia on yksi monista kotimaista.

Brexitin talousvaikutuksista ovat varoittaneet ainakin Euroopan, Britannian, Japanin ja Yhdysvaltojen keskuspankkien johto, vauraiden maiden yhteistyöjärjestö OECD, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sekä Maailmanpankki. Eroa kannattavien puolella suurin puheenaihe on kuitenkin maahanmuutto: ilman EU:ta maa saisi itse valita, ketkä saavat kutsua sitä kodikseen.

Muihin maihin verrattuna me EU-passilliset olemme toki pilalle hemmoteltuja. Kun venäläinen ystäväni joutui maksamaan satoja euroja ylimääräistä joululomamatkastaan Ranskaan viisumien ja pakollisten vakuutusten vuoksi, itse lähdin Pariisin-lennolle kymmenen minuutin varoitusajalla. Pakistanilainen kaverini pistettiin Britanniasta pihalle heti, kun valmistumisen jälkeen ei irronnut riittävän hyväpalkkaista työpaikkaa – ja samaan aikaan ruotsalainen ystävä sai Englannista sosiaaliavustuksia voidakseen jättäytyä osa-aikatöihin terveysongelmien vuoksi.

Manchesterin kaduilla näkyy kodittomia, jotka makaavat lytättyjen pahvilaatikoiden päällä makuupusseissa. Ongelma on silmämääräisestikin pahentunut omien Manchester-vuosieni jälkeen, ja samaa sanovat esimerkiksi sanomalehdet The Guardian ja Manchester Evening News. Säästöt osuvat kovimmin köyhimpiin.

Onko Britannian tarjouduttava minun kotimaakseni, jos omillekaan ei riitä kattoa? Ei ole vaikea nähdä, miksi jonkun mielestä maahanmuuttajat vievät oppilaspaikat lähikouluista ja hammaslääkäriajat jo muutenkin tiukilla olevasta julkisesta terveydenhuollosta. Brexit olisi kuitenkin tunteeseen ja politikointiin, ei talouteen ja tietoon perustuva ratkaisu. Miten heikoimpia auttaisi se, että epävarmuus pahenee entisestään?

Heidän rinnallaan minun pelkoni on pikkujuttu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat