Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus linjasi hyväksikäytön rajoja: 19-vuotiaalle ehdollista vankeutta seksistä 14-vuotiaan kanssa

Hovioikeus linjasi, oliko nuorten välisessä seksissä kyse lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kotimaa
 

Helsingin hovioikeus on korottanut 19-vuotiaalle nuorelle miehelle annettua tuomiota yhdynnästä 14-vuotiaan tytön kanssa. Hän sai yhdeksän kuukautta ehdollista vankeutta, kun Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa rangaistus oli ollut neljä kuukautta ehdollista vankeutta.

Oikeus linjasi erityisesti sitä, onko mies ylipäänsä syyllistynyt rikokseen. Seksi alle 16-vuotiaan on yleensä rikos. Lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ei kuitenkaan pidetä tekoa, jossa osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa.

Tapahtumat lähtivät etenemään, kun paikallisella ostarilla oleskellut nuorisojoukko oli lähtenyt jatkoille 19-vuotiaan kotiin. Siellä ilta oli jatkunut alkoholin merkeissä. Jossain vaiheessa mies ja tyttö olivat siirtyneet toiseen huoneeseen, jossa yhdyntä oli tapahtunut.

Mies kertoi kahteen kertaan kysyneensä, halusiko tyttö todella seksiä. Myöskään tyttö ei väittänyt, että häntä olisi pakotettu tai taivuteltu seksiin.

Kyse oli siis siitä, oliko nuorten ikäero niin suuri, että lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan rikoksen tunnusmerkistö täyttyi.

Hovioikeus päätyi äänin 2–1 siihen, että rikos oli tapahtunut. Enemmistö huomautti, että oikeuskäytännön perusteella osapuolten ikäeroa on lähtökohtaisesti pidettävä suurena.

Kyse oli lisäksi tytön ensimmäisestä yhdynnästä, asianosaiset eivät seurustelleet keskenään ja tyttö oli humalassa. Tytöllä ei ollut liioin kovin paljon kokemusta alkoholista.

Näiden syiden takia hovioikeus katsoi, etteivät nuori mies ja tyttö olleet tasavertaisessa asemassa. Siten kyse oli lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Syyttäjän mielestä hyväksikäyttö oli törkeä, mutta hovioikeus ei ollut asiasta samaa mieltä. Tekoon ei liittynyt painostamista tai taivuttelua, ja teon jälkeen nuoret olivat seurustelleet jonkin aikaa. Teko ei ollut aiheuttanut tytölle erityistä haittaa, hovioikeus huomautti.

Hovioikeus korotti tuomiota sen takia, että käräjäoikeuden rangaistus oli minimirangaistuksen mittainen eli neljä kuukautta vankeutta. Rangaistukseen sisältyi kuitenkin myös alkoholin ja tupakan välittämistä alaikäisille, joten hovioikeuden mukaan rangaistusta ei ole mitattu oikein.

Hovioikeuden enemmistön muodostivat hovioikeudenneuvokset Helena Vihriälä ja Antti Tapanila.

Vähemmistöön jäänyt hovioikeudenneuvos Päivi Saukonoja olisi hylännyt syytteen. Hänen mukaansa tytöllä oli riittävästi kykyä itsenäiseen päätöksentekoon, eikä hän kokenut tapahtumia ahdistavina.

”On yleisesti tiedossa, että etenkin teini-iässä tytöt voivat olla poikia selvästi kehittyneempiä sekä ruumiillisesti että henkisesti ja tuntevat seksuaalista kiinnostusta pikemmin itseään vanhempiin kuin ikäisiinsä poikiin”, Saukonoja perusteli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat