Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mansikat kypsyvät juhannuspöytiin – viime viikon sateet tulivat tarpeeseen viljelmille

Satonäkymät näyttävät hyviltä ja avomaan mansikoita kypsyy jo herkuteltavaksi. Käynnissä olevan kasvukauden sadon lopulliseen onnistumiseen vaikuttaa kuitenkin suuresti heinäkuun sää.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Mansikkasadon kypsyminen on jo alkanut.
Mansikkasadon kypsyminen on jo alkanut. Kuva: Petteri Kivimäki

Viime viikon runsaat sateet tulivat tarpeeseen viljelmille, jotka kärsivät monin paikoin jo kuivuudesta. Vedenpuutteessa oli ainakin osa viljapelloista.

Satonäkymät näyttävät kuitenkin hyviltä ja avomaan mansikoita kypsyy jo herkuteltavaksi. Käynnissä olevan kasvukauden sadon lopulliseen onnistumiseen vaikuttaa kuitenkin suuresti heinäkuun sää.

”Viime viikon sateet tulivat kreivin aikaan, mutta yhtä runsaita sateita kasvustot eivät kaipaa enää. Helteitä ei toivota, mutta kohtuullinen kesäsää heinäkuussa olisi sadolle hyväksi. Parikymmentä astetta lämmintä ja parikymmentä millimetriä vettä kerrallaan”, kertoo kehityspäällikkö Terhi Taulavuori ProAgriasta.

Avomaan mansikkasadon kypsyminen on jo alkanut ja marjoja riittää juhannuksen ruokapöytiin. Viime viikolla rajut sateet saattoivat piiskata vaurioita jo kypsyneisiin marjoihin, mutta suuria sadevahinkoja ei syntynyt.

Viime talvena osa herkimmistä mansikkalajeista vaurioitui, mutta kevään kasvuolosuhteet olivat mansikoille edulliset ja kasvustot ehtivät korjata vaurioitaan.

”Mansikasta ei ehkä tule huippusatoa, mutta sen sadosta tulee hyvä. Tilakohtaista vaihtelua satomäärissä voi tietysti olla”, Taulavuori sanoo.

Esimerkiksi rypsi-, rapsi, kaali- ja lanttuviljelmiä uhkaa tänä vuonna kaalikoi, jota esiintyy nyt ennätyspaljon. Paikoin perhosen toukat ovat jo ehtineet vioittaa kasvustoja, sillä kaalikoit lensivät Suomeen paitsi runsaslukuisina myös tavallista aikaisemmin.

Kaalikoin ensimmäisen sukupolven toukat syövät kasvien lehtiä ja seuraavat toukkasukupolvet vaurioittavat muun muassa nuppuja ja kukintoja.

”Viljelijöiden kannattaa huolehtia kaalikoin ensimmäisen sukupolven torjunnasta nyt. Jos sitä ei tehdä, seuraavien sukupolvien aiheuttamat vauriot voivat olla merkittäviä.”

Omenatarhoille kuuluu hyvää. Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salon mukaan omenaraakileita on kypsymässä paljon eivätkä omenapuuviljelmät ole kärsineet vakavista talvivaurioista.

”Tilanne näyttää ehkä paremmalta kuin keväällä odotettiin, mutta kesän aikana ehtii vielä tapahtua kaikkea”, Salo pohtii.

Korjaus: 22.6. kello 12 Terhi Taulavuoren sitaatissa sateen mittayksikkö on muutettu millilitroista millimetreiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat