Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen tutkimusryhmä tunnisti migreenin alttiusgeenejä – löydös auttaa hoidon kehittämisessä

Tutkimusryhmä on tunnistanut 38 migreenin alttiusgeeniä. Löydös auttaa luokittelemaan potilaita ja etsimään potilasryhmille oikeat hoidot.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Pihla Lehmusjoki / Lehtikuva
Geenilöydösten avulla potilaita voidaan luokitella erilaisiin alttiusryhmiin, minkä tavoitteena on löytää jokaiselle ryhmälle sopiva hoito migreeniin.
Geenilöydösten avulla potilaita voidaan luokitella erilaisiin alttiusryhmiin, minkä tavoitteena on löytää jokaiselle ryhmälle sopiva hoito migreeniin. Kuva: Pihla Lehmusjoki / Lehtikuva

Suomalaisjohtoinen tutkimusryhmä on tunnistanut uusia migreenin perinnöllisiä riskitekijöitä, kertoo Helsingin yliopisto tiedotteessaan.

Migreenin geneettistä taustaa selvittäneessä tutkimuksessa tunnistettiin 38 migreenialttiuteen liittyvää geenialuetta. Vain kymmenen löydetyistä geenialueista oli yhdistetty aiemmin migreeniin.

Suomessa migreenipotilaita on tutkimuksen mukaan yli puoli miljoonaa. Migreenin biologisista taustavaikuttajista on tutkimuksen tiedotteen mukaan vähän tietoa, mikä vaikeuttaa lääkehoitojen kehittämistä.

”Nyt todetut geenilöydökset ovat ensimmäinen konkreettinen askel kohti monimuotoisen migreenin yksilöllistä, näyttöön perustuvaa hoitoa. Jo pitkään on tiedetty, että migreenipotilaat eivät ole samanlaisia ja toiselle tehokas hoito voi olla toiselle täysin tehoton”, kertoo neurologian erikoislääkäri, dosentti Mikko Kallela HYKS:n neurologian klinikalta tiedotteessa.

Kallelan mukaan geenilöydösten avulla potilaita voidaan luokitella erilaisiin alttiusryhmiin, minkä tavoitteena on löytää jokaiselle ryhmälle sopiva hoito migreeniin.

Tiedotteen mukaan tutkimuksessa on havaittu myös yhteys migreenin ja verisuonisairauksien välillä. Löydetyistä riskitekijöistä moni on verisuonien toimintaa säätelevissä geeneissä. Tämä tukee teoriaa siitä, että pään verisuonten epänormaali toiminta vaikuttaa migreenikohtauksen syntyyn.

Tutkimukseen osallistui 375 000 henkilöä Euroopasta, Yhdysvalloista ja Australiasta, joista migreenipotilaita oli noin 60 000. Suomesta osallistuja oli yli 1 000.

Tutkimusta johtaneen professorin Aarno Palotien mukaan geenien yhteys migreeniin löytyi vasta nyt kun tutkittavia potilaita oli tarpeeksi, sillä jokainen löydetyistä geenimuutoksista lisää vain vähän sairastumisriskiä.

Palotie työskentelee Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutissa ja Bostonissa Broad Instituutissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat