Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Partiolaisten talkooponnistus – 17 000 hengen suurleirille tuodaan 153 tonnia ruokaa

Suurleiri Roihu valtaa Hämeenlinnan Evon heinäkuun lopussa. Leirille osallistuu myös 3 000 ulkomaista partiolaista.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen

Hämeenlinnan Evolle rakennetaan heinäkuussa Forssan kokoinen kaupunki, jonka asukastiheys tulee olemaan Suomen tiheimpään asutun kaupunginosan eli Helsingin Kallion luokkaa. Rakentamisesta eivät vastaa suuret rakennusfirmat vaan vapaaehtoiset – partiolaiset.

Heinäkuun lopussa järjestettävä Suomen kaikkien aikojen suurin partioleiri Roihu on vapaaehtoisten taidonnäyte. Se on myös toiseksi suurin yleisötapahtuma tänä vuonna.

”Suviseurat on ainoa, joka ohittaa meidät”, kertoo strateginen leirinjohtaja Heikki Otsolampi.

Roihu-leirille osallistuu 17 000 partiolaista, joista 3 000 tulee ulkomailta. Osallistujat edustavat 45 eri kansallisuutta.

Yli 15-vuotiaat partiolaiset muodostavat melkoisen vapaaehtoisarmeijan: leirin jälkeen kirjoitetaan noin 12 000 vapaaehtoistyötodistusta.

Roihu-leiri ei todellakaan ole mikään kyläpahanen, sillä Evolta löytyy heinäkuussa sairaala, palokunta, päiväkoti, työvoimatoimisto, kelluva ravintola ammattilaiskokkeineen ja Suomen suurin ”luonnon amfiteatteri”. Lisäksi leiriläisiä varten alueella on 320 erilaista aktiviteettipistettä.

Jättimäinen leiri tarjoaa partiolaisille mahdollisuuden osoittaa taitonsa ja kerryttää kokemusta.

Leirin osallistujat eivät vain myy jäätelöä ja siivoa leirialuetta. Partiolaisten joukossa on eri alojen ammattilaisia, joiden ammattitaitoa leirillä todella tarvitaan.

Leirin rakentamisen suunnittelusta vastaa arkkitehtien tiimi. Se on ainutlaatuinen kokemus, joka on aikaisempina vuosina poikinut jopa työsuhteita, muistelee leirin kaava-arkkitehti Putte Huima.

”Tässä vaiheessa tuskin kukaan tulee suunnittelemaan 17 000 ihmisen kaupunkia, joka toteutetaan”, kertoo Huima.

Rakentamiseen käytetään yhteensä 40 kilometriä lautaa.

Myös muiden alojen ammattilaiset pääsevät tositoimiin leirillä. Esimerkiksi koko lääkintähenkilökunta koostuu partiolaisista. Ammattilaisten kirjo on laaja.

”Lääketieteen tohtoreista ahtaajiin”, sanoo leirinjohtaja Heikki Otsolampi.

Juttua korjattu 21.2. klo 18.20: Leiriä on suunnitellut arkkitehdeistä koostuva tiimi. Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti arkkitehtiopiskelijoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat