Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli puolet toukokuun turvapaikkapäätöksistä kielteisiä – moni valittaa ratkaisustaan

Ihmisiä siirrellään vilkkaasti vastaanottokeskuksesta toiseen. Kielteisestä päätöksestään valittava saa harvoin jäädä niille sijoilleen odottamaan.

Kotimaa
 
Liisa Niemi
Kaisa Rautaheimo / HS
Ali (vas.) ja Ahmad haluaisivat päästä tekemään töitä. Ali työskentelisi mieluiten ravintolassa tai maalarina, Ahmad toivoo pääsevänsä hotelliin töihin.
Ali (vas.) ja Ahmad haluaisivat päästä tekemään töitä. Ali työskentelisi mieluiten ravintolassa tai maalarina, Ahmad toivoo pääsevänsä hotelliin töihin. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Turvapaikkahakemusten jono on edelleen pitkä

 Suomeen saapui viime vuonna yli 32 000 uutta turvapaikanhakijaa. Uusia turvapaikanhakijoita tulee edelleen noin 50-70 ihmisen viikkotahtiin.

 Tänä vuonna on käsitelty 11 000 turvapaikkahakemusta. 19 300 ihmistä on edelleen prosessin eri vaiheissa.

 Pisimmät käsittelyjonot ovat olleet pohjoisessa Oulun ja Rovaniemen turvapaikkayksiköissä.

Maahanmuuttoviraston tehtailemat turvapaikkapäätökset ovat tuoneet liikettä vastaanottokeskuksiin. Ovet käyvät tiuhaan, kun päätöksen saaneet muuttavat ulos ja sisään.

Muuttajan matkalaukusta löytyy yhä useammin virallinen paperi, jossa lukee ”negative” eli kielteinen. Kielteisen päätöksen saaneista iso osa valittaa ratkaisustaan, mutta Maahanmuuttovirasto ei voi taata odotteluajaksi asumista samassa kohteessa.

”On selvää, ettei hakijalla ole ehdotonta oikeutta saada jäädä odottamaan uutta päätöstä juuri siihen vastaanottokeskukseen, johon hän on sattunut ensimmäiseksi sijoittumaan”, turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo toteaa.

”Meillä on tietty transit-periaate, jonka mukaan hakija sijoitetaan aluksi lähelle puhuttelupaikkaa. Kun puhuttelu on tehty, hänet siirretään odottamaan päätöstä jonnekin muualle. Viime syksynä järjestelmä meni tukkoon, eikä toiminut. Nyt olemme pyrkineet palaamaan tähän malliin.”

Kaarlenkadun vastaanottokeskus Helsingissä on yksi transit-toimipisteistä. Siellä odottavat Pakistanista puoli vuotta sitten Suomeen tulleet Ali, 23, ja Ahmad, 19. Pakistaniin heiltä jäivät perheet, mutta elämää siellä ei enää ole.

”Pakistanissa meidät halutaan tappaa”, Ali sanoo.

Ali ja Ahmad ovat asuneet koko Suomessa olonsa ajan Kaarlenkadulla, mutta puolen vuoden jälkeenkään kutsua turvapaikkapuhutteluun ei ole tullut. Vaikka vastaanottokeskuksessa on Alin ja Ahmedin mielestä hyvä olla, odottaminen on vaikeaa.

Miehiä kaihertaa erityisesti jo puoli vuotta kestänyt toimettomuus. Ali ja Ahmad ovat tottuneet kiireiseen elämään, mutta vastaanottokeskuksessa ei ole juurikaan tekemistä. Molemmat toivovat pääsevänsä pian töihin.

”En halua tehdä jotain vain itseäni varten. Haluan tehdä jotain suomalaisille, jotta voin asua täällä, enkä vain olla”, Ali sanoo.

Vaikeinta odotuksesta tekee kuitenkin se, että miehillä ei ole henkilöpapereita. Niitä pyydetään näyttämään kaikkialla.

”Emme voi tehdä asioita, joita normaalit ihmiset tekevät, koska meillä ei ole henkilöpapereita”, Ali kertoo. Kaupastakaan ei saa tupakkaa, koska ilman papereita sitä ei suostuta myymään.

Maahanmuuttovirasto järjestelee nyt kiivaasti toimintojaan. Vastaanottokeskuksia suljetaan, ja jäljelle jäävissä vastaanottokeskuksissa asukkaat siirretään siihen keskukseen, johon se on logistisesti järkevintä.

Revon mukaan prosessin tärkein tavoite myös hakijalle itselleen on nopea päätöksenteko.

”Hänellä on katto pään päällä, terveydenhuolto ja perustoimeentulo prosessin ajan.”

Viime syksynä tulleista turvapaikanhakijoista valtaosa on irakilaisia, joten nyt tehdyistä päätöksistä suuri enemmistö koskee heitä.

Kielteisten ratkaisujen osuus on kasvanut niin huimaan tahtiin, että toukokuussa tehdyistä päätöksistä peräti 56 prosenttia oli turvapaikkaoikeuden kieltäviä. Koko alkuvuoden aikana kielteisten osuus oli keskimäärin 30 prosenttia.

Revon alustavan arvion mukaan käsittelyssä on toukokuussa ollut paljon Bagdadista, Irakista tulleiden hakemuksia. Niistä suuri osa on mennyt niin sanottujen selkeiden tapausten ryhmään, jossa lisäselvityksiä ei ole vaadittu.

”Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuustilannearvio on päivitetty toukokuussa, ja tämä tulee näkymään päätöksissäkin jakauman osalta”, Repo sanoo.

Päivitetyn arvion mukaan näissä maissa ei ole suoraan kategorisesti turvattomia alueita, vaan arviointi on tehtävä aina yksilöllisesti.

Kielteistä päätöstä ei voi panna täytäntöön, jos hakija haluaa lähteä valitusprosessiin. Hyvin moni lähtee. Helsingin hallinto-oikeus on vastaanottanut tänä vuonna jo 2 300 turvapaikkavalitusta.

Hallinto-oikeus on lisännyt resurssejaan, ja tällä hetkellä valitukset ratkaistaan noin seitsemässä kuukaudessa asian saapumisesta. Joka viides valitus johtaa päätöksen muuttamiseen joko osittain tai kokonaan.

Valitusajat saattavat lyhentyä, jos ulkomaalaislain muutosesitys hyväksytään eduskunnassa tällä viikolla. Lakiesityksen mukaan turvapaikka-asioissa valitusaika hallinto-oikeuteen lyhenisi 21 päivään nykyisestä 30 päivästä. Korkeimman hallinto-oikeuden kohdalla aika lyhenisi 14 päivään nykyisestä 30 päivästä.

Ali ja Ahmad toivovat, että heidän tapaustensa käsittely etenisi mahdollisimman nopeasti ja että he saisivat myönteisen päätöksen turvapaikasta. Molemmat haluaisivat päästä muuttamaan omaan asuntoon. Vastaanottokeskuksen kahden henkilön huone on ahtaampi kuin risteilylaivan hytti. Omassa asunnossa pääsisi myös tekemään itse ruokaa.

”Ruoka täällä on hyvää, mutta se ei ole minun ruokaani. Pakistanista kaipaamme eniten ruokaa”, Ali kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat