Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Lapsen saaminen voi ennustaa maksuvaikeuksia – ”Perhevapaat saattavat kiristää taloutta”

Elämäntilanteiden nopeat muutokset vaikuttavat velkaantumiseen nuorilla aikuisilla. Maksuhäiriömerkintä on noin 13 prosentilla 25–34-vuotiaista.

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Vuokran tai pikavipin maksamatta jättäminen voi johtaa maksuhäiriömerkintään noin puolessa vuodessa.
Vuokran tai pikavipin maksamatta jättäminen voi johtaa maksuhäiriömerkintään noin puolessa vuodessa. Kuva: Laura Oja / HS

Valtaosa nuorista aikuisista pystyy hoitamaan velkojensa maksun, mutta moni myös painiskelee maksuongelmien kanssa. Viime vuonna maksuhäiriömerkintä oli vajaalla 10 prosentilla 20–24-vuotiaista ja noin 13 prosentilla 25–34-vuotiaista.

Elämäntilanne ja sen nopeat muutokset vaikuttavat velkaantumiseen, selviää Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tuoreesta raportista.

Se tarkastelee velkaongelmaa sekä koettuina maksuvaikeuksina että tilanteina, joissa kyselyn vastaajilla oli oman ilmoituksensa mukaan maksuhäiriömerkintä tai laskuja ja velkoja perinnässä tai ulosotossa. Tutkimus toteutettiin nettikyselynä, johon saatiin yli tuhat vastausta.

Eniten velkaongelmia on kyselyn mukaan lapsen saaneilla nuorilla aikuisilla. Etenkin myös sairastuminen, työttömäksi jääminen ja parisuhteen päättyminen ennustavat velkaongelmia.

”Perhevapaat saattavat kiristää perheen taloutta. Nuoret aikuiset pystyvät aika hyvin paikkaamaan talouttaan lisäämällä työtuntejaan ja hankkimalla lisätyötä, mutta lapsiperheessä se on hankalampaa”, tutkijatohtori Karoliina Majamaa arvioi.

Mitä enemmän nuorilla aikuisilla oli tapahtunut elämänmuutoksia, sitä enemmän heillä oli velkaongelmia. Syy-seuraus-suhdetta näiden välillä raportti ei kuitenkaan osoita.

”Voi olla, että maksuvaikeudet alkavat parisuhteen loppumisen jälkeen, tai sitten ne voivat vaikuttaa eroon”, Majamaa sanoo.

Maksuvaikeudet aiheuttavat kyselyn mukaan univaikeuksia, ahdistusta, ärtymystä ja häpeää. Ne näkyvät myös saamattomuutena hoitaa arkisia asioita. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon, puhelinliittymän ja vakuutuksen hankintaa.

Vuokran tai pikavipin maksamatta jättäminen voi Majamaan mukaan johtaa maksuhäiriömerkintään noin puolessa vuodessa, sillä velan maksamatta jättämistä käsitellään ensin velkomustuomion antavassa käräjäoikeudessa.

Sen sijaan julkisoikeudelliset saatavat ovat suoraan ulosottokelpoisia. Esimerkiksi joukkoliikenteen tarkastusmaksun, päivähoitomaksun, terveyskeskusmaksun tai elatusapumaksun maksamatta jättämisestä saattaa koitua maksuhäiriömerkintä jopa 2–3 kuukaudessa, Majamaa huomauttaa.

”Aika monella ei ole tästä tietoa”, hän uskoo.

Maksuhäiriömerkintä pysyy 2–3 vuotta, jos velkaantuminen ei jatku.

Miehet seuraavat ja suunnittelevat kyselyn mukaan talouttaan naisia paremmin, mutta naiset hakevat arjessa aktiivisemmin ratkaisuja talousongelmiinsa. He myös keskustelevat maksuvaikeuksistaan läheistensä kanssa miehiä herkemmin.

”Taloutta pyritään tasapainottamaan esimerkiksi kulutusta vähentämällä ja myymällä ja ostamalla käytettyä tavaraa”, Majamaa kertoo.

Opiskelijoilla on kyselyn mukaan muita vähemmän velkaongelmia. Jopa kaksi kolmasosaa vastaajista oli saanut joltakin läheiseltään taloudellista apua edellisvuoden aikana.

”Opiskeluaika on elämänvaihe, jolloin ajatellaan, että voidaan kituuttaa ja elää pienillä tuloilla. Niitä kompensoi esimerkiksi halpa opiskelijaruokailu. Pelkästään peruskoulun käyneet näkyvät sen sijaan velkaongelmaisten erityisjoukkona.”

Kesällä 2013 tehty pikavippiuudistus on purrut Majamaan mukaan nuoriin aikuisiin. Uudistus asetti pikavipeille korkokaton ja vaati luotonantajaa selvittämään asiakkaan luottokelpoisuutta aiempaa tarkemmin.

Uudistus vähensi nuorten aikuisten velkomustuomioiden määrää. Samalla kuitenkin velkojen keskimääräinen suuruus kasvoi.

Nuorten aikuisten velkaongelmia koskevan kyselyn aineisto ei ole edustava otos Suomessa asuvista 18–35-vuotiaista. Majamaan mukaan raportti antaa maksuvaikeuksista todennäköisesti todellista silotellumman kuvan.

Kalle Parkkinen
Eniten velkaongelmia on kyselyn mukaan lapsen saaneilla nuorilla aikuisilla.
Eniten velkaongelmia on kyselyn mukaan lapsen saaneilla nuorilla aikuisilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat