Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhannuksen sääennuste muuttui taas – sateilta ei vältytä, mutta lämpötila pysyy yli 20 asteessa

Etelän korkeapaine ja lännen matalapaine yhdessä määräävät sen, miten sateet kulkevat Suomen yli. Osa saapuvista vesisateista saattaa olla rankkoja.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Juhannuksen sääennusteet vaihtelevat tiuhaan - miksi ennustaminen on nyt niin vaikeaa?
Juhannuksen sääennusteet vaihtelevat tiuhaan - miksi ennustaminen on nyt niin vaikeaa?
Juhannuksen ennusteissa on viimepäivien aikana vilahdellut kaikkea helteiden ja sateiden väliltä. Tilanne on nyt meteorologin kannalta erittäin haasteellinen, sillä kaiken ratkaisee matala- ja korkeapaineiden lopullinen tarkka sijainti.

Juhannusviikonloppu on lämmin koko Suomessa, mutta sateilta ei kuitenkaan vältytä. Etelän korkeapaine ja lännen matalapaine yhdessä määräävät sen, miten sateet kulkevat Suomen yli. Osa saapuvista vesisateista saattaa olla rankkoja.

”Juhannuksena lämpötilat kohoavat yli 20 asteen suuressa osassa maata. Lännestä tuleva matalapaine tuo Suomeen juhannusviikonloppuna sateita, mutta sateiden aikataulusta ja reitistä ei voi vielä varmasti sanoa”, kertoo HS:n meteorologi Anniina Törmä.

Törmän mukaan näyttää alustavasti siltä, että sateet tavoittavat Etelä-Suomen perjantaina, ja juhannuspäivänä sateet liikkuvat kohti Pohjois-Suomea.

Kokonpolttajille juhannussää on otollinen. Metsäpalovaroitus ei ole voimassa, ja viime viikonlopun rankat sateet pitävät maaston kosteana. UV-varoitus on juhannuksena voimassa, mikä on Törmän mukaan epätavallista.

Kaikkien aikojen lämpimin juhannus oli vuonna 1999, kun lämpötilat nousivat Lapissa yli 20 asteen ja muualla Suomessa 25–30 asteeseen. Kylmin juhannus koettiin vuonna 2014, kun Lapissa asteita oli 5–10 ja muualla Suomessa 10–13.

Keskiviikkona säähän vaikuttaa korkeapaineen selänne ja luvassa on kelpo kesäpäivä. Etenkin länsirannikolla on aurinkoista.

Etelään ja itään kehittyy iltapäivällä yksittäisiä sadekuuroja. Kuuroittaista sadetta tulee iltapäivällä myös Pohjois-Lapissa. Lämpötila kohoaa keskiviikkona suuressa osassa maata 20 asteen vaiheille.

Keskiviikon sää on laajalti poutainen ja lämmin
Keskiviikon sää on laajalti poutainen ja lämmin
Lähinnä maan etelä- ja itäosassa sekä Pohjois-Lapissa tulee iltapäivällä sadekuuroja. Juhannuksen sää on vieläkin epävarmaa, kertoo HS:n meteorologi Anniina Törmä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat